Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zamenik prištinskog ombudsmana: Presudu o vraćanju zemljišta Dečanima primeniti bez odlaganja

© Sputnik / Petar VujanićManastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Zamenik prištinskog ombudsmana, Srđan Sentić, posetio je manastir Visoki Dečani i sa igumanom Savom razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno o stanju u kojem se nalazi Srpska pravoslavna crkva na KiM.
Sentić je istakao da presuda ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani mora u potpunosti i bez odlaganja da bude primenjena, s obzirom na to da je načelo pravne sigurnosti jedno od fundamentalnih aspekata vladavine prava.
„SPC bi trebalo da uživa ustavne i međunarodno priznate garancije koje će omogućiti nesmetanu službu svojim vernicima i zaštitu imovine u njenom vlasništvu, kao neprikosnovenom pravu. Nažalost, realnost nas upućuje na drugačiji zaključak", napisao je Sentić na društvenim mrežama.
Ukazao je da je nesprovođenje presude ustavnog suda u Prištini pravi pokazatelj suštinskog odnosa vlasti prema SPC, njenim vernicima, vladavini prava, ljudskim pravima i međunarodnim standardima o verskim slobodama i imovinskim pravima.
„Svi oni koji svakoga dana uporno potenciraju, a posebno na međunarodnom nivou, vladavinu prava, ljudska prava i demokratiju kao načela njihove vladavine, moraju prvo da počnu i neselektivno da veruju u to i da za početak primene gore navedenu presudu, kako bi njihov glas bio odgovorniji, inkluzivniji i ozbiljniji“, poručio je Sentić.
Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“.
Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.
Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala