- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemci sa Krima predlažu da se raskine sporazum sa Nemačkom iz 1990. godine

© Sputnik / Olesя Pečenkina / Uđi u bazu fotografijaObala Crnog mora na Krimu
Obala Crnog mora na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Pratite nas
Šef nemačke nacionalno-kulturne autonomije Krima Jurij Gempelj pozvao je da se raskine sporazum „O definitivnom rešenju u odnosu na Nemačku“ koji su potpisale Istočna Nemačka, Zapadna Nemačka, Francuska, SSSR, Velika Britanija i SAD 1990. godine.
Po njegovim rečima, Nemci sa Krima zabrinuti su zbog politike i postupaka Berlina protiv Rusije.
„Države su sporazumom potvrdile spremnost da ne gledaju jedni druge kao protivnike i da rade na uspostavljanju odnosa poverenja i saradnje. Međutim, aktuelne nemačke vlasti su u potpunosti prekršile obećanja koja su dali njihovi prethodnici. Sporazum 'O definitivnom rešenju u odnosu na Nemačku' od 12. septembra 1990. godine faktički se ne realizuje i trebalo bi da se raskine“, rekao je Gempelj.
Kako je istakao, taj stav podržava čitava nemačka zajednica na Krimu.
„Iskreno žalimo zbog toga što nikada nisu realizovane odredbe člana 7 iz sporazuma i što otadžbina naših predaka nikada nije stekla potpuni suverenitet nad svojim unutrašnjim i spoljnim poslovima“, objasnio je naš sagovornik.
On je dodao da današnja Nemačka ignoriše odredbe sporazuma.
Gempelj je podsetio da je dokument definisao čvrstu osnovu za stvaranje pravednog i pouzdanog mirnog poretka u Evropi, uključujući usvajanje efikasnih mera za kontrolu naoružanja, razoružanje i jačanje poverenja.
Sporazum „O definitivnom rešenju u odnosu na Nemačku“, koji se još naziva i sporazum „Dva plus četiri“, zaključen je 1990. godine u Moskvi. Potpisali su ga ministri spoljnih poslova Istočne i Zapadne Nemačke, kao i šefovi diplomatija SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske. Sporazum je stavio tačku na proces spajanja Istočne i Zapadne Nemačke.
Rezultat je bio obnavljanje nemačkog jedinstva i uspostavljanje konačnog „punog suvereniteta Nemačke nad njenim unutrašnjim i spoljnim poslovima“.
Pročitajte još:
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
RUSIJA
Medvedev: Sporazum Ukrajine i Nemačke nova alijansa nacista i banderovaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala