- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija

UŽIVO Netanijahu: Pobeda nad Hamasom je nadohvat ruke

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa ušao je u 134. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je pobeda Izraela nad Hamasom nadohvat ruke. Izraelske snage nastavljaju sa operacijama širom Pojasa Gaze, posebno na jugu u Kan Junisu. Huti gađali britanski naftni tanker u Crvenom moru.
Izraelski ministar spoljnih Izrael Kac izjavio je da će ta država morati da se obračuna s Hamasom u Rafi, na jugu Pojasa Gaze. Kralj Jordana Abdulah Drugi i francuski predsednik Emanuel Makron saglasili su se da bi napad doveo do humanitarne katastrofe bez presedana, dok je predsednik SAD Džozef Bajden rekao da ne očekuje da će Izrael pokrenuti operaciju u Rafi dok traju pregovori o taocima.
Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je broj Palestinaca poginulih u ratu u Pojasu dostigao 28.858.
Šef Hamasa Ismail Hanije okrivio je Izrael za nedostatak napretka u postizanju dogovora o primirju u Pojasu Gaze.
Afrički lideri osudili su danas na samitu Afričke unije (AU) u Adis Abebi ofanzivu Izraela u Gazi i pozvali na njen hitan završetak.
Predsednik Izraela Isak Hercog pozdravio je danas podršku SAD Izraelu, ističući da je prioritet oslobađanje talaca.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:31 17.02.2024
Protesti u Jerusalimu i Tel Avivu, zahteva se održavanje izbora i oslobađanje talaca
Stotine demonstranata okupilo se ispred rezidencije izraelskog predsednika u Jerusalimu, zahtevajući postizanje sporazuma o oslobađanju talaca koje drži Hamas i održavanje vanrednih izbora, dok su demonstranti u Tel Avivu takođe tražili održavanje novih izbora.
Organizatori protesta u Jerusalimu dele trake na kojima je ispisan broj 134 koji označava i broj dana otkako je Hamas kidnapovao taoce na jugu Izraela i broj talaca koji su ostali u zatočeništvu u Pojasu Gaze.
Skup se održava nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odlučio da u četvrtak ne pošalje izraelsku delegaciju u Kairo na dalje pregovore o taocima.
Manji protesti održavaju se i u drugim delovima Izraela, uključujući i u blizini privatne rezidencije Netanjahua u Cezareji.
21:29 17.02.2024
Netanijahu: Pobeda nad Hamasom je nadohvat ruke
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je pobeda Izraela nad Hamasom nadohvat ruke i da se neće zaustaviti dok ne postigne potpunu pobedu nad tom palestinskom grupom, navodeći da je to samo pitanje vremena.
Netanijahu je rekao na konferenciji za novinare da "teroristička pucnjava" u južnom Izraelu u petak pokazuje da je "cela zemlja (ratni) front".
Govoreći o naporima za oslobađanje talaca koje drži Hamas, Netanijahu je istakao da se zalaže za strategiju snažnog vojnog pritiska i teške pregovore, objavio je Tajms of Izrael.
"Nastavićemo da se ponašamo na ovaj način dok ne oslobodimo sve taoce", naveo je Netanijahu. Netanijahu je naveo da je rekao američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da će izraelska vojska nastaviti operaciju u Rafi jer je to jedini način da pobedi Hamas.
Izraelski premijer je ponovio da su zahtevi Hamasa "iluzorni", navodeći da će pregovori napredovati tek kada palestinska grupa ublaži svoj stav. Netanijahu tvrdi da će "potpuna pobeda" nad Hamasom poslati poruku drugim protivnicima Izraela.
18:44 17.02.2024
Katarski premijer: Pregovori o miru u Gazi ne napreduju kako je očekivano
Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman Al Tani rekao je danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da pregovori Izraela i Hamasa o okončanju sukoba u Gazi proteklih dana nisu išli kako je očekivano i da i dalje ima neslaganja, iako je prethodnih nedelja "postignut značajan napredak".
Premijer je istakao da ističe vreme za pregovaračkim stolom, kao i da su u sporazumu ključna pitanja humanitarne krize i broj talaca koji bi mogli biti oslobođeni, prenosi Gardijan.
"Ako budemo mogli da dođemo do povoljnih uslova kada je to u pitanju, verujem da možemo postići sporazum uskoro", rekao je Al Tani.
On je naglasio da su, iako pregovori prethodnih dana nisu tekli u željenom pravcu, strane zadržale optimizam.
18:32 17.02.2024
Hercog: Prioritet je oslobađanje talaca
Predsednik Izraela Isak Hercog pozdravio je danas podršku SAD Izraelu, ističući da je prioritet oslobađanje talaca.
Hercog je tokom sastanka u Minhenu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom istakao da Izrael radi na oslobađanju talaca zajedno sa međunarodnom zajednicom, kao i na obezbeđivanju da humanitarna pomoć stigne do civila u Pojasu Gaze u skladu sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava, objavio je Tajms of Izrael.
Hercog je ponovio da bezbednost Izraela mora biti očuvana i da zbog toga izraelske snage moraju da unište Hamas.
Hercog se sastao sa Blinkenom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.
Blinken je rekao pre sastanka da SAD čine sve što je moguće da budu oslobođeni taoci, kao i da Vašington vodi računa o bezbednosti Izraela na duži rok.
Blinken je istakao da SAD žele bolju budućnost i sigurniju budućnost za Izraelce, Palestince i ostale zemlje u regionu.
18:13 17.02.2024
U Gazi u napadima Izraela ubijeno 8 Palestinaca, uključujući decu
Najmanje osam palestinskih civila, uključujući decu, ubijeno je, a na desetine povređeno danas popodne u seriji izraelskih vazdušnih napada na stambena naselja u gradu Zavaidi u centralnoj Gazi, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.
Palestinski Crveni polumesec potvrdio je da su u Kan Junisu, u južnoj Gazi, izraelske okupacione snage pritvorile 12 članova te organizacije, među kojima sedam osoba koje su privedene iz bolnice Al-Amal, pridružene Crvenom polumesecu pre više od nedelju dana, prenosi agencija WAFA.
Crveni polumesec pozvao je međunarodnu zajednicu da interveniše i izvrši pritisak na izraelske vlasti da odmah oslobode pritvorene pripadnike te organizacije i obezbede zaštitu njihovim timovima koji rade u Pojasu Gaze.
Broj poginulih u izraelskoj agresiji na pojas Gaze od 7. oktobra sada je porastao na dokumentovanih 28.858, uz 68.677 povređenih, naveli su iz ministarstva zdravlja u Gazi.
17:03 17.02.2024
G7 zabrinut zbog rizika od prisilnog raseljavanja palestinskih civila iz Gaze
Ministri inostranih poslova G7 saopštili su danas da su zabrinuti zbog rizika od prisilnog raseljavanja palestinskih civila iz Gaze i mogućih posledica izraelske vojne operacije u regionu Rafe.
Oni su pozvali na hitnu akciju za rešavanje katastrofalne humanitarne krize u Gazi, posebno zbog teškog položaja 1,5 miliona civila koji se nalaze u Rafi i izrazili duboku zabrinutost zbog potencijalno razornih posledica po civilno stanovništvo sprovođenjem izraelske vojne operacije u punom obimu u toj oblasti, navedeno je u saopštenju koje je objavila Italija, koja trenutno predsedava G7, preneo je Rojters.
Ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD sastali su se danas u Minhenu.
16:19 17.02.2024
Američki državni sekretar Entoni Blinek izjavio je danas da je pred Izraelom narednih meseci "izuzetna prilika" da bude integrisan u Bliski istok jer su arapske zemlje voljne da normalizuju odnose sa tom zemljom.
Blinken je na panelu Bezbednosne konferencije u Minhenu takođe ukazao da je imperativ da se nastavi sa formiranjem palestinske države kako bi se osigurala bezbednost Izraela.
On je rekao da se međunarodna zajednica angažuje svakodnevno na pronalasku rešenja za primirje u sukobu između Izraela i Hamasa.
Važno je takođe osigurati da se nikad više ne ponovi 7. oktobar, kada je palestinski pokret Hamas napao Izrael, rekao je on.
16:18 17.02.2024
CENTKOM: Američke snage izvele dva napada na dron i rakete koje su lansirali Huti
Američke snage izvele su dva napada na pomorski dron i protivbrodske krstareće rakete koji su lansirani iz oblasti Jemena koja je pod kontrolom jemenskih pobunjenika Huta ka trgovačkom brodu na Crvenom moru, saopštila je danas američka Centralna komanda (CENTKOM).
U saopštenju se navodi da su Huti lansirali četiri protivbrodske balističke rakete prema trgovačkom brodu MT "Poluks" od petka u 13.15 sati po lokalnom vremenu do 01.00 sat noćas.
CENTKOM je objavio na platformi X da u tim napadima nije bilo povređenih i da nije pričinjena šteta na brodu MT "Poluks", kao ni na drugim plovilima u toj oblasti, preneo je Rojters.
Prethodno je TV kanal Al Masira u vlasništvu Huta javio da su oružane snage SAD i Velike Britanije izvele seriju napada na teritoriju Jemena koju kontrolišu Huti, preneli su mediji.
14:31 17.02.2024
Afrički lideri na samitu Afričke unije osudili ofanzivu Izraela u Gazi
Afrički lideri osudili su danas na samitu Afričke unije (AU) u Adis Abebi ofanzivu Izraela u Gazi i pozvali na njen hitan završetak.
Predsedavajući Komisije Afričke unije Musa Faki rekao je da je izraelska ofanziva "najflagrantnije" kršenje međunarodnog humanitarnog prava i optužio Izrael da je "istrebio" stanovnike Gaze.
Faki je govorio zajedno sa palestinskim premijerom Mohamedom Štajehom, koji se takođe obratio na samitu, preneo je AP.
„Budite sigurni da snažno osuđujemo ove napade bez presedana u istoriji čovečanstva“, rekao je Faki izražavajući solidarnost sa narodom Palestine.
Odlazeći predsedavajući Afričke unije i predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani pohvalio je Južnu Afriku za slučaj koji je pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, osudivši ''genocid koji Izrael čini u Palestini pred našim nosom".
"Međunarodna zajednica ne može zatvoriti oči pred zločinima koji su počinjeni, koji ne samo da su stvorili haos u Palestini, već imaju i katastrofalne posledice u ostatku sveta", rekao je Asumani.
Otvaranje ovogodišnjeg samita AU obeležila je i zabrinutost zbog izbijanja državnih udara širom afričkog kontinenta.
Tokom prošlogodišnjeg samita AU, izraelski delegat je bez ceremonije uklonjen iz plenarne sale zbog svađe oko statusa posmatrača Izraela u tom bloku, navodi AP.
13:48 17.02.2024
Lazarini: Izrael vodi kampanju za uništavanje UNRWA
Izrael vodi usklađenu kampanju sa ciljem da uništi UNRWA, tvrdi šef agencije UN za palestinske izbeglice Filip Lazarini u danas objavljenom intervjuu.
On kaže i da su pozivi na njegovu ostavku bili deo napora izraelske vlade.
„Trenutno imamo posla sa proširenom, usklađenom kampanjom Izraela sa ciljem da uništi UNRWA“, rekao je on za švajcarsku novinsku grupu Tamedia.
„To je dugoročni politički cilj jer se veruje da će, ako se humanitarna agencija ukine, status palestinskih izbeglica biti rešen jednom zauvek — a sa tim i pravo na povratak. Iza ovoga stoji mnogo veći politički cilj”, ističe on.
„Pogledajte samo broj akcija koje Izrael preduzima protiv UNRWA, glavnog tela za pomoć u Pojasu Gaze“, kaže Lazarini, prenosi Tajms of Izrael.
12:54 17.02.2024
Izraelska vojska uhapsila 100 ljudi tokom racija u bolnici Naser u Kan Junisu
Izraelska vojska uhapsila je oko 100 ljudi u bolnici Naser u Kan Junisu, tokom racije poslednjih dana, objavila je izraelska televizija Kan.
Izraelske snage već sedmicama drže pod opsadom ovu bolnicu, najveću medicinsku ustanovu u Pojasu Gaze koja je u funkciji.
Stotine ljudi, uključujući pacijente, medicinsko osoblje i raseljene Palestince, zarobljeni su u njoj.
"Specijalne snage deluju u bolnici Naser na temelju obaveštajnih podataka koji ukazuju na terorističku aktivnost u bolnici", objavila je IDF.
Izraelska vojska saopštila je da je otkrila lekove sa imenima izraelskih talaca u bolnici Naser.
"Izraelske trupe otkrile su lekove na kojima su pisala imena talaca unutar bolnice, a otkriveno je i oružje", saopštila je izraelska vojska na zvaničnom nalogu na platformi X (Tviter).
Izraelska vojska je takođe navela da je radila na popravci generatora u bolnici i da je snabdela hranom i vodom ljude koji su unutra.
Izraelski zvaničnici su ranije rekli da imaju "pouzdane podatke" da Hamas drži taoce u ovom medicinskom kompleksu, ali nisu pružili više detalja da potkrepe tvrdnje, navodi Al Džazira.
Hamas je negirao da koristi bolnice kao baze za operacije ili da tu drži taoce.
11:49 17.02.2024
Šef Hamasa: Izrael kriv za nedostatak napretka ka primirju u Gazi
Šef Hamasa Ismail Hanije je za nedostatak napretka u postizanju dogovora o primirju u Pojasu Gazi okrivio Izrael.
Hanije je u saopštenju naveo da Hamas "neće prihvatiti ništa manje od potpunog prestanka agresije, povlačenje vojske okupacionih snaga iz Gaze, i ukidanje nepravedne opsade", prenosi Rojters.
Sastanak visokih zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, Egipta, Katara i Izraela posvećen oslobađanju izraelskih talaca i primirju u Gazi završen je u sredu, sa "željom da se nastave konsultacije i koordinacija" o ključnim pitanjima, prenela je egipatska državna informativna služba.
11:28 17.02.2024
Hamas: U Gazi umrlo 28.858 Palestinaca
Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je broj Palestinacapoginulih u ratu u Pojasu dostigao 28.858.
Ove brojke se, kako navodi Tajms of Izrael, ne mogu nezavisno proveriti i veruje se da uključuju i civile i pripadnike Hamasa ubijene u Gazi.
Izraelska vojska je saopštila da je ubila skoro 11.000 operativaca Hamasa u Gazi, navodi list.
08:44 17.02.2024
Avion izraelskih vazduhoplovnih snaga F-15 - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
SVET
Zapadni mediji: Izrael stoji iza udara na glavne gasovode u Iranu
08:43 17.02.2024
Izraelska vojska tvrdi da je otkrila lekove sa imenima izraelskih talaca u bolnici Naser, u gradu Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze.
08:42 17.02.2024
„Volstrit džornal“: SAD spremaju novu isporuku oružja Izraelu
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se sprema da pošalje avionske bombe i drugo naoružanje u Izrael kako bi pojačali vojni arsenal te zemlje, čak i u trenutku kada se SAD zalažu za prekid vatre u Gazi, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj američkih medija.
Prema pisanju „Volstrit džornala“, predložena pošiljka uključuje oko hiljadu MK-82 bombi, upaljača i JDAM kompleta za navođenje, kako bi se municija učinila preciznijom, paket čija se vrednost procenjuje desetinama miliona dolara.
„Predloženu isporuku još uvek interno pregledaju zvaničnici, a detalji predloga bi se mogli promeniti pre nego što administracija obavesti kongresni odbor koji je nadležan da da odobri transfer“, navodi list, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike.
08:37 17.02.2024
Huti gađali britanski naftni tanker u Crvenom moru
Jemenski Huti ispalili su rakete na britanski naftni tanker „Poluks“ u Crvenom moru.
Kako je saopštio portparol Huta, Jahja Sarea, brod je direktno pogođen.
Američki Stejt department je u petak objavio da je „Poluks“ pogođen raketom ispaljenom iz Jemena, navodeći da je brod plovio pod zastavom Paname i prevozio sirovu naftu za Indiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala