- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Svirali svuda gde je stigla struja: Bajaga i Instruktori slave veliki jubilej

© Sputnik / Marija JakovljevićMomčilo Bajagić Bajaga proslavio svoj rođendan i najavio proslavu 40 godina od izdavanja albuma "Pozitivna geografija"
Momčilo Bajagić Bajaga proslavio svoj rođendan i najavio proslavu 40 godina od izdavanja albuma Pozitivna geografija - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Momčilo Bajagić proslavio je danas u MTS dvorani svoj 64. rođendan i najavio za 21. april koncert povodom 40 godina od objavljivanja prvog albuma benda „Bajaga i Instruktori“ – „Pozitivna geografija“.
„Pre tačno četiri decenije, 21. aprila 1984. godine na ovom istom mestu, koje se tada zvalo Dom sindikata, održali smo koncert na kome smo svirali 'Pozitivnu geografiju'. Želimo da sada napravimo jednu vrstu replike tog koncerta, da bude što sličniji onom iz 1984. Ideja nam je da sviramo samo 'Pozitivnu geografiju'“.

Rukovanje sa publikom

Bajaga koji je svirao na svim kontinentima i ostao zvezda u celom regionu, razaranom sukobima, bez čijeg „vozića“ i pesme „Moji drugovi“ ne može da prođe nijedna proslava, danas je u „Lisabon baru“ okupio svoje prijatelje, kolege i veliki broj medijskih ekipa priredivši dvostruko slavlje - svog rođendana i jubileja benda.
© Tanjug / Jadranka IlićBajaga: Želimo da napravimo repliku koncerta iz 1984.
Bajaga: Želimo da napravimo repliku koncerta iz 1984. - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Bajaga: Želimo da napravimo repliku koncerta iz 1984.
Posebno iznenađenje priredili su mu učenici Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Aleksinca koji su mu doneli tortu sa motivima sa pesama i albuma, a za četiri decenije bilo ih je 14.
Ostalo je zabeleženo da su članovi benda te 1984. dočekivali svoju publiku i rukovali se sa svima, što sada, kako napominje Bajagić, nije siguran da će biti moguće:
„To rukovanje je brže išlo 1984. jer nije bilo mobilnih telefona sa fotoaparatima. Ako krenemo još u slikanje, što je teško izbeći kada se rukujete sa publikom, onda će to potrajati. To još moramo da rešimo, ali koncert će svakako biti replika onog prvog u Beogradu“.
Kao i tada „Bajaga i Instruktori“ će svirati prvo u Zagrebu:
„Pre koncerta u Beogradu sviraćemo 18. aprila u Zagrebu. Naš prvi koncert je bio u Kulušiću.Ovoga puta će biti u Tvornici pošto Kulušića nema“.
© Tanjug / Jadranka IlićČetiri decenije Bajage i Instruktora
Četiri decenije Bajage i Instruktora - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Četiri decenije Bajage i Instruktora

Lepo je svirati za publiku

Bajaga je istakao da nikada nisu prestajali da sviraju:
„Ima bendova koji slave velike jubileje, a nisu po 10 godina svirali. Mi smo svirali apsolutno svake godine. Uživao sam u tim koncertima, kao i u pravljenju albuma. Mnogo je lepo svirati koncerte. To je posebna energija koja se razmenjuje sa publikom, ali i taj proces sa bendom u studiju, kada radimo novu pesmu, jako je važan“.
Svirali su, kako kaže, na svakom mestu širom Jugoslavije gde je stigla struja:
„Malo je mesta na kojima nismo svirali. Održali smo kontakt sa publikom uprkos svim događajima koji su se desili. Za 40 godina mnoge stvari su se promenile, ali 'Bajaga i Instruktori' i naša publika se nisu promenili tako da sviramo u čitavom regionu i za dijasporu u Kanadi, Americi, Australiji…“
Bajagić je podsetio da je novinar i tadašnji urednik lista „Rok“ Peca Popović bio kum njihovog imena - „Bajaga i Instruktori pozitivne geografije“ i objavio plakat za njihov prvi koncert, a ugostili su ga i na današnjoj proslavi.

Prijatelji četiri decenije

Još jedna značajna gošća na proslavi rođendana danas je bila Goranka Matić, koja je načinila fotografiju za omot njihovog albuma „Pozitivna geografija“ - fotografisala Bajagu pre četiri decenije, kao i danas kada je u penziji:
„Ja sam Bajagi i članovima grupe bila kao starija sestra. Družili smo se i postojala je ta neka međusobna energija. Prva fotografija je slikana u mojoj dnevnoj sobi, uz neki čaršav, izrezivanje slika. Na neki način je to bio ručni rad. Druga fotografija je nastala u studiju, sa već matorom fotografkinjom, koja više ne fotografiše. Desanka Maksimović nije pisala ljubavnu poeziju posle 75. godine, pa ne moram ni ja da fotografišem“.
© Tanjug / Jadranka IlićPrijatelji 40 godina
Prijatelji 40 godina - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Prijatelji 40 godina

Omiljeni širom sveta

Bend planira seriju koncerata, a njihov menadžer Gane Pecikoza je otkrio da su do sada zakazali 42 koncerta u Srbiji i regionu, kao i 12 u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi:
„Bajaga je omiljen od Severne Makedonije do Australije. Svake godine uradi između 40 i 60 koncerata. Sada ćemo samo velike gradove“.
Priprema se fotomonografija sa izborom fotografija iz svih perioda karijere „Bajage i Instruktora“ - sa koncerata i studijskih, a Bajagić je najavio i knjigu svih svojih pesama koje je pisao za sebe i druge i reprint izdanje ploče u ograničenom tiražu.
Momčilo Bajagić Bajaga - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
KULTURA
Bajaga otkriva za Sputnjik: Čeka nas 40 koncerata jer sviramo 40 godina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala