- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski ministar: Varšava treba da traži reparacije od Rusije, a ne od Nemačke

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIDvorac kulture u Varšavi
Dvorac kulture u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Pratite nas
Poljska ne treba da traži ratnu odštetu od Nemačke, već od Rusije, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski za „Poljsku televiziju“.
„Njihove kolege (iz donedavno vladajuće partije ‘Pravo i pravda’) o tome pričaju već osam godina, ali gospođa ministarka Fotiga (poslanica Evropskog parlamenta iz Poljske, bivša zamenica ministra spoljnih poslova) u odgovoru na zahtev parlamenta potvrdila je ono što oni znaju. Da je Poljska već imala priznate reparacije – u Potsdamu, u ugovoru, krajem Drugog svetskog rata. Petnaest odsto onoga što je trebalo da bude na račun Sovjetskog Saveza. Šta su Sovjeti uradili? Kao i uvek. Nisu dali“, rekao je Sikorski.
„Želeo bih da znam zašto se ‘Pravo i pravda’ nisu obratili Rusiji kao naslednici Sovjetskog Saveza za ove reparacije“, dodao je on.
Poljske vlasti traže od Nemačke 6,2 biliona zlota (1,3 hiljade milijardi dolara) reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata. U Berlinu su nekoliko puta podvukli da ne žele ništa da plate, smatraju da su dovoljno platili i da nema razloga da se dovodi u pitanje odšteta koju je Poljska odbila 1953. godine.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavljivalo je ranije da su pretenzije Poljske prema Rusiji o isplati reparacija – u oblasti političkih fantazija. U Ministarstvu su takođe primetili da se poljske vlasti u rešavanju svojih unutrašnjih političkih problema često okreću „istorijskom revizionizmu“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala