- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ko su nebeske heroine sveta | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Pratite nas
U najnovijoj emisiji otkrivamo ko su nebeske heroine sveta ali i kakve nam priče pripoveda hrana kroz vekove.
Kako pisati za decu a da poveruju da je ono što je napisano istina, kako reaguje autor kada mu dete kaže da mu je priča dosadna, zašto je poverenje preduslov svakog pravog čitanja – neka su od pitanja za Jasminku Petrović, nagrađivanog pisca za decu čija je prva knjiga „Giga pravi more“ posle 30 godina ponovo pred čitaocima.
Šta sadrži jedinstvena enciklopedija „Nebeske heroine sveta“, ko su žene koje su branile nebo otadžbine i zbog čega su Ruskinje najhrabrije među ženama pilotima – za „Orbitu kulture“ objašnjava Radmila Tonković, autorka ove enciklopedije.
Zašto u bioskope idu tinejdžeri kojima su tržni centri postali mesta zbivanja, dok oni stariji filmove gledaju iz svoje sobe na Netfliksu ili HBO-u, šta sve utiče na one koji ulažu u film i kako reditelj u haosu tržišta može da očuva svoj integritet i viziju – za Sputnjik otkriva Siniša Cvetić uoči premijere filma „Jorgovani“ koja će premijerno biti prikazana 27. februara u takmičarskom programu 52. FEST-a.
Koliko ga je uverenje da je praštanje jedini pravi put motivisalo da prihvati scenario i rad u filmu „Poslednji strelac“ – saznajemo od proslavljenog glumca Nenada Jezdića.
Zašto je uloga premijera Zorana Đinđića najdelikatniji glumački zadatak u njegovoj bogatoj filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj karijeri, koliko je bilo teško snimati na autentičnim lokacijama gde se tragedija dogodila – objašnjava glumac Dragan Mićanović, glavni akter serije „Sablja“ koja, u režiji Gorana Stankovića i Vladimira Tagića govori o atentatu na srpskog premijera.
A koliko se zanimljivih priča krije u odnosu prema hrani tokom istorije, uvek praćenom mitovima i verovanjima, šta je voleo da jede Petar Veliki a šta srednjovekovni srpski vladari, zašto bi stari Rimljanin kada bi se našao u našem vremenu, pobegao pomislivši da su varvari osvojili svet – za Orbitu kulture otkriva Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, pisac i utemeljivač posebne discipline o gastronomskom nasleđu – gastroheritologije.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Ko su nebeske heroine sveta | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala