- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: SAD i saveznici pokušavaju da spreče kolaps ukrajinske vojske

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
SAD i njihovi zapadni saveznici pokušavaju da spreče rasulo ukrajinske vojske usled gubitaka teritorija i nestašice municije, piše list „Politiko“, pozivajući se na američke kongresmene i strane zvaničnike.

„Plan, koji je opisan ili predstavljen u intervjuu sa osmoricom američkih kongresmena i petoricom stranih zvaničnika je da se jednostavno spreči raspad ukrajinske vojske“, navodi se u članku.

Kako se ističe, na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, dvostranačka grupa američkih kongresmena „uveravala je saveznika za saveznikom“ da će Predstavnički dom ipak odobriti pomoć Kijevu, a jedan broj članova američkog Kongresa čeka usvajanje novog finansijskog paketa već u martu.
Istovremeno, kongresmeni koji nastavljaju da se zalažu za nove isporuke oružja Kijevu strahuju od mešanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji bi mogao da omete njihove planove da dobiju nova finansijska sredstva.

„SAD žele da se fotografišu sa srećnim saveznicima koji rade zajedno. Ali bez prave američke podrške, bez liderstva, to će biti veoma teško“, rekao je jedan od predstavnika zemalja NATO, kojeg list citira.

Istovremeno, potpredsednica SAD Kamala Haris priznala je u Minhenu da Vašington nema „plan B“ u slučaju da Predstavnički dom ne usvoji nacrt zakona o dodatnom finansiranju u svrhe nacionalne bezbednosti, uključujući pomoć Ukrajini.
Pored toga, prema rečima jednog od predstavnika Vrhovne rade Ukrajine, Kijev je zabrinut zbog toga što SAD ne šalju više municije, uključujući projektile dugog dometa, i ne podstiču svoje saveznike na slične odluke.
„Predstavnik se upravo vratio sa fronta na jugu i saopštio je da nedostatak municije direktno dovodi do toga da Ukrajina gubi položaje i vojnike“, navodi se u članku.
Podsećamo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 17. februara da je ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad gradom Avdejevka u DNR. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskim vojnicima na uspehu i važnoj pobedi.
Pogledajte još:
Ruska haubica Koalicija-SV - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Veliki značaj zauzimanja Avdejevke: Ruskoj vojsci postavljeni novi zadaci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala