- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Fon Der Lajen najavila kandidaturu za drugi mandat na čelu EK

© Sputnik / Lola ĐorđevićUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da namerava da se kandiduje za drugi mandat na toj funkciji i za to dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).
"Donosim veoma svesnu i dobro promišljenu odluku. Želela bih da se kandidujem za drugi mandat i veoma sam zahvalna CDU što me je danas imenovao za vodećeg kandidata EPP (Evropske narodne partije)", rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon partijskog sastanka u Berlinu.
Predsednik nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc rekao je da je ta stranka jednoglasno izabrala Fon der Lajen za kandidata za predsednika Evropske komisije.
Fon der Lajen (65), inače bivša nemačka ministarka odbrane, nameru da bude na čelu EK još pet godina objavila je na sastanku rukovodstva CDU u Berlinu, dodaje Špigel.
Fon der Lajen, čiji su petogodišnji mandat na čelu EK obeležile višestruke krize, uključujući pandemiju korona virusa i rat u Ukrajini, sada treba da još samo dobije odobrenje na kongresu Evropske narodne partije u martu u Bukureštu.
Mesto predsednika Evropska komisije mora da bude popunjeno posle evropskih izbora u junu ove godine, a pravilo je da se za tu funkciju imenuje kandidat iz evropske političke grupacije koja je najbolje plasirana na izborima za Evropski parlament.
Kako Evropska narodna partija, čiji je član Fon der Lajen, vodi prema dosadašnjim anketama, postoje dobre šanse da ona ostane predsednica Evropske komisije.
Lideri zemalja članica EU izabraće predsednika Evropske komisije nakon izbora za Evropski parlament u junu ove godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala