- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji će biti otvoren pogon za masovnu proizvodnju satelita

© Sputnik / Lola ĐorđevićDron
Dron - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Kompanija "Roskosmos" planira da potroši oko 50 milijardi rubalja (50 miliona evra) na izgradnju pogona za serijsku proizvodnju satelita, težine do pola tone, izjavio je generalni direktor državne korporacije Jurij Borisov.
„Pogon je napravljen za sklapanje satelita do 100 kilograma, a mi treba da napravimo pogon za uređaje do 500 kilograma, to je drugačija tehnološka oprema i zahteva ozbiljne troškove. Za to smo, zapravo, planirali oko 50 milijardi rubalja“, rekao je on u intervjuu za portal Pro Kosmos.
On je rekao da je u preduzeću "Rešetnjev" pre godinu dana počeo rad na stvaranju transportne linije za proizvodnju telekomunikacionih satelita i uređaja za daljinsko praćenje Zemlje. Konkretno, mladi stručnjaci su poslati da steknu iskustvo u KamAZ-u.
Borisov je deonicu satelitske montažne linije koja se sada primenjuje u preduzeću nazvao „prototipom prelaska na industrijski model“.
Pored toga, Borisov je govorio u prilog potrebi stvaranja nacionalnog optičkog centra u Rusiji koji bi grupi za daljinsko praćenje Zemlje obezbedio potrebnu opremu. Prema njegovim rečima, problem se već rešava, zajedno sa preduzećima Rosatoma i nizom privatnih kompanija u Rusiji i beloruskim preduzećima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala