- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Satelitski snimak ograđenog područje oivičenog visokim betonskim zidovima duž granice s Pojasom Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Niče betonski zid na granici Egipta i Pojasa Gaze /video/

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa – 133. dan. Egipat počeo da gradi ograđeno područje oivičeno visokim betonskim zidovima duž granice sa Pojasom Gaze za koje se veruje da je namenjeno smeštaju Palestinaca koji beže od planiranog izraelskog napada na grad Rafa, javili su svetski mediji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:45 16.02.2024
Satelitski snimci pokazuju izgradnju ograđenog prostora na granici Egipta i Gaze
Egipat je počeo da gradi ograđeno područje oivičeno visokim betonskim zidovima duž granice sa Pojasom Gaze za koje se veruje da je namenjeno smeštaju Palestinaca koji beže od planiranog izraelskog napada na grad Rafa na jugu te enklave, prenose svetski mediji.
Fotografije i video-snimci koje je objavila Sinajska fondacija za ljudska prava (SFHR) prikazuju radnike koji, koristeći tešku mehanizaciju, podižu betonske barijere i bezbednosne kule oko pojasa zemlje na egipatskoj strani prelaza Rafa.
Na snimcima od 15. februara ne vidi se jasno da li se dovodi voda ili se postavlja druga infrastruktura, piše Gardijan.
Satelitski snimci koje je Planet Labs objavio istog dana pokazuju očišćene pojaseve zemlje u blizini granice sa Gazom.
SFHR je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama naveo da video-snimci pokazuju aktivnosti s ciljem da se „uspostavi izolovano područje okruženo zidovima na granici sa Pojasom Gaze, gde bi bile smeštene izbeglice u slučaju masovnog egzodusa“.
22:41 16.02.2024
Međunarodni sud pravde: Nema potrebe za dodatnim merama zaštite prava Palestinaca u Gazi
Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) saopštio je danas da nema potrebe za uvođenjem dodatnih hitnih mera za zaštitu prava Palestinaca nakon izraelske ofanzive na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.
Sud je saopštio da "opasna situacija" u Pojasu Gaze, posebno u Rafi, "zahteva hitno i efikasno sprovođenje privremenih mera" koje je sud naložio 26. januara, ali "ne zahteva uvođenje dopunskih privremenih mera", prenosi Rojters.
Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu dolazi nakon što je Južna Afrika ranije ovog meseca zatražila od tog tribunala da razmotri da li plan Izraela da proširi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze i na grad Rafu zahteva dodatnu hitnu pomoć i mere za zaštitu prava Palestinaca.
22:04 16.02.2024
Tanker sa naftom na meti raketnog napada u Crvenom moru
Jemenski Huti napali su danas projketilom tanker u Crvenom morukoji je prevozio sirovu naftu za Indiju, saopštio je Stejt department.
Portparol Stejt departmenta rekao je da je to još jedan primer nezakonitih napada na međunarodni transport, uprkos brojnim međunarodnim pozivima da prestanu, prenosi Rojters.
Agencija Velike Britanije za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) i kompanija za pomorsku bezbednost Ambrej saopštile su ranije danas da su primile izveštaje o tome da je tanker koji je plovio pod zastavom Paname pogođen kod obala Jemena. Kako se navodi, na plovilu je došlo do eksplozije, koja je navodno izazvala manju štetu, a niko od članova posade nije povređen.
Lider jemenskih Huta, koje podržava Iran, Abdulmalik el Huti poručio je u četvrtak da će ta grupa nastaviti napade na brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima sve dok Izrael čini zločine protiv njih.
19:57 16.02.2024
Bajden: Izrael da ne pokreće operaciju u Rafi dok su u toku pregovori o taocima
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden danas je apelovao na Izrael da ne pokreće operaciju u Rafi dok su pregovori o oslobađanju talaca u toku.
Upitan da li je Izrael predstavio američkoj strani plan o tome kako će zaštititi civile u planiranoj operaciji Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Rafi, Bajden je novinarima odgovorio da mora biti "privremenog prekida vatre", prenosi Tajms of Izrael.
"Ja sam izneo svoj snažan stav o tome. Mora postojati privremeni prekid vatre da bi se izvukli taoci, a to je u toku. I dalje se nadam da se to može učiniti", rekao je Bajden.
On je izrazio nadu da "Izraelci neće izvršiti nikakvu masovnu kopnenu invaziju" i rekao da očekuje da se to neće dogoditi".
18:21 16.02.2024
Egipat pravi ograđen prostor u pustinji na Sinajskom poluostrvu, u blizini Pojasa Gaze, zbog zabrinutosti da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da primora veliki broj Palestinaca da pokušaju da nađu utočište na teritoriji Egipta.
Egipatski zvaničnici i bezbednosni analitičari rekli su za „Volstrit džornal“ da su, u sklopu planova za vanredne situacije, u toku radovi na ograđenoj površini od 20 kvadratnih kilometara koji bi mogli da prime više od 100.000 ljudi.
Egipatski zvaničnici su dodali i da bi Kairo pokušao da ograniči broj Palestinaca na tom ograđenom prostoru na 50.000 ili 60.000 ljudi, ukoliko veliki broj izbeglica pobegne iz Pojasa, navodi „Tajms of Izrael“.
Oni su istakli da Palestincima ne bi bilo dozvoljeno da napuštaju ograđen prostor, ukoliko ne žele da odu u neku drugu državu, kao i da bi bio pooštren putnički saobraćaj na severu Sinaja.
Lokalni guverner je, u izjavi za list, negirao da se pravi kamp za izbeglice.
17:32 16.02.2024
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
SVET
Makron: Francuska bi mogla da prizna palestinsku državu, to nije tabu tema za Pariz
17:20 16.02.2024
U izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijena su još četiri palestinska novinara, čime je broj ubijenih novinara od 7. oktobra povećan na 130, saopšteno je iz Kancelarije za medije palestinskih vlasti Pojasa Gaze, prenela je Anadolija.
17:13 16.02.2024
Američki desantni brod u Crvenom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
SVET
Nemačka vlada odobrila vojno učešće u misiji EU u Crvenom moru
17:02 16.02.2024
Lider Hezbolaha: Pojačaćemo napade na Izrael
Lider Hezbolaha Hasan Nasralah poručio je da će taj libanski pokret pojačati napade na Izrael.
Nasralah je rekao da će borci Hezbolaha izvršiti odmazdu nad Izraelom, a da mete neće biti samo vojne, preneo je Blumberg.
„Neprijatelj će krvlju platiti što je prolio krv našeg naroda“, istakao je Nasralah.
16:57 16.02.2024
Makron: Katastrofalne posledice napada na Rafu bi bile neprihvatljive
Katastrofalne posledice potencijalnog izraelskog napada na Rafu u južnoj Gazi bi bile neprihvatljive, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.
On je istakao da bi taj napad doveo do „humanitarne katastrofe bez presedana i bio prekretnica u sukobu“.
Makron je dodao da deli strah Egipta i Jordana da će doći do „prinudnog i masovnog raseljavanja stanovništva“ iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters.
Kralj Jordana prethodno je izjavio da se ne može dopustiti izraelski napad na Rafu, naglasivši da bi to dovelo do još jedne humanitarne katastrofe.
16:09 16.02.2024
Propalestinski aktivisti saopštili su da su podneli krivičnu prijavu protiv nemačkog političara Folkera Beka, jer smatraju da izaziva mržnju i negira ratne zločine u Pojasu Gaze. Optužbe protiv Beka podnele su grupe „Palestina govori“ i „Jevrejski glas za pravedan mir na Bliskom istoku“.
Bek, bivši član parlamenta i lider Nemačko-izraelskog društva, odbacuje optužbe.
15:43 16.02.2024
Kac: Izrael će morati da se obračuna s Hamasom u Rafi
Izraelski ministar spoljnih Izrael Kac saopštio je da će ta država morati da se obračuna s Hamasom u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, ali da će sarađivati s Egiptom kada su u pitanju palestinske izbeglice.
„Izrael će morati da preduzme korake u Gazi jer ne možemo samo da ostavimo Hamas tamo“, rekao je Kac na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
Na pitanje gde bi izbeglice iz Rafe mogle da odu, on je sugerisao Kan Junis, ali je naglasio da će Izrael sarađivati sa Egiptom po ovom pitanju kako bi se osiguralo da interesi Kaira nisu oštećeni.
Preko milion Palestinaca nalazi se u Rafi, gde se stanovništvo suočava sa zaraznim bolestima i rizikom od gladi, a u vazdušnim napadima na taj grad je prethodne noći ubijeno 11 ljudi.
15:14 16.02.2024
Netanijahu: Odbacujemo međunarodni diktat za palestinsku državu
Izrael neće popustiti pod pritiskom da prihvati palestinsku državu, izjavio je premijer Benjamin Netanijahu, nakon izveštaja „Vašington posta“ da SAD, kao glavni izraelski saveznik, pokreću planove za uspostavljanje palestinske države.
„Izrael kategorički odbacuje međunarodne diktate u vezi sa trajnim rešenjem sa Palestincima“, naveo je Netanijahu u saopštenju objavljenom posle razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, napominjući da će Izrael nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države.
Netanijahu je rekao da bi državnost bila „ogromna nagrada“ nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. On je dodao da se takav aranžman može postići samo u direktnim pregovorima između dve strane, iako pregovori nisu vođeni od 2014. godine, prenosi Rojters.
„Vašington post“ je u četvrtak objavio da Sjedinjene Američke Države rade sa nekim arapskim zemljama, uključujući Egipat, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju - sa kojima Izrael dugo pokušava da uspostavi diplomatske odnose - na posleratnom planu za region koji bi uključivao čvrst vremenski okvir za uspostavljanje palestinske države.
13:57 16.02.2024
Dve osobe ubijene, četvoro ranjeno u napadu na jugu Izraela
Najmanje dve osobe su ubijene, a četvoro je ranjeno u napadu na jugu Izraela, kod kibuca Rem, javljaju izraelski mediji.
Policija je saopštila da je jedan terorista stigao na mesto incidenta u vozilu i otvorio vatru na autobusku stanicu gde su bili civili. Na njega je zatim pucao građanin koji se zatekao na licu mesta, i ubio ga.
Bolnica Kaplan u Rehovotu saopštila je da su dve osobe podlegle povredama, nakon pokušaja lekara da ih spasu, preneo je "Tajms of Izrael".
Ranjeni su prebačeni u bolnice u Ašdodu i Rehovotu. Od četvoro ranjenih, dve osobe su u teškom stanju, a dve lakše povređene. Na mesto incidenta poslate su brojne policijske snage kako bi utvrdile da li ima još umešanih u napad.
13:00 16.02.2024
Šest osoba ranjeno u terorističkom napadu na jugu Izraela
Najmanje šest osoba je ranjeno u pucnjavi u terorističkom napadu u na jugu Izraela, kod kibuca Rem, javljaju izraelski mediji. Izraelska ambulantna služba Magen David Adom navela je da njeni doktori leče šest osoba koje su ranjene na autobuskoj stanici na jugu zemlje, navodi Tajms of Izrael.
Ranjeni su prebačeni u bolnice u Ašdodu i Rehovotu. MDA kaže da se lekari bore za život 20-godišnjeg mladića, koji je na reanimaciji. Osim njega, u teškom stanju je još troje, među njima su još jedan mladić star 20 godina, tinejdžer (16) i muškarac (65). Preostali ranjeni, uključujući i ženu staru 65 godina, su lakše povređeni.
Policija je saopštila da je terorista stigao na mesto incidenta u vozilu i otvorio vatru na autobusku stanicu, a onda je na njega pucao civil koji se zatekao na licu mesta, i ubio ga.
Na mesto incidenta poslate su brojne policijske snage kako bi utvrdile da li ima još umešanih terorista.
12:45 16.02.2024
Gaza: Najmanje 11 ljudi ubijeno u Rafi tokom izraelskih vazdušnih napada
U toku noćnih vazdušnih napada izraelskih snaga na Pojas Gaze u južnom gradu Rafa ubijeno je najmanje 11 osoba, a nekoliko je povređeno, javila je palestinska agencija Wafa.
Najmanje dve osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u izraelskim napadima na kuće dve porodice u oblasti ulice Al-Sika, istočno od Džabalije u severnoj Gazi, navodi palestinska agencija.
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je četvoro pacijenata preminulo u bolnici Naser u Kan Junisu jer je snabdevanje strujom u toj ustanovi prekinuto tokom jučerašnjeg izraelskog upada, a snabdevanje kiseonikom je ograničeno.
Wafa navodi da je ta zdravstvena ustanova u kritičnoj situaciji zbog nedostatka medicinskih resursa.
Očekuje se da će u bolnici Naser gorivo nestati u naredna 24 sata, ugrožavajući živote pacijenata, uključujući šestoro na veštačkoj respiratornoj podršci i tri bebe.
12:42 16.02.2024
SZO traži pristup bolnici Naser
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da pokušava da dobije pristup najvećoj funkcionalnoj bolnici u Gazi, Naser, nakon izraelskog upada.
„I dalje ima teško povređenih i bolesnih pacijenata koji se nalaze u bolnici“, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.
On je naveo da postoji hitna potreba za isporukom goriva kako bi se obezbedio nastavak pružanja usluga spasavanja života.
12:41 16.02.2024
UNHCR: Prelivanje izbeglica iz Rafe na Sinaj bila bi katastrofa
Visoki komesar UN za izbeglice izjavio je da bi prelivanje izbeglica iz Rafe na egipatski Sinaj predstavljalo katastrofu i da su tamošnje vlasti jasno stavile do znanja da Palestincima treba pomoći u enklavi.
„To bi bila katastrofa za Palestince, katastrofa za Egipat i katastrofa za budućnost mira“, rekao je Filipo Grandi Rojtersu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.
Na pitanje da li su egipatske vlasti kontaktirale UNHCR u vezi sa mogućim planovima za vanredne situacije, on je odgovorio: „Egipćani su rekli da ljudima treba pomoći unutar Gaze i mi radimo na tome“.
09:10 16.02.2024
IDF: Jedan vojnik poginuo a nekoliko ranjeno u borbama na jugu Gaze
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jedan vojnik poginuo a da je još nekoliko ranjeno u borbama na jugu Gaze, čime je broj poginulih u kopnenoj ofanzivi na Hamas povećan na 234.
07:41 16.02.2024
Bajden upozorio Netanjahua da ne kreće na Rafu bez plana za zaštitu civila
Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne bi trebalo da sprovodi vojnu operaciju u Rafi bez odgovarajućeg izvodljivog plana za zaštitu palestinskih civila, saopštila je Bela kuća.
U razgovoru dvojice lidera u četvrtak, drugog za manje od nedelju dana, Bajden je upozorio Netanijahua da ne započinje akcije u južnom delu Gaze bez bezbednosnog plana za oko milion ljudi koji se tamo nalaze, prenosi Rojters.
Bajden i Netanjahu su razgovarali i o pregovorima koji se vode za oslobađanje talaca, a Bajden je obećao da će nastaviti da radi danonoćno kako bi pomogao u puštanju na slobodu ljudi koji su 132 dana u zatočeništvu Hamasa, navela je Bela kuća.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala