- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ekonomije Japana i Velike Britanije ušle u recesiju

© AFP 2023 / BEN STANSALLEngleska funta
Engleska funta - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Pratite nas
Japanska ekonomija ušla je u recesiju u četvrtom tromesečju 2023. godine, što se dogodilo prvi put od kraja 2018. godine, pokazuju podaci japanske službe za statistiku. Britanska ekonomija je takođe pala u recesiju u drugoj polovini 2023. godine, što predstavlja težak udarac za premijera Rišija Sunaka koji je obećao da će podstaći rast uoči izbora.
Pad realnog BDP-a u Japanu u periodu oktobar-decembar iznosio je 0,1 odsto na tromesečnom nivou, a u periodu jul-septembar – 0,8 odsto.
Na taj način je ova zemlja ušla u recesiju – prvu od trećeg i četvrtog tromesečja 2018. godine. Takođe, periodi recesije u japanskoj ekonomiji zabeleženi su 2001, 2008-2009. i 2012. godine.
Tehnička recesija je pad BDP-a dva uzastopna tromesečja. To se često dešava zbog smanjenja potrošnje stanovništva i države i, kao posledica toga, smanjenja prodaje i potražnje za radnom snagom u povezanim industrijama.
Krajem 2023. Japan je ustupio mesto treće ekonomije na svetu Nemačkoj: njegov nominalni BDP u dolarima iznosio je 4,21 biliona, dok je nemački bio 4,46 biliona.

Ekonomija Velike Britanije u recesiji

Britanska ekonomija je pala u recesiju u drugoj polovini 2023. godine, što predstavlja težak udarac za premijera Rišija Sunaka koji je obećao da će podstaći rast uoči izbora koji se očekuju ove godine.
Pad BDP-a iznosio je 0,3 odsto više od očekivanog u periodu od septembra do decembra, nakon što je smanjen za 0,1 odsto između jula i septembra, pokazuju zvanični podaci, prenosi Rojters.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala