- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov na sastanku G20: Arhitektura strateške stabilnosti u Evropi gotovo potpuno porušena

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2024
Pratite nas
Arhitektura strateške bezbednosti u Evropi, kao i prethodni sporazumi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država po pitanju obuzdavanja vojnih rizika praktično su potpuno porušeni, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku savet ministara spoljnih poslova G20.
„Dvadeseti vek je bio važna prekretnica u oslobađanju čovečanstva iz okova kolonijalizma. Reklo bi se da smo pobedili ekonomski banditizam, eksploataciju tuđeg rada i bogatstva. Prelazak na period kad je napetost popustila tokom Hladnog rata omogućio je SSSR i SAD da postave temelje za obuzdavanje vojnih rizika i izgradnju pouzdane strateške arhitekture bezbednosti, pre svega u Evropi. Žalimo što su ta dostignuća danas skoro potpuno uništena“, rekao je ministar.
On je istakao da „kada se ujedinimo u naporima, svet će biti sposoban da se menja na bolje i da napreduje“.
Prema njegovim rečima, danas na Zapadu „smišljaju kriminalne metode oduzimanja suverene imovine i privatne svojine“.
„Akcenat je stavljen na eksteritorijalne sankcije, ekonomsku diskriminaciju, nelojalnu konkurenciju, ‘zelene’ barijere, suzbijanje efikasnih oblika protoka tehnologije i investicija“, objasnio je Lavrov.
Diplomata je dodao da se narušavaju lanci snabdevanja energenata i hrane, što izaziva glad, siromaštvo i nejednakost, a na šta skreće pažnju predsedavanje Brazila organizacijom G20.
Lavrov je, pored toga, ocenio da zemlje G20 treba da pozovu velike velike integracione grupe sa Globalnog juga da u punoj meri učestvuju u radu organizacije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala