- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Raža uskoro dobija mladunce bez mužjaka: Misterija „bezgrešnog začeća“ u akvarijumu /video/

CC0 / Unsplash/Daniel Corneschi / Raža
Raža - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
U srcu Apalačkog gorja u Severnoj Karolini raža boje rđe nazvana Šarlot koja živi u akvarijumuiznenadila je sve oko sebe činjenicom da je ostala skotna bez partnera.
Uprkos tome što je udaljena 3.680 kilometara od svog prirodnog staništa u južnoj Kaliforniji, Šarlot, koja je već osam godina izolovana od ostalih pripadnika svoje vrste, samo što se nije porodila.

Morski pas ne može biti otac

Priroda je naime pronašla put u obliku fenomena za koji su ove raže očigledno sposobne.
Brenda Ramer, izvršni direktor „Akvarijum i šark lab“, duhovito pripisuje Šarlotino skoro majčinstvo iznenađenju na takozvani Dan zaljubljenih.
Mali akvarijum, kojim upravlja obrazovna neprofitna organizacija „Tim Eko“, usmeren je na promovisanje naučnog obrazovanja.
Suprotno početnim nagađanjima o mogućem parenju između vrsta, stručnjaci odbacuju verovatnoću da se Šarlot pari s morskim psima u svom akvarijumu. Naučnici su sada fokusirani na partenogenezu, proces bespolne reprodukcije u kojem se potomci razvijaju iz neoplođenih jajašaca, eliminišući potrebu za genetskim doprinosom mužjaka, piše „Gardijan“.

Zašto se to događa?

Kady Lyons, naučnik u „Džordžija Akvarijumu“, priznaje da su takve trudnoće kod raža retke, a čini se da je Šarlotin slučaj jedini dokumentovan za tu vrstu. Lyonsovanaglašava da te životinje ne kloniraju same sebe, već da se umesto toga, žensko jaje spaja s drugom ćelijom pokrećući deobu ćelija i stvaranje embriona.
„Ne znamo zašto se to događa. Čini se da je to vrlo zgodan fenomen za koji se čini da one mogu da ga izvedu“, kaže Lyonsova.
Ramerovai njen tim isprva su posumnjali na tumor kada su primetili kvržicu na Šarlotinim leđima, ali ultrazvuk je pokazao da je trudna. Šarlot boravi u rezervoaru koji je ekvivalentan 10.000 litara i očekuje se da će se preseliti u veći da bi tamo smestila svoju buduću porodicu. Pomenuta neprofitna organizacija planira da instalira i kamere za javno posmatranje akvarijuma uživo.
Iako je retkost partenogeneze priznata, Ramerova primećuje i jedinstvene okolnosti.
„Sve to se događa usred planina Blu Ridž u ruralnoj Severnoj Karolini, stotinama kilometara od okeana“, naglašava ona.
Pobijajući nagađanja o parenju među vrstama, Lyonsova tvrdi da Šarlot nije mogao da oplodi morski pas zbog anatomskih i DNK razlika. Okrugle raže, česte na obalama Tihog okeana, poznate su po svom bolnom ubodu i prepoznatljivom kružnom obliku.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala