- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD predložile nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa – 136. dan. Izraelske snage nastavljaju operacije širom Pojasa Gaze. EU pokrenula pomorsku misiju u Crvenom moru. SAD predložile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tela „za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 19.02.2024
19:33 19.02.2024
Borelj: Većina zemalja EU traži humanitarnu pauzu u Gazi
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da 26 od 27 zemalja EU pozivaju na humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog prekida vatre u Gazi, preneo je Rojters.
Borelj je dodao da se njih 26 složilo da zahtevaju hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog prekida vatre do bezuslovnog oslobađanja talaca i pružanja humanitarne pomoći.
19:23 19.02.2024
SAD predložile nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze
Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tela „za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće“, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u tekst.
Vašington je do sada izbegavao da koristi reč primirje u bilo kojim potezima UN o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik DžozefBajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.
U nacrtu američke rezolucije takođe se „utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje“, prenose američki mediji.
Ofanziva bi, kako se navodi, imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost i zbog toga se naglašava da ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima.
Nije poznato kada bi Savet bezbednosti, koji ima 15 članica, mogao da se izjasni o američkoj rezoluciji podnetoj nakon što je Alžir u subotu zatražio da se to telo svetske organizacije izjasni o rezoluciji te zemlje u kojoj se zahteva hitni humanitarni prekid vatre.
Vašington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od poteza UN i već je dva puta uložio veto na rezolucije Saveta bezbednosti od 7. oktobra. Međutim, takođe je dva puta bio uzdržan i omogućio savetu da usvoji rezolucije kojima se tražilo više pomoći za Gazu i hitne i duže humanitarne pauze u borbama.
Amerika, Egipat, Izrael i Katar pregovaraju o pauzi u ratu i oslobađanju svih talaca koje Hamas drži u Gazi.
Sjedinjene Američke Države su predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija svoj nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze koja bi dobila podršku ovog međunarodnog tela u što kraćem roku, navodi se u tekstu predloga u koji je Rojters imao uvid.
Britanska agencija je prenela u nedelju da će Savet bezbednosti verovatno u utorak, 20. februara glasati o predlogu Alžira da to telo zatraži hitnu humanitarnu pomoć i prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su SAD unapred signalizirale da će uložiti veto na taj predlog.
Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je izjavila u nedelju da bi takva rezolucija mogla ugroziti „osetljive pregovore“koji imaju za cilj posredovanje u dogovoru o uspostavljanju primirja.
Zvanični Vašington nije bio spreman da prihvati termin „prekid vatre“ u bilo kom zvaničnom aktu UN, ali američki nacrt teksta napisan je u duhu razgovora koji je predsednik Džozef Bajden vodio prošle nedelje sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, potvrđeno je Rojtersu.
19:18 19.02.2024
Katar optužio Netanijahua da prolongira rat
Katar je optužio premijera Izraela Benjamina Netanijahua da, svojim izjavama u vezi sa pregovorima o oslobađanju preostalih talaca koje drži Hamas, pokušava da prolongira rat u Pojasu Gaze.
"Nedavne izjave premijera Izraela nisu ništa drugo do pokušaj da se odugovlači i prolongira rat zbog razloga koji su postali očigledni svima", naveo je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Madžat el Ansarsi na Iksu.
On je to izjavio nakon što je Netanijahu optužio Katar da je blag prema Hamasu, tokom govora koji je održao u Jerusalimu.
18:48 19.02.2024
Izrael: Brazilski predsednik Lula nepoželjan u našoj zemlji dok se ne izvini
Ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac rekao je danas, nakon što je Brazil opozvao svog ambasadora iz Tel Aviva, da je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je uporedio izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze sa Holokaustom, nepoželjan u Izraelu.
„Nećemo odstupiti. Dok se brazilski predsednik Lula ne izvini i ne povuče svoje podstrekivačke, antisemtiske izajve koje je usmerio ka jevrejskom narodu, biće nepoželjna osoba u državi Izrael“, rekao je Kac, preneo je „Tajms of Izrael“.
Brazil je večeras pozvao izraelskog ambasadora u Brazilji na razgovor.
Prethodno je brazilski ambasador pozvan na razgovor zbog Lulinih reči.
Prethodno je Lula na samitu Afričke unije u nedelju rekao da se ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije desilo ni u jednom drugom momentu u istoriju i dodao: „Ustvari, desilo se: kada je Hitler rešio da ubija Jevreje“.
18:27 19.02.2024
Izraelska vojska: Dosad ubijeno oko 12.000 Hamasovih boraca
Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su ubile oko 12.000 Hamasovih operativaca u Pojasu Gaze od početka rata.
Hamas, koji ima oko 30.000 boraca, takođe ima nekoliko hiljada operativaca koji su ozbiljno ranjeni i nisu sposobni za borbu, prenosi "Tajms of Izrael".
Nešto ranije, zvaničnik Hamasa u Kataru je u izjavi za Rojters rekao da ta grupa procenjuje da je izgubila oko 6.000 boraca.
16:51 19.02.2024
Izraelske vazduhoplovne snage izvele više od 31.000 udara od 7. oktobra
Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) saopštile su danas da su izvele udare na više od 31.000 ciljeva tokom rata protiv Hamasa, uglavnom u pojasu Gaze, ali uključujući i Liban i „druge frontove“.
U pojasu Gaze, IAF je od 7. oktobra pogodio preko 29.000 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim grupama, od kojih su oko 7.000 udara bili neposredni zahtevi kopnenih snaga usled ofanzive na Hamas, prenosi „Tajms of Izrael“.
U Libanu je pogođeno više od 1.000 lokacija i položaja Hezbolaha.
Na Zapadnoj obali izvedeno je oko 30 vazdušnih napada, od kojih većina u toku tzv. antiterorističkih racija.
IAF je takođe izveo neutvrđeni broj udara na tzv. iranske proksi grupe u Siriji, kao i na sirijsku vojsku.
Oko 26.000 su izveli borbeni avioni, 3.800 jurišni helikopteri, i još 3.800 bespilotne letelice.
Helikopterska grupa IAF-a takođe je izvela oko 500 medicinskih evakuacija iz pojasa Gaze, prebacujući više od 1.000 ranjenih vojnika u bolnice.
Od početka rata Izraela i Hamasa, PVO sistem „'Gvozdena kupola“ oborila je više hiljada raketa.
16:22 19.02.2024
Izrael odbacio legitimitet saslušanja u Međunarodnom sudu pravde
U nastavku saslušanja pred Međunarodnim sudu pravde (MSP) u Hagu o izraelskoj kontroli Zapadne obale, kabinet premijera Netanjahua je izdao saopštenje u kojem se navodi da Izrael ne priznaje legitimitet tog postupka koji je u toku.
On je, navodi se u saopštenju, ocenio da je taj postupak "osmišljen da naškodi pravu Izraela da se brani od egzistencijalnih pretnji", navodi "Tajms of Izrael".
"Saslušanje u Hagu deo je palestinskog pokušaja da se nametne diplomatsko rešenje bez ikakvih pregovora. Nastavićemo da se borimo protiv ovog pokušaja, a vlada i Kneset su ujedinjeni u odbacivanju nevažećeg postupanja MSP", navodi se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.
Saslušanje je zakazano pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2022. godine od MSP zatražila savetodavno mišljenje o legalnom statusu okupiranih palestinskih teritorija. Očekuje se da će na saslušanju, koje će trajati do 26. februara, argumente izneti predstavnici više od 50 država.
16:19 19.02.2024
Izrael ograničava pristup muslimanima džamiji Al Aksa za vreme Ramazana
Izrael će ograničiti pristup muslimanskim vernicima jerusalimskoj džamiji Al Aksa tokom predstojećeg muslimanskog svetog meseca Ramazana u skladu sa bezbednosnim potrebama, saopšteno je danas iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanijahua.
„Premijer je doneo uravnoteženu odluku da dozvoli slobodu veroispovesti u okviru bezbednosnih potreba koje će utvrditi profesionalci“, navodi se u saopštenju, ali nije navedeno više detalja, prenosi Rojters.
Ministar javne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir, krajnje desničarski koalicioni partner u Netanijahuovoj vladi, tvrdi da će oni koji mrze Izrael iskoristiti događaj da pokažu podršku vođstvu palestinske grupe Hamas i podstrekivanju nasilja.
„Ulazak desetina hiljada mrzitelja na proslavu na Brdu hrama predstavlja bezbednosnu pretnju za Izrael“, rekao je Ben Gvir.
Hamas je ograničenja nazvao nastavkom cionističkog kriminala i verskog rata koji vodi grupa ekstremističkih doseljenika u terorističkoj okupacionoj vladi protiv palestinskog naroda, i pozvao Palestince u Izraelu, Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj obali da odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobilišu se da čvrsto i postojano stoje u džamiji Al Aksa.
15:30 19.02.2024
Izraelci pucali na Palestince koji su pokušali da uzmu humanitarnu pomoć
Izraelski vojnici otvorili su danas vatru na palestinske civile koji su krenuli ka kamionima sa humanitarnom pomoći u Pojasu Gaze, preneli su lokalni mediji.
Očajni Palestinci u gradu Gazi koji su pojurili prema kamionima sa humanitarnom pomoći da bi uzeli hranu bili su primorani da beže nakon što su izraelske trupe otvorile vatru na njih, navodi izveštač „Al Džazire“.
"Očajni i gladni Palestinci ostaju bez izbora. Pod izraelskom snajperskom vatrom oni rizikuju svoje živote kako bi stigli do jednog od retkih kamiona pomoći koji je uspeo da uđe u grad Gazu. Ljudi umiru od gladi, a sada idu i traže nešto za jelo u gomilama otpada", tvrdi izveštač „Al Džazire“ iz grada Rafe na jugu Pojasa Gaze.
U međuvremenu, na snimcima koje je objavila „Al Džazira“ vidi se kako su izraelske topovnjače otvorile vatru na male palestinske ribarske čamce koji su pokušavali da love ribu nedaleko od obale palestinske enklave.
Uprkos tome što se humanitarna situacija u Pojasu Gaze pogoršava iz dana u dan, nije dozvoljeno da se u palestinsku enklavu dovezu veće količine najvitalnijih potrepština, navodi ova katarska TV mreža.
14:43 19.02.2024
EU pokrenula pomorsku misiju u Crvenom moru
Savet Evropske unije zvanično je pokrenuo pomorsku operaciju za zaštitu slobode plovidbe u Crvenom moru i Persijskom zalivu.
„Cilj ove odbrambene pomorske bezbednosne operacije je da se obnovi i zaštiti sloboda plovidbe u Crvenom moru i Persijskom zalivu“, navodi se u saopštenju Saveta EU.
Kako se navodi, ova operacija obezbediće pomorsko prisustvo EU u oblasti gde su Huti izvodili brojne napade na međunarodna komercijalna plovila od oktobra 2023. godine.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj istakao je da će ta pomorska operacija imati ključnu ulogu u zaštiti komercijalnih i bezbednosnih interesa EU i šire međunarodne zajednice, i ocenio da njenim pokretanjem EU brzo reaguje na neophodnost „povratka pomorske bezbednosti i slobode plovidbe“ u ovom strateškom pomorskom koridoru.
12:45 19.02.2024
Izrael proglasio predsednika Brazila personom non grata
Šef izraelske diplomatije Izrael Kac izjavio je da predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva nije dobrodošao u Izrael sve dok ne povuče svoju izjavu u kojoj je izraelsku vojnu operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze uporedio sa Holkaustom.
„Nećemo zaboraviti, niti oprostiti. To je ozbiljan antisemitski napad. U moje i u ime građana Izraela recite predsedniku Luli da je persona non grata u Izraelu dok tu izjavu ne povuče“, rekao je Kac brazilskom ambasadoru, navodi se u saopštenju kancelarije šefa izraelske diplomatije.
Lula je u nedelju na samitu Afričke unije rekao da se „ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom nije desilo ni u jednom drugom momentu u istoriji“ i potom dodao:
„Ustvari, desilo se: kada je Hitler rešio da ubija Jevreje“.
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da je brazilski predsednik takvom izjavom prešao crvenu liniju.
11:56 19.02.2024
Iran: SAD koriste rat u Gazi kao izgovor za jačanje prisustva u regionu
SAD koriste rat u Pojasu Gaze kao izgovor za jačanje američkog prisustva u regionu Bliskog istoka, izjavio je načelnik iranske vojske general-major Mohamed Hosein Bakeri.
Bakeri je, na skupu u južnom iranskom lučkom gradu Bandar Abas na kojem su predstavljena dva nova patrolna i borbena broda, ocenio da je regionalna situacija delikatna i kritična.
On je rekao da američka vojska koja se, kako je naveo, donekle povukla iz regiona Bliskog istoka, traži izgovore da se odmah vrati, objavila je iranska agencija Tasnim.
Iranski general je naveo da je napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra poslužio kao izgovor za SAD da rasporede snage u Sredozemnom moru, Crvenom moru i zapadnim delovima Indijskog okeana.
Kada je reč o ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, Bakeri tvrdi da će Izrael definitivno pretrpeti poraz.
11:53 19.02.2024
U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra je poginulo više od 29.092 Palestinca, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.
Povređeno je više od 69.000 ljudi.
U poslednja 24 sata u Gazi je poginulo 107 Palestinaca, navodi se u saopštenju.
11:04 19.02.2024
Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je da će, ukoliko Hamas ne oslobodi sve taoce u Gazi do 10. marta, biti pokrenuta ofanziva u Rafi.
„Svet treba da zna i vođe Hamasa treba da znaju - ako do Ramazana taoci ne budu kod svoje kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i u oblasti Rafe“, rekao je Ganc u nedelju.
11:00 19.02.2024
Počelo saslušanje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija
Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počelo je jednonedeljno ročište o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija, tokom kojeg bi predstavnici više od 50 država trebalo da se obrate sudijama.
Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki obratio se pred sudom, rekavši da mu je velika čast i odgovornost to što predstavlja narod i državu Palestinu u ovom, kako je ocenio, istorijskom postupku.
„Stojim pred vama dok je 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, a polovinu tog broja čine deca, opkoljeno i bombardovano, ubijeno i ranjeno, izgladnjelo i raseljeno”, rekao je El Maliki.
Dodao je da je više od 3,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, podvrgnuto „kolonizaciji svojih teritorija i rasističkom nasilju koje to omogućuje“.
„Takođe, 1,7 miliona Palestinaca u Izraelu tretiraju kao građane drugog reda… u zemlji njihovih predaka", istakao je on.
Pred sudom se očekuje obraćanje, između ostalih, predstavnika SAD, Kine, Rusije, Južne Afrike i Egipta, dok Izrael neće učestvovati na ročištu, iako je sudu poslao pisani podnesak.
Nakon toga će sudijama biti potrebno nekoliko meseci da raspravljaju o tom pitanju pre nego što saopšte savetodavno mišljenje.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila je od Međunarodnog suda pravde 2022. godine da da savetodavno, odnosno neobavezujuće mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.
09:51 19.02.2024
Huti gađali britanski brod u Adenskom zalivu, oborili američki dron
Jemenski Huti saopštili su da su pogodili britanski teretni brod u Adenskom zalivu. Takođe, tvrde da su oborili i američki dron „MQ-9 Reaper“ iznad oblasti Hodeida na severu Jemena.
Portparol Huta Jahja Sari je objavio da je britanski brod „Rubimar“ pretrpeo velika oštećenja i da postoji mogućnost da će da potone.
08:00 19.02.2024
Sirene za vazdušnu opasnost kod granice sa Gazom
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim zajednicima u blizini granice sa Gazom, prenosi Tajms of Izrael.
Ovo je prvi put u poslednjih nekoliko nedelja da se oglašavaju sirene.
Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala