- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: EU želi da Kijevu preda dalekometno oružje za napad na „srce Rusije“

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Pozicija Londona oko ukrajinskog sukoba je daleko agresivnija, nego linija Vašingtona, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Uloga koju Velika Britanija ima u trenutnim događajima je daleko agresivnija, sofisticiranija po svojoj provokativnoj upornosti, od bilo kog drugog učesnika, uključujući čak i Sjedinjene Države“, naglasio je Lavrov na konferenciji „Evromajdan: izgubljena decenija Ukrajine“ u medijskom centru MIA „Rosija sevodnja“.
Prema njegovim rečima, zapadni instruktori pomažu ukrajinskim snagama u navođenju napada na ruske ciljeve, Zapad učestvuje u ratu protiv Rusije.
„U ratu je najvažnija strategija, a strategije se ne pripremaju u Kijevu, već daleko odatle“, ocenio je ministar.
Ministar je ocenio i da je u Ukrajini ostalo manje od polovine stranih plaćenika i dodao da su ostali ili otišli ili poginuli.

Preporukama EU do „srca Rusije“

Lavrov je takođe istakao da je, prema ruskim informacijama Evropska unija savetovala Kijevu da se osloni na dalekometno oružje.

„Evropska unija savetuje da se akcenat stavi na predaju Ukrajini oružja još većeg dometa, kako bi mogli da 'dosegnu do srca Rusije', kako EU to opisuje, i da time opet poseju konfuziju, paniku i podriju poverenje naroda“, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima na osnovu informacija Moskve, evropska spoljnopolitička služba dala je takve preporuke, došavši do zaključka da „onim metodama kojima se Ukrajina trenutno služi u ratu neće pobediti“, te da će Kijev na kraju biti poražen u sukobu.
Diplomata je kijevske vlasti nazvao „međunarodnim prosjacima“, a samu Ukrajinu teritorijom koja odumire.
Lavrov je istakao da Zapad koristi Ukrajinu „u svakom smislu radi“ obuzdavanja Rusije i kako bi joj naneo strateški poraz i da bi sprečio Moskvu da ima onu ulogu na svetskoj areni „koja joj je s pravom pripada“.
Prema njegovim rečima, milioni izbeglica iz Ukrajine u Rusiji se osećaju kao kod kuće, jer ih građani dočekuju kao jednake ljude sa kojima su delili i dobro i loše, a ruske vlasti čine sve kako bi se tako osećali.

Povodom pregovora – Kijev na potezu

Po pitanju dijaloga sa Ukrajinom, Kijev je na potezu, a ne Moskva, jer ukrajinski lider Vladimir Zelenski za početak treba da ukine dekret kojim je zabranio pregovore, naglasio je Lavrov.
„Zapadni političari pokušavaju da prevare predstavnike globalnog Juga i Istoka kako bi ih nasamarili i uvukli u takozvanu 'formulu mira' Zelenskog radi imitiranja njene podrške“, kazao je diplomata.
On je dodao i da „formula mira“ Zelenskog nije ništa više nego „besmislena i glupa inicijativa“.
Lavrov je takođe podsetio da je nedavno „u Davosu održan još jedan sastanak povodom te „formula mira“ Zelenskog i da je ono što im je bilo najvažnije zajednička fotografija“.
Politika ukrajinskih vlasti prema ruskom jeziku je „svojevrstan genocid“, kazao je ministar i dodao da je politika uništenja „svega ruskog“ propisana ukrajinskim zakona.
Diplomata je još naglasio da je nakon intervjua ruskog predsednika Vladimira Putina američkom novinaru Takeru Karlsonu postalo jasno da je američko društvo do sada živelo u potpunoj informacionoj blokadi.
Ruski ministar je pored toga konstatovao da je limit „gestova dobre volje“ Moskve u kontekstu obnavljanja odnosa Rusije i Zapada iscrpljen i da zapadne zemlje nisu uzvratile na „dobra dela“ Rusije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala