- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šuterski spektakl u znaku Sabrine i Stefa, dve odbrane titule i neozbiljnost mladih zvezda /video/

© AP Photo / Jed JacobsohnStef Kari
Stef Kari - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2024
Pratite nas
Stef Kari je u dresu sa posvetom Dejanu Milojeviću pobedio Sabrinu Jonesku u šutiranju trojki, Demijen Lilard je odbranio trofej u toj disciplini pridruživši se Peđi Stojakoviću, kao i Mek Meklang u takmičenju u zakucavanjima, a tim Indijane je poneo trofej sa poligona za veštine tokom subotnjeg programa NBA Ol star vikenda u Indijanopolisu.
Takmičenje u brzom šutiranju trojki je obeležilo veče, granicu je na samom početku postavio saigrač Bogdana Bogdanovića iz Atlante Trej Jang sa 26 poena, izvukavši se sa poslednje pozicije uz lopte koje vrede duplo posle lošeg starta i samo jednog pogotka iz uvodnog ugla.
Identičan skor, ali uz spektakularne serije sa svih pozicija zabeležio je Tajris Halibarton, a Malik Bizli je sa 20 poena odmah bio eliminisan jer je ispred njega ostao Donovan Mičel, uz velike muke za 21 poen uz pomoć lopte za tri poena.
Tokom pretposlednje pozicije najviši i najteži od svoh Karl Entoni Tauns pridružio se Jangu i Halibartona sa 26 ubačenih poena, a zamalo ih je sustigao Džejlen Branson zbog tri teška promašaja sa pozicije za duple poene ostavši na 24.
Spektakularan nastup priredio je najveći autsajder, finski košarkaš Lauri Markanen je zabeležio 25 poena, došavši u šansu da bude i najbolji, iako je delovao prežaljeno pred finalnu poziciju.
Branilac titule Demijen Lilard je imao neverovatno težak zadatak, ali je poslednjom loptom stigao do magičnih 26 poena za neverovatan rezultat od četiri igrača sa identičnim učinkom maksimalnim učinkom.
Organizatori su poslali svu četvoricu u dodatnu rundu na polovini terena u trajanju od 30 sekundi kako bi bila poznata trojica finalista.
Neverovatno je šutirao Tauns i za pola minuta ubacio 16 poena, jedan više od Janga, a Halibartonovih 12 je ponovo morao da juri Lilard.
Ubačenom zelenom loptom od tri poena prošao je dalje i na kraju izjednačio Taunsov učinak.
Vidno umoran Tauns je odabrao da prvi šutira u finalu, upisao je 22 poena što nije delovalo dovoljno, s obzirom na formu šutera.
Jang je upisao dva više, a Lilard je poslednjom loptom nadmašio taj rezultat i odbranio titulu, šarenom loptom posle niza promašaja za magičnih 26 pobedničkih poena i ulazak u društvo legendi poput Peđe Stojakovića sa dva uzastopna trofeja za najboljeg trojkaša, prvi put od 2007. godine i Džejsona Kapona.
Šuterski deo subotnjeg programa Ol star vikenda bio je obračun Sabrine Jonesku, rumunske košarkašice i rekordera sa 37 poena na takmičenju u ženskoj NBA ligi i Stefa Karija, verovatno najboljeg šutera u istoriji NBA.
Iako je Sabrini ponuđeno da šutira sa udaljenosti za žensku košarku, ona je odlučila da stvari izjednači i da stane na liniju 7,24 metara od obruča, s loptom za žensku košarku.
Prikazala je spektakularan nastup u prvoj polovini terena i na kraju je imala 26 poena, kao peti takmičar večeri sa takvim rezultatom, uz Lilarda koji je to učinio dva puta.
U dresu Golden Stejta sa posvetom Dejanu Milojeviću, Kari je krenuo u svoju seriju i upisao 29 poena za rekord večeri i pojas poput bokserskih za najboljeg šutera svih vremena u košarkaškom svetu.
Takmičenje u zakucavanjima otvorio je saigrač Nikole Jovića u Majamiju Haime Hakes, postavio je ispred sebe Šekila O'Nila i preskočio ga iz naskoka za ocenu 47,4, Džejkob Topin je preskočio svog brata Obija, bivšeg šampiona, ubacivši loptu iza leđa u koš za 0,4 bolju ocenu.
Najveća igračka zvezda na takmičenju Džejlen Braun ubacio je u igru pomoćnika u dresu legendarnog Dominika Vilkinsa, člana žirija i potom zakucao u stilu legende Atlante, tima iz rodnog grada igrača Bostona za ocenu 48,8.
Branilac titule, Mek Meklang iz Razvojne NBA lige promašio je u prvom pokušaju nabacivanjem, ispuštanjem pa hvatanjem lopte u vazduhu za zakucavanje iza leđa za samo 48 poena od žirija, što je izazvalo negodovanje publike.
Uz omaž meksičkoj kulturi iz koje dolazi Hakes je iz drugog puta izveo piruetu u vazduhu za ocenu 46,8, Topin je izveo kombinaciju pokreta za 47,2, ali su Meklang i Braun stekli dovoljno poena iz dve runde za plasman u finale.
U duelu višestrukog Ol star igrača i košarkaša praktično druge NBA lige, Braun je startovao zakucavanjem s posvetom preminulom igraču Klarku, dok je Meklang postavio dve osobe ispred sebe.
Promašio je u prvom pokušaju, ali u drugom je bio uspešan za 0,2 prednosti Braun je noseći rukavicu u stilu Majkla Džeksona dobio bolju ocenu što je navelo Meklanga da „angažuje“ Šekila O'Nila, za glavu višeg od sebe.
Preleteo je legendarnog centra, uhvatio loptu u skoku i zakucao iza leđa za maksimalnih 50 i odbranu titule najboljeg zakucavača.
Prethodno, gotovo sat vremena trajalo je takmičenje u košarkaškim veštinama, ali ih je bilo veoma malo.
Igrači mlađe generacije podeljeni u tri ekipe od po tri igrača nadmetala su se na tri poligona, dok je pobednik rešen u svojevrsnom produžetku.
Potpuni debakl doživeo je tim prvih pikova, neozbiljnost Entonija Edvardsa i odluka da u uvodnom poligonu šutira slabijom levom rukom gotovo da je njega, Viktora Vembanjamu i jednako nezainteresovanog Paola Bankera eliminisala iz trke za trofej.
Uvodni poligon je bio zbunjujuć za pojedine igrače, ponavljali su se prolasci kroz kapije, ispadale lopte i promašivali laki šutevi, a u svemu je najbolji stav imao domaći tim Indijane u sastavu Tajris Halibarton, Benedikt Maturin i Majls Tarner.
Ipak, pobednici dva poligona su u trećem, šuterskom, podbacili, odličan je u Ol star ekipi bio Skoti Barns, pulen srpskog trenera Darka Rajakovića iz Toronto Reptorsa koji je sa Tajrisom Maksijem i Trejom Jangom ušao u produžetak finala.
Nisu se proslavili u šutiranju sa centra, bilo im je potrebno gotovo 59 sekundi da bi ubacili šut što je bio lak posao za lidera domaćeg tima Halibartona.
U noći između nedelje i ponedeljka igra se Ol star utakmica u kojoj će učestvovati i Nikola Jokić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala