- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čačanski košarkaški mit stigao do Zvezde: „Mislili su da ćemo se povući, a mi odigrali muški“

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarka
Košarka - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Pratite nas
Ekskluzivno
Kup Radivoja Koraća često je bio poligon za iznenađenja, a jedno takvo dogodilo se i ove godine. Čačak 94 nadigrao je Borac u velikom lokalnom derbiju i tako ispisao nasjajnije stranice kluba. Sada trener Đorđe Mićić za Sputnjik govori o velikom uspehu i daljim planovima.
Mićić je košarkom je počeo da se bavi u mlađim kategorijama čačanskog Borca, gde je prošao kroz kompletnu selekciju i u sezoni 2003/04. debitovao za prvi tim.
Kasnije je i igrao sa Markom Marinovićem u Borcu i FMP-u, potom i bio deo njegovog stručnog štaba u Borcu, a sada je Marinović pomoćnik, odnosno savetnik Mićiću u Čačku 94. Čak su i kumovi.
Pre svega smo pitali trenera Mićića da nam malo približi Čačak 94 kao klub onima koji ih možda do sada nisu pratili. Ponovo je taj poznati čačanski košarkaši mit dobio novu epizodu.
Čačak i košarka jednostavno idu jedno uz drugo.
„Klub ove godine slavi 30 godina od osnivanja. Generalno smo novi u svemu ovome, druga godina u KLS. Dolaskom Vuka Popovića, prvo kao igrača 2008, dugo je tu, a sada i kao vlasnika stvari su se uozbiljile. Znaš kako je to u Čačku, Borac je uvek na vrhu piramide i tako i treba da bude. Posle Borca ide Železničar, pa Mladost škola košarke i sada smo mi tu neki treći, četvrti po rangiranju. Bio sam u klubu kao sportski direktor dok sam radio sa Malinom u Borcu. Vuk voli košarku, sport, daje svoj novac i digli smo to na neki nivo, prolazili rangove i stigli tu gde jesmo“, konstatuje Mićić za Sputnjik.
Dugogodišnje poznanstvo Mićića i popularnog Maline Marinovića poluga je uz pomoć koje je Čačak 94 napravio uspeh na ovogodišnjem Kupu Radivoja Koraća pobedivši Borac u četvrtfinalu.
„Igrali smo prvo u Borcu kad smo uveli Borac u prvu ligu, Borac je tu i ostao. Posle toga smo 2005. otišli zajedno u FMP i bili saigrači. To je neko naše igračke prijateljstvo, inače se znamo od 10. godine, kumovi smo venčani, naše supruge su kume. Ozbiljnost kluba pokazuje činjenica da u stručnom štabu imamo osvajača srebrne medalje iz Manile. Prihvatio je da bude savetnik, da pomogne. Imao je neke ponude, neke je odbijao zbog reprezentacije, i eto, stigli smo do ovde gde smo sada“, zadovoljno ističe Mićić.
U pobedi nad Borcem u četvrtfinalu završnog Kupa pobednički sastav predvodio je Petar Grojić sa 20 poena, dok je Stefan Lakić dodao 10.
Ispratio ih je Miloš Stajčić sa dabl-dablom od 13 poena i 12 skokova, dok je Amerikanac Trej Pulijam upisao 11 poena, šest asistencija i četiri ukradene lopte.
„Najveći uspeh u istoriji kluba je što smo se plasirali na Završni turnir Kupa, što smo bili peti u KLS ligi. Desilo se da igramo sa Borcem na Kupu i za nas je to bio motiv više. Naravno i za mene i Marka, kao i za sve momke, da pokažu kvalitet i talenat. Treniramo u istoj dvorani, dobro poznajemo te igrače. Možda je većina ljubitelja košarke i stručnjaka mislila da ćemo se povući protiv Borca, igrati zonu, rizikovati šut, ali mi smo stvarno odigrali mušku utakmicu“, objašnjava Mićić.
Možda je ovog jutra Čačak 94 ipak prvi klub u Čačku?
„A-ha-ha, pa ne znam, neka to ostane na nekome drugome da proceni ili na vama novinarima. Ipak, realno Borac je Borac, Borac je insitucija i tako treba da bude. Mi smo otvoreni za saradnju sa svim klubovima, posebno sa Borcem. Generalno smo kao klub za saradnju“.
Sada kao nagrada Mićiću, Marinoviću i košarkašima sledi sudar sa Crvenom zvezdom u polufinalu nacionalnog Kupa.
„Šta mogu da kažem? Mi smo stvarno svesni jačine klubova iz ABA lige, nije isto igrati 30 utakmica ABA lige i 30 utakmica KLS lige, iako je KLS nikada jača, to moram da istaknem i sa budžetima i sa igračkim kadrom. Ali, opet znamo šta nosi ABA liga, a tek Evroliga, da ne pričam. Svesni smo svega. Igraćemo normalnu utakmicu, nagrada je za sve igrače, da uživamo na terenu“, kaže Mićić, pa dodaje sledeće na konto utakmice protiv jednog evroligaša.
„Većina mojih igrača nije imala priliku da igra protiv takvog tima, skrenuću im pažnju na neke stvari, ali, majke mi, reći ču im da uživaju i da promovišu sebe i klub“.
Šta možemo očekivati od Čačka 94 u nastavku njegovog rada i razvitka kao kluba?
„Najvažnije nam je da na vreme ostvarimo opstanak u ligi i da u budućnosti podmladimo sastav. Ako neko bude raspoložen za saradnju iz grada potrudićemo se da promovišemo mlađe igače. Evo sada su tu Grojić, Stajčić, Lakić... To su neke ambicije. Da nađemo što veći broj mladih igrača, da ih promovišemo i da se kroz naš sistem afirmišu“, zaključio je Mićić javljanje za Sputnjik.
Nemanja Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
SPORT
„Bikovi“ se zbog Hrvata odrekli Srbina uz poruku: „Mentalno je limitiran“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala