- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bajden opleo po Kongresu i republikancima zbog Ukrajine: Sat otkucava, istorija će ovo upamtiti

© AP Photo / Jonathan ErnstDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da ne vidi mogućnost da se Ukrajini pomogne ukoliko Kongres ne odobri sredstva za tu namenu.
On je ujedno i kritikovao Predstavnički dom jer nisu utvrdili nacrt budžeta Bele kuće pre nego što su otišli na pauzu.
„Sad je pravi trenutak da se umešaju. Međutim, oni su otišli na pauzu koja će trajati dve nedelje. Dve nedelje! Samo su otišli. Dve nedelje! O čemu razmišljaju. Bože moj, kakav apsurd!“, rekao je Bajden.
Prema njegovim rečima, odluka Republikanske partije da ne odobri dodatna sredstva za podršku Ukrajini biće „zapisana na stranicama istorije“.
„Neuspeh podrške Ukrajini u ovom kritičnom trenutku nikada neće biti zaboravljen. Istorija će to zapamtiti“, rekao je američki lider, obraćajući se novinarima u Beloj kući.
Američki predsednik je dodao da je ostalo malo vremena da se taj zakon usvoji. „To je velika stvar. Sat otkucava. Moramo da pomognemo sada. Moramo da shvatimo sa čime imamo posla“, zaključio je Bajden.
On je dodao da sva ta kašnjenja kada je reč o davanju sredstava stvaraju „zabrinutost u vezi sa pouzdanošću SAD kao saveznika“.
Prethodno, Senat SAD podržao je predlog zakona o dodeljivanju pomoći od 95 milijardi Ukrajini, Izraelu i Tajvanu bez mera za zaštitu američke granice. Od tih 95 milijardi dolara, 60 je namenjeno Kijevu.
Predstavnički dom američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
SVET
Predstavnički dom Kongresa SAD odlazi na pauzu, predlog zakona o pomoći Ukrajini na čekanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala