- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Palestinci gledaju bombardovanje Kan Junisa u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Palestinsko ministarstvo: Za palestinsku državu nije potrebno odobrenje Netanijahua

Pratite nas
Članak se dopunjava
Rat Izraela i Hamasa ušao je u 135. dan. Izraelske snage nastavljaju sa operacijama širom Pojasa Gaze. Palestinski mediji javljaju da je za 24 sata 66 ljudi ubijeno u izraelskim napadima, uključujući žrtve napada na kamp raseljenih lica u Deir el Balahu.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovio je poziv Izraelu da izbegne vojnu akciju u gradu Rafa na jugu Gaze, gde se sklonilo 1,4 miliona ljudi. I G7 upozorava na potencijalno razorne posledice ako Izrael uđe u Rafu.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručuje da je pobeda Izraela nad Hamasom nadohvat ruke i da se neće zaustaviti dok ne postigne potpunu pobedu, navodeći da je to samo pitanje vremena.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija verovatno će u utorak, 20. februara glasati o predlogu Alžira da SB UN zahteva hitnu humanitarnu pomoć i prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su SAD signalizirale da će uložiti veto, prenosi Rojters.
Izraelska vlada jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se odbacuju "međunarodni diktati" u kojima se traži priznanje palestinske državnosti. Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova je tim povodom saopštilo da nije potrebno odobrenje izraelskog premijera Netanijahua da Palestina postane punopravna članica UN i da je priznaju druge države.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:24 18.02.2024
Mediji: Netanjahu pristao na ograničenje broja vernika na Brdu hrama za Ramazan
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prhvatio je zahtev krajnje desničarskog izraelskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira da se ograniči prisustvo arapsko-izraelskih vernika na Brdu hrama u Jerusalimu za vreme muslimanskog verskig praznika Ramazan, uprkos upozorenju bezbednosnih zvaničnika da to ne čini, navodi se u nepotvrđenom izveštaju koji je objavio Kanal 13.
Izraelska služba bezbednosti, Šin Bet upozorila je da će takvi potezi, posebno oni koji se odnose na izraelske Arape i one sa stalnim boravkom, verovatno dodatno podstaći tenzije,
Sa druge strane, kako prenosi "Tajms of Izrael", izraelska policija navodno podržava takav potez.
Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir pozvao je juče da se "stanovnicima Palestinske samouprave" zabrani molitva na Brdu hrama u Jerusalimu za Ramazan koji počinje za manje od mesec dana.
17:47 18.02.2024
Palestinsko ministarstvo: Za palestinsku državu nije potrebno odobrenje Netanijahua
Da Palestina postane punopravna članica UN i da je priznaju druge države nije potrebno odobrenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova.
Saopštenje ministarstva usledilo je nakon što je Izrael prethodno formalizovao svoje protivljenje onome što je nazvao "jednostranim priznanjem" palestinske državnosti, rekavši da svaki takav sporazum mora biti postignut direktnim pregovorima, prenosi Al Džazira.
Ranije danas, izraelska vlada jednoglasno je usvojila deklaraciju kojom se odbacuju "međunarodni diktati" u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.
Netanijahu je na početku nedeljnog sastanka vlade rekao da je taj potez usledio nakon "nedavnih razgovora u međunarodnoj zajednici o pokušaju da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država".
16:51 18.02.2024
Netanijahu: Lula prešao crvenu liniju
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je danas da je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva prešao crvenu liniju kada je uporedio izraelski rat protiv Hamasa sa Holokaustom.
"Reči predsednika Brazila su sramotne i alarmirajuće. Ovde se radi o trivijalizovanju Holokausta i pokušaju da se naškodi jevrejskom narodu i pravu Izraela da se brani", rekao je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael.
On je dodao da je poređenje Izraela sa Holokaustom i Hitlerom prelazak crvene linije.
"Izrael se bori za svoju odbranu i obezbeđivanje budućnosti, dok se ne ostvari potpuna pobeda, dok poštuje međunarodni zakon", istakao je Netanijahu.
15:47 18.02.2024
Izrael usvojio deklaraciju kojom se odbacuje jednostrano priznavanje Palestine
Izraelska vlada jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se odbacuju "međunarodni diktati" u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.
"Izrael kategorički odbija međunarodne diktate o trajnom dogovoru sa Palestincima. Dogovor, ukoliko se postigne, može doći samo direktno, kroz razgovore dve strane, bez prethodno postavljenih uslova", saopštila je izraelska vlada, preneo je Tajms of Izrael.
U saopštenju se dodaje da će Izrael da se "protivi jednostranom priznavanju palestinske države", kao i da bi posle 7. oktobra takav potez bio "ogromna nagrada za teror, bez presedana, koja bi sprečavala svaki budući mirovni sporazum".
Odluka je u skladu sa izjavom premijera Benjamina Netanijahua, na čiji zahtev je i održana današnja sednica na ovu temu.
15:46 18.02.2024
Izrael zove brazilskog ambasadora na razgovor zbog komentara Lule
Brazilski ambasador će morati sutra da se pojavi u izraelskom ministarstvu spoljnih poslova nakon što je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva uporedio stradanja palestinskog naroda u Pojasu Gaze sa Hitlerovim ubijanjem Jevreja.
"Brazilski ambasador će biti pozvan da dođe sutra na razgovor. Reči predsednika Brazila su sramne i ozbiljne. Niko neće oduzeti Izraelu pravo da se brani. Naložio sam ljudima iz mog ministarstva da pozovu brazilskog ambasadora, da mu se uruči protestna nota sutra", naveo je izraelski ministar Izrael Kac na platformi X (Tviter).
Prethodno je Lula rekao na samitu Afričke unije da se "ono što se dešava u Pojasu Gaze sa palestinskim narodom, nije desilo ni u jednom drugom momentu u istoriji", ali je onda dodao: "Ustvari, desilo se: kada je Hitler rešio da ubija Jevreje".
14:59 18.02.2024
Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva rekao je da Izrael čini "genocid" nad palestinskim civilima u Pojasu Gaze, rekavši da je to isto što i Holokaust.

„Ono što se dešava u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid“, rekao je Lula novinarima u Adis Abebi gde prisustvuje samitu Afričke unije.

„To nije rat vojnika protiv vojnika. To je rat između visoko pripremljene vojske i žena i dece“, dodao je Lula, prenosi Tajms of Izrael.
13:27 18.02.2024
Netanijahu zatražio od vlade rezoluciju protiv priznavanja države Palestine
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu planira da zatraži od vlade da odobri rezoluciju kojom se Izrael protivi jednostranom priznanju palestinske države, preneo je danas izraelski javni servis "Kan".
U saopštenju se dodaje da će od vlade biti zatraženo da, takođe, zabrani "međunarodne diktate", navodi "Tajms od Izrael".
Izraelska vlada danas održava sastanak, a ministri za nacionalno jedinstvo Beni Ganc i Čili Troper pojavili su se prvi put posle nekoliko nedelja, pošto su izbegavali sastanke kako bi izrazili protest zbog načina na koji je Netanijahu vodio sednice.
Zahtev vladi dolazi nakon što je "Vašington post" objavio da SAD i arapski partneri planiraju da objave predlog o stvaranju palestinske države.
Ministar finansija Izraela Bezazel Smotrič odbacio je mogućnost stvaranja palestinske države.
13:25 18.02.2024
Kanadska ministarka spoljnih poslova: Izraelska ofanziva na Rafu neprihvatljiva
Izraelska ofanziva na najjužniji grad Pojasa Gaze, Rafu, "neprihvatljiva je jer Palestinci nemaju gde da odu", rekla je danas ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli.
"Verujemo da Izrael ima pravo da postoji, ali isto tako imamo spoljnu politiku o bezbednosti ljudi. Zaštita civila je srž svega onoga što smo radili", rekla je Džoli na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, prenela je Anadolija.
Tokom diskusije o Bliskom istoku, u prisustvu španskog i jordanskog kolege, Džoli je rekla da Kanada ima "viziju za dugotrajan mir".
"Prvo što je potrebno je da izraelska vlada bude voljna da razgovara o rešenju sa dve države", rekla je kanadska ministarka.
U isto vreme, dodala je, arapske zemlje moraju da stabilizuju diplomatske odnose sa Izraelom, koji bi uključili bezbednosni dogovor između Izraela i Saudijske Arabije.
"Netanijahu ne može da nastavi da vodi ovaj rat", rekla je ona.
11:22 18.02.2024
SB UN glasaće o zahtevu za humanitarnu pomoć i prekid vatre u Gazi
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija verovatno će u utorak, 20. februara glasati o predlogu Alžira da SB UN zahteva hitnu humanitarnu pomoć i prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su SAD signalizirale da će uložiti veto, prenosi Rojters.
Američki ambasador u UN Linda Tomas-Grinfild je izjavila da bi takva rezolucija mogla da ugrozi "osetljive pregovore" koji imaju za cilj posredovanje u dogovoru o uspostavljanju primirja.
"Sjedinjene Države ne podržavaju akciju po ovom nacrtu rezolucije. Ako i bude glasanja o predlogu ove rezolucije - neće biti usvojen", navedeno je u današnjem saopštenju Tomas-Grinfildove.
U saopštenju se ističe da je od ključne važnosti da sve strane pruže najbolje šanse za uspeh ovog procesa, a ne da nameću mere koje ga dovode u opasnost.
Da bi bila usvojena rezolucija u SB UN potrebno je da najmanje devet članica glasa "za", ali samo pod uslovom da ni jedna od stalnih članica ne uloži veto.
10:18 18.02.2024
SZO: Bolnica Naser u Kan Junisu više ne radi
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da bolnica Naser u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, nakon jednonedeljne izraelske vojne opsade i racije koja i dalje traje, više ne radi.
"Juče i prekjuče timu SZO nije bilo dozvoljeno da uđe u bolnicu kako bi procenio stanje pacijenata i kritične medicinske potrebe, uprkos tome što je stigao do bolničkog kompleksa kako bi, zajedno sa partnerima, isporučio gorivo", objavio je Gebrejesus na platformi Iks.
Prema njegovim rečima, još ima oko 200 pacijenata u toj bolnici, a najmanje njih 20 mora biti hitno upućeno u druge bolnice kako bi dobili adekvatnu zdravstvenu negu jer je, kako je istakao, medicinska nega pravo svakog pacijenta, prenosi palestinska agencija WAFA.
Generalni direktor SZO je upozorio da će "ceh kašnjenja pomoći svojim životima platiti pacijenti" i pozvao da se olakša pristup pacijentima i bolnici kako bi se sačuvali ljudski životi.
Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je danas da su izraelske okupacione snage artiljerijskim granatama gađale treći sprat bolnice Al-Amal u Kan Junisu.
„Okolina bolnice Al-Amal takođe je pod intenzivnom izraelskom artiljerijskom vatrom koja je prouzrokovala materijalnu štetu“, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumeseca.
Navodi se da su izraelski napadi na bolnicu Al-Amal rezultirali pogibijom više desetina civila, uključujući pacijente i raseljene osobe, kao i da „izraelske okupacione snage sprečavaju ulazak hrane, sanitetskog materijala i goriva u bolnicu, preteći humanitarnom katastrofom i obustavom rada bolnice“.
Telekomunikacione usluge, uključujući fiksne, mobilne telefone i internet usluge, prekinute su u Kan Junisu već 34 dana, što je dovelo do prekida komunikacije između različitih timova Crvenog polumeseca, navedeno je u saopštenju.
10:14 18.02.2024
Izrael granatirao grad na jugu Libana
Zvanična libanska Nacionalna novinska agencija izvestila je da je južni grad Beit Lif podvrgnut izraelskom artiljerijskom granatiranju, prenosi Tajms of Izrael.
07:13 18.02.2024
Netanijahu odbacio pozive demonstranata na održavanje vanrednih izbora
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je pozive demonstranata okupljenih u Tel Avivu da se u toj zemlji održe vanredni izbori.
„Poslednja stvar koja nam je sada potrebna su izbori jer će nas odmah podeliti. Potrebno nam je jedinstvo“, poručio je Netanijahu.
Demonstracije su u subotu održane i u Jerusalimu, gde se nekoliko stotina ljudi okupilo ispred rezidencije izraelskog predsednika, zahtevajući postizanje sporazuma o oslobađanju talaca koje drži Hamas i održavanje vanrednih izbora. Nekoliko hiljada okupljenih u Tel Avivu takođe je podržalo je taj poziv.
Sledeći redovni izbori u Izraelu zakazani su za 2026. godinu.
07:01 18.02.2024
Palestinski mediji: 66 žrtava u izraelskim napadima u Gazi proteklog dana
Od subote ujutru 66 ljudi je ubijeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, uključujući žrtve napada na kamp raseljenih lica u Deir el Balahu, javila je jutros palestinska novinska agencija Wafa.
Tri osobe su poginule protekle noći kada su izraelski avioni bombardovali stambenu zgradu u Deir el Balahu, u centralnom delu Gaze, prenela je katarska TV stanica „Al Džazira“.
Sedam Palestinaca je poginulo u izraelskom napadu blizu Rafe.
Izrael poslednjih dana izvodi seriju vazdušnih napada na centralna područja Pojasa Gaze, kao i na južne gradove te palestinske enklave - Rafu i Kan Junis.
Izrael najavljuje i kopnenu invaziju na Rafu, a međunarodne humanitarne organizacije i pojedini svetski zvaničnici navode da će to dodatno otežati veoma lošu humanitarnu situaciju za palestinske civile.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala