- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Nemačkoj i dalje spaljuju veštice, tj – novinare

© AP Photo / Michael ProbstNemačka zastava ispred Rajhstaga
Nemačka zastava ispred Rajhstaga - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Alina Lip je mlada nemačka novinarka koja je pre početka specijalne vojne operacije došla u Donbas, u Donjeck - gde je slušala i gledala, svojim očima videla i otvoreno izveštavala o zločinima ukrajinske vojske nad civilima Donjecka i u Donbaskoj oblasti.
Da je masovni ubica možda bi joj i oprostili. Ali to što je otvorila Telegram kanal i govori istinu o ratu u Donbasu se ne prašta
Vrlo otvoreno kaže da je ostala zaprepašćena razlikom između izveštavanja nemačkih medija o ratu u Donbasu i onog što je sama videla i što su joj obični ljudi u Donbasu rekli. Alina je imala dovoljno hrabrosti da ode i u Marijupolj – i “zločinački“ – čitaj objektivno, izveštava sa fronta. Mnogo civila joj je ispričalo kako su ukrajinski vojnici danima donosili neke čudne kutije i unosili ih u Marijupoljsko pozorište.
Videla je sve strahote rata koji se vodio osam godina pre početka vojne operacije. Izveštavala o onome što vidi i što joj govore obični ljudi, bake, devojke, mladi ljudi, na frontu.

Spaliti vešticu

Državna televizija ZDF napravila je trodelnu dokumentarnu emisiju o Alini Lip, koja je prikazana kao oličenje zla - u emisiji govore psiholozi, stručnjaci za ljudska prava, socijalni radnici...
Žena psiholog zažarenih očiju u crnom modernom sakou govori o opasnosti koja dolazi od nje. Naravno da je psiholog uzbuđena, odlučna i glasna. Pred očima vam se odmah pojavljuju a ne znate ni zašto Tihi i Prle, Kriger i njegova sekretarica. Naravno, ovo su druga vremena pa vam je analogija neodgovorno pogrešna.
Psiholog brani nemačko društvo od zla. Tu je i ozbiljan nezavisni politikolog - suv i odmeren. Za njega je ono što piše Frankfurter algemajne i Špigl, ono o čemu Fridrih Ebert Štiftung organizuje seminare - istina od Boga data, ne poriče se Ovde vam opet neodgovorno iskaču slike jezuitskih sveštenika koji čitaju obrazloženje paljenja veštica na trgovima nemačkih gradova. Vi shvatate da je Alina veštica koju treba spaliti. Tu sumnje nema. Ceo trg - čitaj nemačka medijska scena, zna šta je Alina zaslužila.
Nemačka policija joj je, logično, na tragu - Alina bi na bilo kom nemačkom aerodromu bila uhapšena.

Ne sme da se vrati u Nemačku

Priča otvoreno šta to voli u svojoj Nemačkoj, šta joj nedostaje, šta joj se sviđa više u Nemačkoj nego u Rusiji. Volela bi opet da dođe u Nemačku ali zna da to nije moguće dok se nešto ne promeni u Nemačkoj. Alina voli svoju zemlju Nemačku. Ali voli i istinu više od svega
Alina Lip je rođena u Hamburgu, bila je dobar učenik, primerna i obrazovana devojka, kao mlada se priključila partiji Zelenih, završila je Fakultet zaštite životne sredine. Jedna vrlo obična biografija primerene nemačke devojke koja se bori za zaštitu životne sredine.
I u intervjuu sa Jirgenom Elzeserom, čovekom koji je na nemačkom jeziku objavio najverovatnije i najobjektivniju knjigu u ratu o Jugoslaviji, deluje kao mlada hrabra novinarka.
Živi od dobrovoljnih priloga, nikada ne bi primila novac od bilo koje pa ni od ruske države. Nastupe na TV ne naplaćuje.
Ali civilizovani svet i dalje spaljujte veštice.
Utešno je što posle srednjeg veka dolazi renesansa - nekada prvo u umetnosti a nekada i na traktorima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala