- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rusko oružje, protivtenkovska navođena raketa - Sputnik Srbija

UŽIVO Bela kuća potvrdila: Avdejevka uskoro može pasti u ruske ruke

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske, 722. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta. Na teritoriji Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost, a u glavnom gradu se čuju eksplozije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:25 15.02.2024
Situacija u Avdijevki je kritična, između ostalog i zbog deficita municije u ukrajinskim oružanim snagama, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.
"Nažalost, iz Ukrajine dobijamo informacije da je situacija u Avdijevki kritična. Rusija nastavlja da svakodnevno potiskuje ukrajinske pozicije. Avdejevka je u opasnosti da padne pod kontrolu ruskih trupa", rekao je Kirbi tokom redovnog brifinga.
Prema njegovim rečima, ovakvo stanje je u velikoj meri posledica nestašice municije u Oružanim snagama Ukrajine, što je, pak, posledica nemogućnosti vlade SAD da u sadašnjim uslovima pošalje vojnu pomoć Kijevu.
„Zbog činjenice da Kongres nije odobrio zahtev za dodatno finansiranje, ne možemo da šaljemo novu pomoć Ukrajini“, zaključio je Kirbi.
20:07 15.02.2024
Posleratna obnova Ukrajine koštaće 452,8 milijardi evra, navodi se u saopštenju Evropske komisije.
Procenu su napravile Vlada Ukrajine, Svetske banke, Evropska komisija i Ujedinjene nacije.
19:31 15.02.2024
"U Zaporožju je pogođen industrijski pogon fabrike Motor Sič. Dva projektila su pogodila pogon za sklapanje i remont motora za avione", rekao predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, značajna šteta je naneta ukrajinskim oružanim snagama, s obzirom na velike gubitke na frontu i velikoj pootrebi za remontom tehnike.
Ranije je šef Zaporoške regionalne administracije Ivan Fjodorov, koga je postavio Kijev, saopštio da je u eksploziji oštećen infrastrukturni objekat.
18:29 15.02.2024
Ukrajinska vojska je već započela delimično povlačenje iz područja Avdejevke, predaja grada ruskim snagama je pitanje vremena, piše Vašington post.

„Ukrajinski vojnici kažu da je samo pitanje vremena kada će morati da predaju grad. U četvrtak su vojnici saopštili da je delimično povlačenje već počelo“, navodi list.

Jedan od vojnika rekao je listu da ruske snage trenutno „vrše pritisak“ i da to rade uspešno, dok su ukrajinske trupe prinuđene da se povlače.
„Naše snage su prinuđene da se pod pritiskom povuku“, rekao je ukrajinski vojnik sa pozivnim kodom „Vitamin“.
Istovremeno, list navodi da su njegovi novinari, kada su prošle nedelje boravili u područje Avdijevke, videli nove ukrajinske vojnike u gradu.
U tekstu se pretpostavlja da bi fabrika koksa u Avdejevki mogla biti „poslednje uporište“ ukrajinskih oružanih snaga u gradu.
18:05 15.02.2024
Vladimir Zelenski potpisao je zakon o legalizaciji medicinskog kanabisa (marihuane) u Ukrajini, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta.
"Nacrt zakona o regulisanju prometa konoplje u medicinske, industrijske svrhe, naučne i naučno-tehničke delatnosti radi stvaranja uslova za povećanje pristupa pacijenata neophodnom lečenju karcinoma i posttraumatskih stresnih poremećaja proisteklih iz rata, potpisao je predsednik“, navodi se u dokumentu.
17:36 15.02.2024
Zapadne zemlje, zbog svojih obaveza u okviru NATO neće dozvoliti Ukrajini da koristi svoje aerodrome za baziranje lovaca F-16 nakon njihove predaje Kijevu, izjavio je predstavnik Ratnog Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignjat.
"Svaka zemlja i vlada razmišljaju o svojoj bezbednosti, pogotovo što je to teško izvodljivo u okviru kolektivne bezbednosti kada je zemlja članica NATO-a. Postoje određene tačke koje teško da će dozvoliti da se to uradi", rekao je on ukrajinskoj televiziji Kijev 24, odgovarajući na pitanje da li će F-16 moći da se baziraju na aerodromima u zemljama NATO-a nakon što budu predati Ukrajini.
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je napomenula da će avioni koje NATO isporuči Ukrajini biti legalna meta ruske vojske, bez obzira odakle uzleću.
12:12 15.02.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
PVO snage oborile su ukrajinski lovac MiG-29 kod Kramatorska;
Ukrajinske snage izgubile su na krasnolimanskom pravcu do 305 vojnika i 15 vozila, među kojima i „bredli“;
Ruske snage izvele su grupni napad na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, koja proizvode avionske motore i minobacačku municiju. Svi objekti su pogođeni;
Na južnodonjeckom pravcu ruske snage gađale su četiri ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 200 ukrajinskih vojnika. Uništen je komandni punkt 72. ukrajinske mehanizovane brigade;
Na donjeckom pravcu ruske snage nastavljaju da poboljšavaju položaje. Tokom proteklog dana odbijeno je deset ukrajinskih napada. Poginulo je i ranjeno do 360 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri oklopna vozila, uključujući „bredli“ i jedan tenk;
Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 105 ukrajinskih vojnika;
Ruski PVO sistemi oborili su u prethodna 24 časa osam raketa „hajmars“, jednu avionsku bombu „JDAM“ i 95 ukrajinskih dronova.
10:58 15.02.2024
Raketni napad na Belgorod, ima poginulih, među njima i dete - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Raketni napad na Belgorod, ima poginulih, među njima i beba; Moskva: Terorizam
10:54 15.02.2024
09:59 15.02.2024
NATO već vidi posledice nepostojanja odluke u Sjedinjenim Američkim Državama za nastavkom podržavanja Ukrajine, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg pre početka sastanka ministara odbrane zemalja-članica.
„Već vidimo posledice činjenice da SAD nisu mogle da donesu odluku, ali očekujem da će SAD moći da donesu ovu odluku“, rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje novinara da li će američka pomoć doći u Kijev „prekasno“.
On je istakao da očekuje da će američki Kongres izglasati paket za nastavak podrške Ukrajini, „jer podrška Ukrajini nije dobročinstvo, već doprinos našoj sopstvenoj bezbednosti“.
07:34 15.02.2024
NATO planira da otvori centar za obuku ukrajinske vojske. Centar treba da pomogne ukrajinskoj vojsci da se potpuno uskladi sa Alijansom, piše španski list "Pais" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.
07:26 15.02.2024
Ruske desantne jedinice zauzele su uporište ukrajinskih snaga zapadno od Artjomovska, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
07:24 15.02.2024
Ruska vojska uspešno je sprečila rotaciju ukrajinskih jedinica na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:12 15.02.2024
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegram kanalu da u gradu odjekuju eksplozije.
Eksplozija je bilo i u drugim delovima Ukrajine. U Zaporožju, koji je pod kontrolom Kijeva, pogođen je infrastrukturni objekat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala