- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Litijum u Srbiji – šansa koju (ne)ćemo iskoristiti | Energija Sputnjika

© LolaDjordjevicLitijum iz Srbije pokriva 20 % svetske potražnje
Litijum iz Srbije pokriva 20 % svetske potražnje - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2024
Pratite nas
Litijum, odnosno, projekat „Jadar“ – planovi kompanije Rio Tinto da u Srbiji eksploatiše nalazište rude iz koje se dobija jedna od ključnih, kritičnih mineralnih sirovina, koja je neophodna u savremenoj tehnologiji za proizvodnju baterija – konstantno je u Srbiji u žiži javnosti.
Pre otprilike dve godine Vlada Srbije je stopirala projekat „Jadar“. A tom temom će se, prema najavama i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, baviti nova vlada Srbije.
Profesor dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta u emisiji „Energija Sputnjika“ govori o značaju litijuma uopšte, pa i za Srbiju, gde smo po tim rezervama u odnosu na evropske i svetske rezerve… Da li je litijum, zaista, metal budućnosti?
Mnogi koji analiziraju razloge za eksploataciju litijuma i protiv nje ističu da za projekat „Jadar“ nisu urađene sve potrebne analize, da nije završena studija uticaja na životnu sredinu. Sagovornika „Energije Sputnjika“ pitamo: Šta još nije urađeno? Da li je moguće ovakve mineralne resurse koristiti po ekološkim standardima? Jer Srbija je zemlja koja je bogata mineralnim sirovinama i rudama – pored litijuma, tu su i borat, kobalt, nikl, zlato, srebro, ugalj…
Teza koja se često čuje je da li bogate, ekonomski razvijene zemlje pokušavaju da iskoriste prirodne resurse siromašni(ji)h, pa i Srbije, za svoj dalji ekonomski razvoj.
Zato profesora Jovovića pitamo da li i koliko država konsultuje stručnjake o tome koji je najbolji put za korišćene ovog prirodnog bogatstva u zelenoj tranziciji.
Jasno je da razvoj mnogih sektora privrede danas u svetu zavisi od potencijalne eksploatacije litijuma. A pred novom vladom Srbije je da se pozabavi ovom vrućom temom. Jer, za sada je eksploatacija litijuma u Srbiji samo mogućnost – šansa koju (ne)ćemo iskoristiti.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala