Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta „slavi“ Priština? Pre 16 godina srušen je međunarodnopravni poredak

© Tanjug / Vladimir ŠporčićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da 17. februar, kada je jednostrano proglašena nezavisnost tzv. Kosova, predstavlja dan kada je srušen međunarodnopravni poredak. Istovremeno, Kancelarija za KiM ocenjuje da je tada u Prištini rođen politički fantom.
Dačić je istakao da je tog dana ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija.
On je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, upitao šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koju je Narodna skupština Srbije proglasila pravno ništavnom.
„To je pokušaj legalizacije viševekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji. Toga je svesno i 109 država od ukupno 193 članice UN-a, koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt“, ukazao je Dačić.
Prema njegovim rečima, Priština nije uspela za ovih 16 godina da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti, uprkos ogromnoj podršci zapadnih velikih sila i zloupotrebljavanju religijskog muslimanskog faktora.
„Umesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Evrope“, poručio je Dačić.
On je naglasio da je Srbija opredeljena za mir i dijalog, ali da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, braneći time i osnovne principe međunarodnog prava.
„Istovremeno, kao što mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, očekujemo da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, dodao je šef srpske diplomatije.

„Godine 2008. u Prištini je rođen politički fantom“

Ovim povodom saopštenjem se oglasila i Kancelarija na KiM, navodeći da jednostranim proglašenjem otcepljenja Kosova i Metohije od Republike Srbije albanski separatisti „nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove, s obzirom da njihova nelegalna građevina nije odmakla daleko, pošto kuća ne može da se pravi bez temelja i na tuđoj zemlji“.
Tom, kako se navodi, političkom odlukom nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, čiji je neotuđiv deo Kosovo i Metohija, već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999 godine, kada je izvršena NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez dozvole Ujedinjenih nacija.
„Zato jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Kreiranjem samoproglašenog „Kosova", na Zapadnom Balkanu stvoren je, kako se ukazuje, trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija.
„Ako iko na samoproglašenom ‘Kosovu’ danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. ‘Kosovo’, nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine“.
U sve nestabilnijem svetu današnjice postaje još očiglednije koliko je takozvano „Kosovo“ bilo opasan eksperiment i koliko zla je proizvelo i nastavlja da proizvodi, samo zato što je grupa zemalja koje su sponzorisale i tetošile separatiste u Prištini u jednom trenutku pomislila da je iznad međunarodnog prava i da je pozvana da gospodari svetom politikom sile, stoji u saopštenju.
Srbija će, ohrabrena činjenicom da su i pravda i pravo i veći deo čovečanstva na njenoj strani, nastaviti da se svim sredstvima koja joj po međunarodnom pravu stoje na raspolaganju, bori za svoje legitimne državne i nacionalne interese, a to znači i za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a iznad svega zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija se elementarna ljudska prava svakodnevno u samoproglašenoj tvorevini „Kosovo“ gaze i krše, a teror i represija pod vlašću Aljbina Kurtija svakodnevno se intenziviraju, dodaje se u saopštenju.

Vulin: Samo srpski svet može sprečiti šifrenje "velike Albanije"

Samo stvaranje srpskog sveta i vođenje samostalne i hrabre srpske politike, zaustaviće širenje "velike Albanije", izjavio je danas doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, povodom godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova.
"Na današnji dan Šiptari su na Kosovu i Metohiji po svojoj želji, a po volji NATO-a proglasili nezavisnost. Srbija je te 2008. godine bila pred vratima NATO-a, pod potpunom kontrolom Evropske unije i u nikada lošijim odnosima sa Rusijom i Kinom, a za uzvrat je dobila pljačkašku privatizaciju i objavu nezavisnosti takozvanog Kosova", istakao je Vulin u saopštenju.
On je ocenio da "veliku Albaniju" neće zaustaviti NATO koji ju je stvorio, a Srbe na Kosovu i Metohiji neće sačuvati Evropska unija koja učestvuje u njihovom proterivanju.
Širenje "velike Albanije", prema njegovim rečima, može da zaustavi samo samo stvaranje srpskog sveta i vođenje samostalne i hrabre srpske politike.
"Ono što su sile Zapada dozvolile Šiptarima na Kosovu i Metohiji neće moći da zabrane Srbima u Republici Srpskoj. Proces ujedinjenja Srba je počeo i to se više ne može zaustaviti", poručio je Vulin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala