Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pukla tikva: Priština hoće da Nemačkoj oduzme primat nad Kosovom i da ga da Britancima

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaZastava Nemačke
Zastava Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Priština nije udarila na Nemačku i njenog ambasadora Jerna Rodea ako za to nije dobila blagoslov od Velike Britanije koja želi da zadrži moć na Balkanu a Kosovo joj je jedino preostalo. S druge strane, Priština smatra da sa Britanijom, koja je samostalnija u odlučivanju od Nemačke, ima veće šanse da dođe do svog cilja, kaže Luka Jovanović, istoričar.
Jovanović ovako komentariše zahtev kosovske ministarke Donike Gervale Nemačkoj da "udalji" svog aktuelnog ambasadora u Prištini Rodea jer se, kako je rekla, „mnogo meša“ i često objavljuje svoje misli i na društvenoj mreži Iks.

Ne smeta samo Rode već i Pletner, Sarazin…

Prema izvorima bliskim albanskim medijima tzv. kosovskom ministarstvu spoljnih poslova i ambasadi Nemačke na Kosovu, Gervala je ovaj zahtev uputila tokom svoje posete Berlinu, gde se, pored sastanka sa predsednikom nemačkog komiteta za spoljne poslove Mihaelom Rotom, sastala i sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom uoči Nove godine.
Pri tom, Rode nije jedini na koga se ona žalila već je zamerke imala i na ponašanje specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Saracina i savetnika nemačkog kancelara Olafa Šolca, Jensa Pletnera.
Prema istom izvoru, Rode je o ovome obavešten, a na potezu je Nemačka koja treba da odluči da li će da uvaži ove primedbe koje su stigle iz Prištine.
Luka Jovanović, univerzitetski profesor i komentator političkih zbivanja na KiM, iznenađen je ovom, kako je rekao, javnom prozivkom nemačkih diplomata od strane Prištine, s obzirom da se zna šta je sve Nemačka uradila za njih.
„Gotovo je pa nemoguće da je ova prozivka na račun Nemačke iz Prištine stigla a da nije imala saglasnost neke od država Kvinte. Po mojoj proceni, to je Velika Britanija,“ smatra Jovanović.

Britanija se bolje kotira

Kako kaže, već duže vreme je na Kosovu i Metohiji među albanskim političarima, posebno onim iz vlasti, vidljiva prisnost sa Velikom Britanijom, pa ocenjuje da je Aljbin Kurti procenio da u budućnosti možda ima veće koristi od Britanaca nego Nemaca na globalnom planu.
„Prvo, Britanija je veća sila nego Nemačka i ima iza sebe Komonvelt, dakle oko 15 država koje sve imaju pravo glasa u Ujedinjenim nacijama. Iz tog ugla gledano, vrlo je moguće da je Kurti odlučio da se privoli Britancima,“ veruje Jovanović.
Ono što ga takođe navodi na pomisao da je Nemačka “postala nepoželjna kao primarna podrška EU Prištini“ jeste i činjenica da u nemačkoj politici nema toliko jedinstvenog stava po pitanju Kosova.
„Druga stvar je ograničenje koje Nemačka kao članica EU ima u spoljnoj politici koju Britanija nema, kao i činjenica da EU čekaju izbori, što znači da će biti zaokupljeni tim procesom, čiji ishod nije izvestan. Drugim rečima, Priština ne želi da rizikuje i da čeka kraj izbora u EU, gde lako može doći do promene političke strukture koja neće ići u njenu korist,“ ocena je Jovanovića.

Žele veći uticaj na Balkanu

Naš sagovornik takođe smatra da je sigurno da Britanija želi da ima više uticaja na Kosovu i Metohiji i da to ni ne krije.
„Britanija želi da ima dominantnu poziciju na Balkanu, a jedini prostor koji joj je za to ostao jeste Kosovo i Metohija. Britanija ne pritiska Prištinu za pregovore niti nešto mnogo govori o ispunjavanju obaveze Prištine iz sporazuma, osnivanju ZSO, ili organizovanju izbora na severu Kosova… S druge strane Nemačka to radi s vremena na vreme, bar protokolarno spomene,“ napominje Jovanović.
Kakao kaže, u realnosti Priština ni Kurti nemaju šta da zamere Nemačkoj a još manje Rodeu jer on se u svakoj izjavi stavlja na stranu Prištine počev od nazvanja srpskih manastira kosovskim pa nadalje.
Inače, ovo nije prvi put da Gervala kritikuje zapadne diplomate i njihov pristup Kosovu, dok je u nekim slučajevima javno iznosila stavove, navodi se u saopštenju.
„Meni nisu realna objašnjenja Gervale da je nezadovoljna delovanjem Rodea, jer da nije bilo mešanja stranaca poput Rodea, ne bi bilo ni vlasti takozvanog Kosova, pa ni Gervalinog ministarskog mesta,“ zaključuje Jovanović.

Smešno obrazloženje

Gervala je navela da Rode „piše o stvarima koje ga se ne tiču i da zbog toga treba da napusti Kosovo". Inače, po pisanju albanske štampe Gervala, koja ima i nemačko državljanstvo i muža koji je bio nemački poslanik, ima i ozbiljan pik na Nemce.
Za Pletnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-nemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum iz Brisela između takozvanog Kosova i Srbije, Gervala je rekla da se previše angažuje u nemačkoj spoljnoj politici za "Kosovo" i da je "potpuno amortizovao Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke".
Takođe je istakla i da je u dobrim odnosima sa svojom koleginicom Analenom Berbok, ali se požalila da „Pletner ne ostavlja prostor za ministarku i iz Kancelarije vodi spoljnu politiku Nemačke u odnosu na Kosovo i Zapadni Balkan.
Kurtijeva ministarka i inače je sklona ovakvim "metodama diplomatije", pa je tako pre nekoliko meseci ostala zapamćena njena izjava da je u bezbednosnom smislu Evropska unija "tigar od papira" kao i da bez SAD i NATO nije moguće obezbediti mir u Evropi.
Pogledajte i:
Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
SRBIJA
Francuski i nemački ambasador različito o odluci Prištine o zabrani dinara na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala