- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ministarka rudarstva i energetike: Odgovorno donosimo odluke u vezi s projektima poput Jadra

© Tanjug / MRE/ Emilija JovanovićDubravka Đedović Handanović
Dubravka Đedović Handanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, u vezi sa projektom Jadar, da Vlada Srbije u takvim situacijama radi na odgovoran način i donosi odluke pre svega na osnovu dokumentacije koja je prošla javni uvid.
"Socijalne mreže mogu svašta da zaključe, ali i da šire lažne vesti i to nije samo pitanje litijuma ili nečega drugog, to je pitanje raznih tema i u Evropi, u svetu, u Srbiji, u najrazvijenim zemljama, da svako može da napiše šta god želi i da ne snosi skoro nikakve posledice", rekla je Đedović Handanović za RTS.
Ona je navela da se država protiv toga bori, ne samo kada je ovaj projekat u pitanju, nego kada je uopšte sprovođenje određenih mera.
"Ja ovde pričam pre svega o javnom sektoru, o vladi, da jednostavno mi radimo na odgovoran način, da donosimo odluke na osnovu pre svega dokumentacije, koja je razvijena, predstavljena i prošla javni uvid", ističe ministarka.
Navela je da iza takve dokumetacije stoje pre svega stručnjaci, kao i kompanije koje razvijaju određene projekte, "zato što treba da dokažu i pokažu koje su tehnologije koriste i da li su one najmodernije".
"Mi imamo pravo da tražimo primenjivanje najviših rudarskih standarda, koji se svake godine povećavaju", navela je ministarka.
Podsetila je da je u januaru 2022. vlada stopirala projekat Jadar i da nastoji da sagleda s tim u vezi sve što je u skladu s njenim nadležnostima
"Ono što je u skladu s mojim poslom je da sagledam sve rizike koje određeni projekat nosi, sve dobre strane i da onda donosimo odgovorne odluke koje su pre svega u interesu građana, države i privrede", navela je ona.
Ministarka je podsetila kako je više puta isticala je Srbija zemlja bogata mineralnim sirovinama i rudama.
"To se odnosi na litijum, bor, kobalt, nikl, zlato, srebro, kao i ugalj, koji je takođe strateška sirovina i mi treba da te sirovine eksploatišemo na najodrživi mogući način, jer to nam donosi pre svega ekonomske koristi i povećava naš bruto domaći proizvod", rekla je Đedović Handanović.
Istakla je da to povećava plate i penzije naših građana, jer se tako puni budžet.
"Moramo da razvijamo energetski sektor i treba da imamo u vidu koje su to prednosti i kako da se nosimo sa rizicima koje ti rudarski projekti nose sa sobom, a da svaki projekat to nosi i u energetici i u rudarstvu, to je tačno, ali mi imamo izbora pre svega u davanju dozvola kada je rudarstvo u pitanju, kada sagledavamo i studije izvodljivosti i eksploatacije i sve drugo", navodi ona.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala