- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA traži dobrovoljce za novu misiju /video/

© Foto : Snimak sa ekrana/ Jutjub/ USA TODAYMars Djun Alfa stanište u NASA Svemirskom centru Džonson
Mars Djun Alfa stanište u NASA Svemirskom centru Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
NASA je objavila poziv volonterima za učešće u drugoj jednogodišnjoj simulaciji misije na Marsu pod nazivom Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2).
Tokom trajanja misije, koja će početi na proleće 2025. godine, četiri odabrana člana posade će biti smeštena u staništu veličine 158 kvadratnih metara napravljenom pomoću 3D štampača, smeštenom u Hjustonu.
NASA prima aplikacije putem internet stranice misije CHAPEA do 2. aprila ove godine, a oni koji budu izabrani biće plaćeni. Nije poznato o kom iznosu se radi.
Mars Djun Alfa stanište u NASA Svemirskom centru Džonson dizajnirano je za simulaciju života koji bi mogao da čeka buduće istraživače na Crvenoj planeti, gde je okruženje surovo i gde će resursi biti ograničeni. Posada trenutno živi i radi u ovom staništu u sklopu prve CHAPEA misije, koja je ispunila više od polovine zadatka u trajanju od 378 dana.
Volonteri će obavljati poslove održavanja staništa, uzgajaće useve i vršiti druge zadatke. Deo staništa je i kutija s peskom veličine 112 kvadratnih metara za simulaciju šetnji na Marsu.
Kako bi ušli u razmatranje, kandidati moraju biti državljani SAD starosti između 30 i 55 godina, da dobro govore engleski jezik i imaju master u oblasti STEM-a, kao i najmanje dve godine profesionalnog iskustva, najmanje hiljadu sati pilotiranja avionom ili dve godine radnog staža na STEM doktorskom programu.
Određene vrste profesionalnog iskustva mogu omogućiti i kandidatima bez master studija da se kvalifikuju.
CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za svoj program. Prva je započela 25. juna 2023. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala