- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Na listi britanskog magazina Leskovac najprivlačniji manji evropski grad za investitore

© Sputnik / Ivana AntićLeskovac, centar
Leskovac, centar - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Pratite nas
Magazin fDi, publikacija britanskog Fajnenšal tajmsa, u izdanju liste "Evropski gradovi i regioni budućnosti" za 2024. godinu, rangirao je Beograd na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova kada je reč o ljudskom kapitalu, dok je Leskovac zauzeo čak prvo mesto kao najprivlačniji mali grad za investitore.
Reč je o listi koja rangira najbolje investicione lokacije u Evropi, a Srbija se istakla sa nekoliko gradova i regiona koji su se našli među najboljim lokacijama za investiranje.
Tako se i ove godine Beograd našao u vrhu u svojoj kategoriji, a Leskovac je pobednik u kategoriji manjih gradova. Pored ovih gradova britanski poslovni magazin je Kragujevac rangirao u kategoriji srednjih gradova na osmo mesto po efikasnosti troškova, a na listi FT našli su se i Šimanovci, Zrenjanin i Subotica.
Premijer Ana Brnabić izjavila je danas da je rang lista FT veliko priznanje za Srbiju.
"Pre svega čestitke svima. Ovo je velika stvar, veliko priznanje i svakako će nam pomoći da nastavljamo sa dovođenjem rekordno velikih stranih investicija u Srbiju, kao i rekordnog broja investicija, ali ovo je takođe važno i za domaće investitore. Zato što kada izmerite da je neka opština ili neki grad u Srbiji povoljan ili jedan od najpovoljnijih u Evropi po uslovima poslovanja za investiranje, to znači da i domaći investitori, naša mikro, mala i srednja preduzeća, porodične firme, imaju dobre uslove za investiranje i da i oni samim tim postaju konkurentniji", naglasila je Brnabićeva.

Beograd na sedmom mestu u grupi „Ljudski kapital i stil života“

Kada je reč o Beogradu, navodi fDi, u grupi „Ljudski kapital i stil života“ glavni grad Srbije je zauzeo sedmo mesto jer se ističe bogatom kulturnom scenom, visokim standardom života i raznovrsnim obrazovnim mogućnostima, što ga čini privlačnim za strane stručnjake i mlade talente. Pre svega, istaknuta je IT industrija kao i uslužna industrija, a te rezultate potvrđuje i veliki broj stranaca koji je došao u Beograd da živi i radi u prethodnih nekoliko godina.
U grupi „Efikasnost troškova“, Beograd je zauzeo deveto mesto, jer nudi konkurentne troškove života i poslovanja u poređenju sa drugim evropskim gradovima, što je privlačno za kompanije koje traže ekonomično poslovanje, dok je prestonica Srbije na osmom mestu u grupi – „Poslovno okruženje“, s obzirom na to da je poznata po povoljnom poslovnom okruženju, jednostavnim administrativnim procedurama i podršci za strane investitore.
Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada Srbije načinila je značajne napore prethodnih godina da pojednostavi procedure za poslovanje velikih, ali i malih preduzeća, kao i preduzetnika, što je sve omogućilo da Beograd bude na ovoj listi ispred gradova poput Kelna i Glazgova.
Poslovni magazin navodi kao značajne prednosti Beograda i kvalitet radne snage, odnosno veliki broj visokoobrazovanih ljudi koji sada već godinama rade u globalnim kompanijama.
Beograd je uspeo da stekne reputaciju odlične destinacije za investitore koji traže talentovane i specijalizovane inženjere i inženjerke, dok po pitanju kvaliteta infrastrukture, kako se navodi, ima dobro razvijenu infrastrukturu, posebno u oblasti saobraćaja i telekomunikacija, što olakšava poslovanje i život građanima.
Takođe, ističe se i izuzetan geografski položaj pošto se, kako je navedeno, nalazi na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, što ga čini idealnom lokacijom za kompanije koje žele da posluju na tržištima oba regiona. Britanski magazin navodi kao značajne investitore koji su prisutni - Majkrosoft, NCR, IBM, kao i značajna ulaganja u nekretnine i razvoj poput Beograda na vodi.

Leskovac prvi po efikasnosti troškova u kategoriji mikrogradova

Leskovac je u kategoriji mikrogradova kada je reč o efikasnosti troškova zauzeo čak prvo mesto, a kako navodi FT, to ga čini izuzetno atraktivnim za investitore koji traže ekonomično poslovanje.
Kragujevac je rangiran u kategoriji srednjih gradova na osmo mesto po efikasnosti troškova.
U kategoriji mikrogradova za efikasnost troškova Šimanovci su zauzeli četvrto mesto, Zrenjanin peto, a Subotica šesto mesto.
Kada je reč o drugim zemljama, na listi "Evropski gradovi i regioni budućnosti" istaklo se nekoliko gradova iz centralne i istočne Evrope: Frankfurt u Nemačkoj, Vrloclav u Poljskoj i grad Luksemburg, prenosi Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala