- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ozvaničena velika promena u takmičenjima UEFA

© Sputnik / Lola Đorđević Liga šampiona
 Liga šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Pratite nas
Od naredne jeseni fudbalska Liga šampiona u organizaciji UEFA imaće 36 umesto dosadašnja 32 učesnika.
Promene su velike, neće više biti grupnog već će takmičenje biti organizovano u ligaškom sistemu.
U prvoj fazi svaki tim će imati osam utakmica i sakupljaće bodove za prolazak u narednu fazu.
Timovi neće igrati protiv istih protivnika kod kuće i u gostima.
Kvalifikacije za Ligu šampion biće otvorene, zavisno od plasmana kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu šampion po sledećim pravilima.
Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA.
Druga ekipa biće prvak svoje države koji će ući u Ligu šampiona kroz put šampiona. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu šampion ulazile četiri ekipe, a od sledeće sezone ulaziće ih pet
Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspešnosti od prošle sezone automatski poslati dve ekipe u glavnu fazu Lige prvaka.
Sistem bodovanja se ne menja. Ostaju tri boda za pobedu i jedan za remi. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam ide direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mesta igraće drugi krug (jednu utakmicu kod kuće i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.
Parove u toj fazi odlučiće žreb, a ekipe će biti podeljene u dve grupe – nosioci (od 9. do 16. mesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mesta). Posle toga će pobednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga. Ekipe koje su plasirane od 25. do 36. mesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope.
Liga Evrope igraće se u identičnom formatu kao i Liga šampiona, dok će se Liga konferencije igrati u malo drugačijem. U Ligi konferencije će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba ova takmičenja biće takođe po 36 ekipa.
„UEFA je pokazala predanost temeljnim vrednostima sporta i odbranila principe otvorenih takmičenja. Kvalifikacija za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspehu, osnova je svega. Takođe, tu je i sportska solidarnost, koja krasi evropski sportski model“, rekao je Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA.
Što se Srbije tiče, onaje prošlu sezonu završila na 11. mestu, ali ta pozicija sada ne donosi direktno mesto u Ligi šampiona, već će šampion sada biti u plej-ofu za Ligu šampiona.
Pošto je trka u Srbiji neizvesna, trenutno je jasno da će šampion biti Partizan ili Zvezda. Ko bude drugoplasiran, počeće kvalifikacije od drugog kola i moraće da prođe tri kruga kvalifikacija da se domogne Lige šampiona kroz "nešampionski put", koji po pravilu bude i teži.
Osvajač Kupa Srbije će igrati plej-of za Ligu Evrope, dok će ekipa koja završi na trećem mestu igrati drugi krug kvalifikacija za Ligu konferencija.
I nižerangirana takmičenja će se igrati po istom principu, sa 36 ekipa po identičnom formatu kao i Liga šampiona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala