- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odlikovanje Dodika najvećim ruskim odličjem – potvrda vekovnog prijateljstva Rusa i Srba

© Foto : Snimak sa ekrana/TelegramPredsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Pratite nas
Odlikovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika visokim ruskim ordenom je dvodimenzionalno – odnosi se na vekovne dobre odnose Rusa i Srba i ukazuje na postojanje multipolarnog sveta u kome vlada međusobno poštovanje, uvažavanje i nenametanje rešenja drugim narodima, kaže Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS.
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je odlikovan za, kako je navedeno, veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

Dve dimenzije odlikovanja

Dr Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže za Sputnjik da ovo visoko odlikovanje ima dve dimenzije ali i da je očekivana.
„Prva dimenzija ovog odlikovanja su tradicionalno dobre veze Srba i Rusa koje su starije od svih događaja za koje se vezuje aktuelna antiruska histerija i ukrajinski sukob, a druga je stabilnost i snaga Milorada Dodika koji je u ovim teškim vremenima uspeo da vodi nezavisnu politiku,“ ističe Stevandić.
Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, da mu drugi ne sastavljaju vlade i ne naturaju mišljenje.
„I da pokaže da multipolarni svet nije samo „priča iz Moskve“ već da je to stvarni život mnogih država kojih će svaki dan biti sve više i više. Zbog ovoga je Dodik i bio na meti i trpeo nameštene sudske procese, sankcije. Multipolarni svet je nešto što nije samo ruski projekat već je budućnost sveta u multipolarizmu i međusobnom poštovanju i uvažavanju i nenametanju rešenja drugim narodima“, napominje naš sagovornik.

Potvrda Dodika kao ozbiljnog političkog faktora

To su, kako kaže Stevandić, te dve dimenzije ovog odlikovanja koje je Dodik dobio od ruskog predsednika.
„Jedan je vezan za srpsko –ruski odnos a drugi za budućnost celoga sveta i života u multipolarizmu gde se RS i njeno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Dodikom pod teškim mukama oduprlo pretnjama sankcijama, uvredama i pokušajima hapšenja i nameštanja. Ova druga dimenzija je, po meni, značajnija Dodiku ne samo kao političkom faktoru RS, već kao regionalnom, a bogami i svetskom“, mišljenja je Stevandić.
U ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države za ovo odlikovanje Dodika navodi se da se dodeljuje "za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom".
Orden Svetog Aleksandra Nevskog je bio orden Ruske Imperije kog je prva dodelila Katarina Prva Aleksejevna. Orden se dodeljivao u periodu između 1725. i 1917. godine. U hijerarhiji ordenja u Ruskoj Imperiji, ovaj orden je bio treći po redu, iza Ordena Svetog Andreja Prvozvanog i Ordena Svete Ekatarine. Dodeljivan je u čast Aleksandra Nevskog, koji je bio ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve.

Istorijat i značaj oredna

Orden je prvo bio dodeljen Petru Velikom i to posmrtno, za vojne zasluge. Do vladavine Katarine Velike, dodeljeno je oko 300 ordena, dok je ona sama dodelila oko 250. Kao praznik ordena se uzimao 30. avgust, datum premeštanja moštiju Aleksandra Nevskog.
Tokom Napoleonove invazije na Rusiju, dodeljeno je 48 ordenja, od koji 14 sa brilijantima. Najviše komada ordena je dodeljeno 1916. godine i to 105. Orden je ukinut 1917. godine od strane Sovjeta narodnih komesara.
Prezidijum Vrhovnog sovjeta Sovjetskog Saveza je Ukazom iz 1942. godine orden ponovo uvrstio u red odlikovanja, ali pod naslovom Orden Aleksandra Nevskog.
U čast vladičenja u Sankt Peterburgu, 6. avgusta 1833. godine, ruski imperator Nikolaj Prvi Pavlovič dodelio je Petru Drugom Petroviću Njegošu, duhovnom i svetovnom vladaru Crne Gore, Orden Svetog Aleksandra Nevskog. Drugi domaći nosioci su Sava Vladislavić Raguzinski, Nikola Pašić, Božo Petrović Njegoš i Danilo Prvi Petrović Njegoš, Aleksandar Vučić i sada Milorad Dodik.
Pogledajte i:
Vladimir Putin i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
REGION
Putin uručio Dodiku Orden Aleksandra Nevskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala