Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Predsednik Srpske liste francuskim evroparlamentarcima predočio težak položaj Srba na KiM

© Foto : Skrinšot/Kosovo onlajn/JutjubZlatan Elek
Zlatan Elek - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Pratite nas
Predsednik Srpske liste Zlatan Elek rekao je da je u Kosovskoj Mitrovici, tokom sastanka sa grupom francuskih poslanika Evropskog parlamenta, predočio situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji i da je od sagovornika dobio obećanja da će oni i u evropskom i u francuskom parlamentu izneti predočene činjenice i argumente.
„Pričali smo o izuzetno teškom položaju Srba, o tome da je dolaskom Aljbina Kurtija srpski narod gotovo stavljen u nepodnošljiv položaj. Poseban akcenat stavili smo na uredbu o ukidanju dinara i platnog prometa. Dobili smo čvrsta obećanja. Ono što je još bitnije od obećanja, ja sam gotovo siguran da naši sagovornici razumeju naš položaj, da će oni i u evropskom i u francuskom parlamentu izneti ove činjenice i ove argumente koje smo mi njima danas pokušali da predočimo“, istakao je Elek.
Kako je rekao, ukazano je i na to da je međunarodna zajednica na tom prostoru od 1999. godine, a da gotovo nikakvog napretka nema ni po pitanju raseljenih lica.
„Da ne pričamo ono što je najbitnije za nas ovde, a to je Zajednica srpskih opština, gde je međunarodna zajednica, odnosno Brisel, verifikacijom sporazuma 2013. i 2015. garant. Evropski parlamentarci su se složili sa nama da je međunarodna zajednica itekako odgovorna za stanje na teritoriji KiM. Ono što smo im jasno i glasno preneli jeste da ćemo mi međunarodnu zajednicu doživeti kao saučesnike u egzodusu srpskog naroda sa teritorije KiM ukoliko se nastavi teror vlade Aljbina Kurtija nad srpskim narodom“, rekao je Elek.
Francuski poslanik Žan-Lan Lakapel, koji je predvodio delegaciju poslaničke grupe Evropskog parlamenta „Identitet i demokratija“, rekao je da su osmotrili situaciju na lokalu i osetili kolika je vezanost naroda za srpsku zemlju.
„Mi smo iz pokreta koji gradi suverenitet naroda. Konstatujemo da srpski narod nema više svoju slobodu, upravo na Kosovu. Mi smo Francuzi, a Francuska ima staro prijateljstvo sa Srbijom i na našem nivou mi bismo želeli, ne da budemo advokati srpskog naroda, već samo da svedočimo o mnogobrojnim agresijama prema srpskom narodu“, izjavio je Lakapel.
On je istakao da je poslednja provokacija, ukidanje srpskog dinara u korist evra, nezamisliva i da će oni nastaviti da o tome pričaju u Evropskom parlamentu.
Kako je dodao, izuzetno su iznenađeni zbog „slepila, ideologije, možda i saučesništva“ Evropske unije prema provokacijama Kurtija.
„Mnogo je agresija koje podnosi srpski narod, a koje ne mogu biti prihvaćene. Osećamo da postoji volja od strane Prištine da učini da srpski narod nestane“, ističe Lakapel.
Kako je rekao, njihova borba je ista kao i borba srpskog naroda.
„Branimo svoju istoriju i hrišćanske korene protiv radikalnog islamizma koji se razvija velikom brzinom i često ga promoviše Evropska unija. Imamo bar jednu zajedničku tačku sa vama, a to je da branimo našu istoriju, naciju, slobodu, kako bi naša zemlja i naše porodice imale budućnost“, poručio je Lakapel.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala