- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta koči Tristanovo oblačenje nacionalnog dresa?

© Sputnik / Lola ĐorđevićTristan Vukčević
Tristan Vukčević - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Na okupljanju košarkaške reprezentacije Srbije selektor Svetislav Pešić otkrio je da na nekoliko igrača nije mogao da računa iz raznih razloga, ali posebno je zanimljiv slučaj Tristana Vukečvića koji će nacionalni dres Srbije moći da obuče kada napuni 21 godinu.
Pozitivna stvar pred kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo u košarci jeste ta što reprezentacije mogu da računaju na igrače iz Evrolige, međutim u slučaju Srbije za neke igrače to nije pomoglo.
Zbog jednog FIBA pravila za Srbiju još uvek ne može da igra Tristan Vukečvić, košarkaš Partizana, za koga je Svetislav Pešić istakao da je imao želju da bude na spisku za kvalifikacione mečeve sa Finskom i Gruzijom.
Prema propisima igraču nije dozvoljen međunarodni prelazak iz jednog kluba u drugi pre 18. rođendana, osim u posebnom slučaju kada tu odluku donese generalni sekretar FIBA.
Kako bi otišao u Real, Tristan je morao da se obaveže da će nastupati za reprezentaciju matične zemlje odnosno zemlje iz koje prelazi što je u tom trenutku bila Grčka. Obavezivanje je na snazi do 21. godine.
Tristanu je rođendan 11. marta i to je datum od kog će zvanično moći da postane reprezentativac Srbije za koju se odlučio uprkos tome što je mogao da ima državljanstvo Grčke, Švedske, Italije, Španije, Bosne i Hercegovine.
Osim Tristana, Pešić nije mogao da računa ni na Nikolu Milutinova, Nikolu Topića, Vladimira Lučića i Alena Smailagića zbog zdravstvenih problema, dok Stefan Jović nije u pitanju zbog privatnih razloga.
Luka Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
SPORT
Srbija ima novog kapitena: „Šokirao sam se“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala