- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dodeljene Vukove nagrade: Moramo biti dostojni potomci Vuka i Dositeja, Tesle i Pupina

© Tanjug / Nemanja JovanovićDodeljene Vukove nagrade
Dodeljene Vukove nagrade - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Kulturno-prosvetna zajednica Srbije danas je 60. put dodelila prestižnu Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji.
Dobitnici Vukove nagrade su: književnik Miroslav Aleksić iz Novog Sada, pesnik i pisac Zoran Bognar iz Beograda, umetnički fotograf Stanko Kostić (Beograd), vajari Ljubiša Mančić (Beograd) i Milutin Ranković (Lajkovac), književnik Miomir Nešić (Petrovac na Mlavi), bibliotekarka Žaklina Nikolić (Kladovo), istoričarka književnosti dr Žaneta Đukić Perišić (Beograd), istoričar prof.dr Aleksandar Rastović (Beograd) i vokalni muzički umetnici braća Teofilović iz Čačka.
Izuzetnu Vukovu nagradu dobili su prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture (Beograd), Matična biblioteka „Ljuba Nenadović” iz Valjeva, Milorad Vučelić, novinar - publicista iz Beograda i Dragoljub Dragan Elčić, poznati filmski reditelj i profesor TV i filmske režije na Akademiji umetnosti Beograd.
© Tanjug / Nemanja JovanovićSlavica Đukić Dejanović: Vukova nagrada objedinjuje prosvetu, nauku, kulturu i umetnost
Slavica Đukić Dejanović: Vukova nagrada objedinjuje prosvetu, nauku, kulturu i umetnost - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Slavica Đukić Dejanović: Vukova nagrada objedinjuje prosvetu, nauku, kulturu i umetnost

Vukova nagrada objedinjuje prosvetu, nauku i kulturu

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je Vukovu nagradu dobitnicima naglasivši da to priznanje nosi veliki značaj, jer objedinjuje prosvetu, nauku, kulturu i umetnost.
Đukić Dejanović je podvukla važnost Vuka Stefanovića Karadžića kao reformatora srpskog jezika i srpskog pisma, sakupljača narodnih pesama i umotvorina, pisca prvog rečnika srpskog jezika i istakla da je svojim radom dao ogroman doprinos u istorijskim, etnološkim i etnografskim naukama.
Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović istakao je da Vukova nagrada, jedna od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti:
„Nagrađujući vredna dostignuća pojedinaca i ustanova, priznanje koje nosi ime velikog Vuka Karadžića sve vreme postojanja verno odslikava ono najbolje što Srbija ima, povezujući tradiciju i očuvanje kulturnog nasleđa sa savremenim stvaralaštvom“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo kulture/Dario KonstantinovićVukova nagrada dodeljena po 60. put
Vukova nagrada dodeljena po 60. put - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Vukova nagrada dodeljena po 60. put

Dostojni potomci Vuka i Dositeja, Tesle i Pupina

Prema njegovim rečima, okosnica čitavog života Vuka Karadžića bila je prosvetiteljski rad na širenju pismenosti, kulture i obrazovanja i stoga Vukova nagrada ima posebnu težinu i značaj, ne samo za kulturnu zajednicu, već i društvo u celini:
„Čuvajući sećanje na reformatora srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na jedinstvenu ličnost koja je zapisivanjem usmenog stvaralaštva sačuvala narodnu književnost i predstavila je Evropi, Vukova nagrada je za njene dobitnike u isto vreme velika čast i još veći motiv da slede put velikana naše istorije. Taj put nije bio omeđen i prekriven isključivo šarolikim poljima nauke i kulture, već i delima istinskog patriote koji je svoju zemlju i svoj narod predstavljao na način koji i danas zavređuje duboko poštovanje“, ukazao je Ivanović.
Državni sekretar je dodao da Vukova upornost, posvećenost i pregalaštvo treba da budu svetionik za sve koji su ovenčani ovim priznanjem:
„Vrednosti koje je Vuk afirmisao još više treba da budu putokaz mlađim generacijama i nekim budućim dobitnicima Vukove nagrade, koji tek pronalaze svoje mesto na kulturnoj sceni. Da bismo ostali ono što jesmo, moramo biti dostojni potomci Vuka i Dositeja, Tesle i Pupina, i svih drugih srpskih velikana“.
Žiri Vukove nagrade za 2023. godinu radio je u sastavu: prof. dr Darko Tanasković, filolog orijentalista, Živorad Ajdačić, reditelj i dramski pisac, Zoran Gutović, izdavač, prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, prof. dr Predrag Marković, Bora Dugić, muzički umetnik, Selimir Radulović, književnik, prof. dr Elizabeta Ristanović, profesor VMA, Radovan Trnavac Mića, slikar.
Srpski nacionalni Savjet Crne Gore dobio Vukovu nagradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
KULTURA
Dodeljene „Vukove nagrade“: Potreban nam je novi Vuk – i danas se gasi srpski identitet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala