- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Nemački kancelar sprečio Ursulu fon der Lajen da postane generalni sekretar NATO

© Sputnik / Lola ĐorđevićUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc nije dozvolio da se šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kandiduje na mesto generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse zbog njenog stava o Rusiji, piše nemački list „Velt“.
„Šolc je bio kategorički protiv toga da Ursula fon der Lajen postane šef NATO-a“, rekao je izvor.
U članku se navodi da je, prema mišljenju kancelara, šefica Evropske unije previše kritički nastrojena prema Moskvi, što može dovesti do problema u dugoročnoj perspektivi.
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken je predložio kandidaturu Ursule fon der Lajen, a predsednik SAD Džozef Bajden se obratio Šolcu sa tom idejom, ali je kancelar odbio, piše nemački list.
Ranije je „Forin polisi“ pisao da je anonimni evropski diplomata nazvao proceduru izbora generalnog sekretara NATO, nakon što Jensu Stoltenbergu prestane ovlašćenje, „najnejasnijim izborom“.
Napominje se da se postupak izbora zasniva na konsultacijama između zemalja članica Alijanse. Pretpostavlja se da odluka treba da se zasniva na dogovoru između svih članova, ali najveći uticaj imaju SAD, Nemačka, Francuska i Velika Britanija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala