- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Snouden: Britanija nema pravo da izruči Asanža Americi

© AP Photo / Alberto PezzaliEdvard Snouden
Edvard Snouden - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Velika Britanija nema prava da izruči Džulijana Asanža Americi, ocenio je bivši saradnik američkih specijalnih službi Edvard Snouden. Prema njegovim rečima, Sporazum o ekstradiciji između Londona i Vašingtona zabranjuje izručenje političkih zatvorenika.
Snouden je rekao i da je zabrinjavajuće to što se proces protiv Asanža u Britaniji nastavlja.
On je apelovao da se ne ćuti kada je reč o situaciji sa Asanžom jer ga je još moguće spasiti.
Ranije je na sajtu britanske vlade objavljeno da će londonski Viši sud danas početi dvodnevno saslušanje tokom kojeg će biti odlučeno da li će Asanž biti izručen SAD.
Američki zvaničnici traže da im Britanci izruče Asanža. On se trenutno nalazi u britanskom pritvoru, a američki sudovi optužili su ga zbog toga što je Vikiliks objavio poverljive američke vojne i diplomatske spise.
Britanci su pristali na njegovo izručenje, a Australijanac Asanž je iskoristio poslednje pravno sredstvo da to pokuša da zaustavi.
Podsetimo, Snouden je u junu 2013. godine inicirao veliki međunarodni skandal, predao je „Vašington postu“ i „Gardijanu“ tajna dokumenta o programima praćenja specijalnih službi SAD i Velike Britanije na internetu. Nakon toga je odleteo u Hongkong, a odatle u Moskvu, gde je neko vreme bio u tranzitnoj zoni aerodroma „Šeremetjevo“.
Nakon što su mnoge zemlje odbile, Rusija je dala Snoudenu azil na godinu dana, uz uslov da prekine da radi protiv Sjedinjenih Američkih Država. U avgustu 2014. godine Snoudenu je izdata dozvola za boravak na tri godine, kasnije je produžena bez ograničenja, a u septembru 2022. godine je dobio rusko državljanstvo.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala