- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji: Trenutno nema pretnje nacionalnoj bezbednosti SAD zbog ruskog „oružja“ u svemiru

© AP Photo / Jose Luis MaganaZgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Pratite nas
Informacija o pretnji američkoj nacionalnoj bezbednosti od strane Rusije, koju su američke vlasti i mediji počele aktivno da šire u sredu, navodno je povezana sa oružjem koje se razvija, a koje trenutno ne predstavlja pretnju ni Vašingtonu, ni njegovim evropskim saveznicima i Ukrajini, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore.
„Ovo sredstvo je još u fazi razvoja i Rusija ga je nije rasporedila. Stoga ne predstavlja neposrednu pretnju za Sjedinjene Američke Države, Ukrajinu ili evropske saveznike“, precizira se u tekstu.
Istovremeno, informacije o ovoj temi, kako su napomenuli sagovornici lista, ostaju „strogo poverljive“. Takođe se ukazuje da je Vašington na to upozorio evropske saveznike, jer pretnju smatra kao međunarodnu.
Osim toga, list naglašava da su prvobitne izjave predsednika odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majka Tarnera o ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti „razbesnele zvaničnike Bele kuće“ zbog činjenice da nisu bile namenjene široj publici i da bi mogle da dovedu do gubitka važnih izvora informacija.
Ranije je televizijski kanal „Ej-Bi-Si“, pozivajući se na izvore, javio da je američkim parlamentarcima na tajnom brifingu moglo biti rečeno o navodnim planovima Rusije da „rasporedi nuklearno oružje u svemir“ za upotrebu protiv satelita.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan odbio je da otkrije o čemu se radi, ali je obećao da će održati sastanak u četvrtak za lidere Kongresa koji su već primili upozorenje preko obaveštajnog odbora Predstavničkog doma.
Obaveštajni odbor Predstavničkog doma prethodno je upozorio sve članove Kongresa o „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“ i pozvao predsednika SAD Džozefa Bajdena da skine oznaku poverljivosti sa informacija o tome kako bi Amerikanci i njihovi saveznici mogli otvoreno da razgovaraju o reagovanju.
Pogledajte i:
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
RUSIJA
Nove optužbe iz Amerike: Rusija i Kina tajno prave oružje za uništavanje satelita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala