- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vučić o neuvođenju sankcija Rusiji: Moja reč je vrednija od bilo čijeg obećanja

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerava da nastavi da vodi nezavisnu politiku po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji, uprkos ogromnim pritiscima Zapada.

"Kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao sam da ne znam kako će se događaji razvijati. Tada smo na državnom nivou odlučili da osudimo sukob, kao i svi ostali, ali smo rekli da je naš stav da ne uvodimo sankcije. Ja sam to tada rekao jer mi znamo kako je kada vam se uvedu sankcije. Bilo bi nepravedno da to radimo ruskom narodu koji je za nas prijateljski“, rekao je Vučić u intervjuu ruskim medijima.

"Ali rekao sam Srbima da to ne mogu da garantujem jer nisam znao kakav će biti pritisak u budućnosti. Nisam želeo da budem heroj jedan, dva ili tri dana, a onda da promenim odluku. Ali ono što ja kažem je: ne znam, a kada kažem da ne znam, onda je moja reč vrednija od bilo čijeg čvrstog obećanja“, rekao je šef države.
„Sada su prošle tačno dve godine (od početka specijalne vojne operacije). Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije. Imamo mnogo prijatelja u svim evropskim zemljama i svi su uveli sankcije Rusiji. Neko će vam reći da ih je uvela centralna vlast i da su oni protiv toga, neko će reći da su vam uveli sankcije, ali vam pomažemo u drugim stvarima. Jedina država koja nije uvela sankcije je mala Srbija", naglasio je Vučić i dodao da su na svakom događaju na međunarodnom nivou gde je prisutan srpski lider „glavna tema sankcije Rusiji“.
„Mi se ne bijemo u prsa ili nešto slično, ali kao što vidite moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo - ne znam, ali se nadam“, zaključio je šef države.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala