- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mask otkrio šta mislima može da pokreće prvi čovek kojem je ugrađen čip u mozak /video/

© AP Photo / Michel EulerIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Čini se da se prvi čovek kojem je ugrađen moždani implantat „Neuralinka“, kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, u potpunosti oporavio i da može da upravlja kompjuterskim mišem pomoću misli, izjavio je Mask.
„Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio uz neurološke učinke kojih smo svesni. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo pomoću svojih misli“, objavio je Mask na „Iksu“.
Mask je rekao da u „Neuralinku“ sada nameravaju da postignu da pacijent mišem napravi što više klikova. Iz kompanijenisu odmah odgovorili na Rojtersov upit za dodatne pojedinosti.
Kompanijaje u januaru ugradila implantat u mozak svog prvog ljudskog pacijenta nakon što je u junu dobila odobrenje za to.
Implantat „Neuralinka“ osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.
U maju je „Neuralinku“ odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima nakon što je prethodno testiran na majmunima.
Implantat čine 1.024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. „Neuralink“ je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama.
Kada ljudi počnu da se kreću, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo da budedovoljno da se, na primer, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računaru.
Čak i u slučaju uspešnih operacija, mogu proći meseci dok pacijent ne nauči da upravlja računarom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje „Neuralinka“ traje šest godina.
Istraživanje ovakvih veza mozga i računara traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.
Mask ima velike planove kada je u pitanju „Neuralink“. Izjavio je kako želi da omogući da pomoću brzih hirurških ugradnji implantata počnu da se lečestanja poput gojaznosti, autizma, depresije i šizofrenije.
Pogledajte i:
Mikročip - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Kompanija Ilona Maska ugradila prvi čip u ljudski mozak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala