- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev izgubio 1.500 vojnika kod Avdejevke; Danska poslala svu artiljeriju u Ukrajinu

Pratite nas
Ruska vojska je u potpunosti zauzela Avdejevku i blokira preostale vojnike u fabrici koksa, saopštio je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu. Američki predsednik Džozef Bajden smatra da Ukrajina može izgubiti velike teritorije pre nego što bude odobrena američka pomoć. Sistemi PVO uništili su bespilotnu letelicu iznad Voronježa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 18.02.2024
Poslanik ukrajinske Vrhovne rade Aleksej Gončarenko (u Rusiji stavljen na spisak terorista i ekstremista) podržava ideju vraćanja nuklearnog oružja Ukrajini, kojeg se ona odrekla sredinom 1990-ih, uprkos pretnji sankcijama.
„Podržavam povratak nuklearnog oružja u Ukrajinu. I smatram da je to naša jedina opcija za opstanak. Ako NATO ne želi da nas primi u alijansu. To znači da treba da pravimo rakete. Ne treba nam hiljadu. Treba nam 20. Hoće li biti sankcija? Izdržaćemo. Nema drugog izlaza,“ napisao je on na svom Telegramu.
22:01 18.02.2024
Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD i bivša stalna predstavnica pri UN Niki Hejli izjavila je da je moguć sukob SAD i NATO-a sa Rusijom nakon poraza Ukrajine, povezujući to sa navodnim planovima Rusije za Poljsku i baltičke zemlje.
„(Predsednik Rusije Vladimir) Putin je rekao da kada uzme Ukrajinu, sledeće će biti Poljska i baltičke zemlje. On sada razmešta vojnike oko ovih zemalja... ako se to desi, onda će zemlje NATO-a odmah uvući Ameriku u rat“, rekla je Hejlijeva u intervjuu za „Ej-Bi-Si“.
Prema njenim rečima, Ukrajina ne traži da joj se pošalju vojnici, već samo naoružanje i municija.
„Moramo da im damo ono što im je potrebno kako bi mogli da pobede, čime bismo sprečili slanje naših trupa u borbu“, dodala je ona.
20:25 18.02.2024
20:24 18.02.2024
Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da Jerevan nije saveznik Moskve po pitanju Ukrajine.
„Odavno sam govorio da Jermenija nije saveznik Rusije po pitanju Ukrajine. I to je naš iskren stav. Mnogo nas boli što ne možemo da utičemo na tu situaciju. Ukrajinski narod nam je prijateljski narod“, rekao je Pašinjan na sastanku sa predstavnicima jermenske dijaspore u Nemačkoj.
18:59 18.02.2024
18:05 18.02.2024
Premijerka Estonije Kaja Kalas podržala je inicijativu češkog predsednika Petra Pavela o mogućnosti da se van granica Evropske unije pronađe nekoliko stotina hiljada granata za pomoć Ukrajini.
Ona je primetila da sada treba da se iskoriste sve mogućnosti za isporuku granata Ukrajini.
„Predsednik Češke bavio se ovim pitanjem i, da tako kažem, otkrio koliko toga ima. O tome svakako treba da razgovaramo na evropskom nivou, posebno sa onim zemljama koje nisu mnogo učinile, da Ukrajinci dobiju ovu pomoć i mogu da se zaštite“, rekla je Kalasova za estonski portal „ERR“.
Češki predsednik Petr Pavel izjavio je u subotu da je Prag pronašao mogućnost da se van Evropske unije kupi 800 hiljada artiljerijskih granata koje ta zemlja može da isporuči Ukrajini u roku od nekoliko nedelja uz finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švedske ili drugih zemalja.
16:20 18.02.2024
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2024
SVET
Borelj: Situacija u Ukrajini biće rešena za tri meseca
12:42 18.02.2024
12:26 18.02.2024
Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane:
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 1.500 ljudi tokom odbrane Avdejevke. Ruska vojska napredovala 8,6 kilometara;
◾Ukrajinske oružane snage izgubile su više od 190 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
◾Oružane snage Rusije pogodile su kontrolni centar 31. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Želanskog DNR, skladišta goriva i municije;
◾Ruske oružane snage na donjeckom pravcu poboljšale su položaje duž linije fronta;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 100 vojnika na krasnolimanskom pravcu;
◾Ruske PVO snage oborile su 105 dronova Oružanih snaga Ukrajine;
◾Ruske trupe na hersonskom pravcu zauzele su povoljnije položaje i porazile ukrajinske oružane snage u četiri regiona;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 40 vojnika na kupjanskom pravcu.
12:23 18.02.2024
Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da je ta zemlja isporučila „svu svoju artiljeriju” Ukrajini, piše lista Jyllands-Posten.. Prema rečima premijerke, zemlje EU ne čine dovoljno za Kijev.
„Danska strana je donirala svu svoju artiljeriju. Žao mi je što ovo kažem, prijatelji, ali još uvek ima municije u skladištima Evrope“, rekla je Frederiksen.
Ona je pozvala da se na drugu godišnjicu početka specijalne vojne operacije Ukrajini obezbedi municija, artiljerija, rakete dugog dometa, bespilotnim letelicama, lovcima F-16.
Mete Frederiksen je naglasila da kratkoročno, Evropska unija mora da pruži Ukrajini ono što joj je potrebno, „a dugoročno, Ukrajina mora biti dobrodošla u EU i NATO“.
08:53 18.02.2024
07:24 18.02.2024
Vladimir Putin predsednik Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Zahvalni smo vojsci koja je učestvovala u borbama za Avdejevku
07:12 18.02.2024
Britanski savetnici Kijeva krivi su za smrt ratnih zarobljenika i posade Il-76, oborenog ukrajinskom raketom, rekao je za Sputnjik obavešteni izvor upoznat sa situacijom.

„Napad na Il-76 izveden je pod pritiskom britanskih savetnika bez koordinacije sa štabom protivvazdušne odbrane u Kijevu i bez dodatne provere informacija o kretanju aviona iznad Belgorodske oblasti“, rekao je on.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad Belgorodske oblasti vojno-transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u kojem se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika koji su leteli na razmenu. Svi oni, kao i tri prateća ruska oficira i šest članova posade su poginuli.
07:10 18.02.2024
Američki predsednik Džozef Bajden je posle povlačenja ukrajinskih trupa iz Avdejevke pozvao kongresmene da odmah usvoje predlog zakona o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.
Istovremeno, Bajden je priznao da bi Ukrajina mogla izgubiti još teritorija pre nego što stigne američka pomoć.
07:07 18.02.2024
Eksplozija je odjeknula u Poltavskoj oblasti. Oštećen je infrastrukturni objekat, saopštili su u oblasnoj vojnoj administraciji.
07:05 18.02.2024
Naredba glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da se napusti Avdejevka stigla je samo dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala