- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelske trupe u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael će nastaviti sa ofanzivom u Rafi kada je civili napuste /video, foto/

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa ušao je u 131. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da će ofanziva u Rafi biti nastavljena pošto je civili napuste, Izrael je jutros bombardovao južni Liban.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:43 14.02.2024
Direktor bolnice: Najmanje dve žene poginule u napadu Izraela na jug Libana, sedmoro ranjeno
Najmanje dve žene ubijene su danas u izraelskom napadu na grad Nabatieh u južnom Libanu, izjavili su direktor gradske bolnice Hasan Vazni i dva bezbednosna izvora.
Direktor bolnice Nabatieh, dr Hasan Vazni, rekao je za Rojters da su tela žena stigla u bolnicu u takom stanju da ih je bilo teško identifikovati.
Prema njegovim rečima, u napadu je povređeno još sedam osoba.
22:27 14.02.2024
Izraelski ministar spoljnih poslova: UNRWA ne može biti deo distribucije humanitarne pomoći Gazi
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je nemačkoj ministarki inostranih poslova Analeni Berbok da Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) ne može biti deo distribucije humanitarne pomoći u Gazi "ni pod kakvim okolnostima".
Kac je to rekao u trenutku kada Izrael blokira vitalne pošiljke humanitarne pomoci za Gazu, tvrdeći da agencija UN sarađuje sa Hamasom, prenela je Al Džazira.
Nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, obustavilo je pomoć UNRWA, za koju UN navode da ima nezamenljivu ulogu u humanitarnim naporima u Gazi, nakon izraelskih navoda da je nekoliko zaposlenih u toj agenciji učestvovalo u napadima 7. oktobra.
Izrael nije ponudio bilo kakve dokaze za tu tvrdnju, navela je Al Džazira.
"Razgovarali smo o načinima da osiguramo da humanitarna pomoć ne stigne u ruke ubica Hamasa - i rekao sam joj da UNRWA ni pod kojim okolnostima ne može biti deo pomoći i da se moraju naći druge alternative. UNRWA je problem, a ne rešenje", napisao je Kac na Iksu posle sastanka.
21:33 14.02.2024
Mask pozdravlja odluka Izraela da dozvoli "Starlink" u Gazi
Američki milijarder Ilon Mask izjavio je da veoma ceni potez Izraela da odobri korišćenje satelitske komunikacione internet sisteme "Starlink" u Gazi.
"Nadamo se da ćemo pomoći i narodu Izraela i nedužnim civilima u Gazi", naveo je Mask.
21:18 14.02.2024
20:33 14.02.2024
Izrael odobrio korišćenje "Starlinka" u Rafi
Izraelsko Ministarstvo komunikacija saopštilo je da je Izrael odobrio korišćenje usluga "Starlink" u poljskoj bolnici u Pojasu Gaze.
"Vlasti su odobrile pružanje usluga 'Starlinka' u poljskoj bolnici UAE koja radi u Rafi. 'Starlink' veze sa malim kašnjenjem i velikom brzinom omogućiće video-konferencije sa drugim bolnicama i daljinsku dijagnostiku u realnom vremenu", navodi se u saopštenju.
"Starlink" će, takođe, biti omogućen u Izraelu, dodaje se u saopštenju.
"Korišćenje usluga kompanije će u početku biti ograničeno, a u budućnosti se očekuje šira upotreba", navodi izraelsko Ministarstvo.
19:49 14.02.2024
Netanijahu: Izrael će nastaviti sa ofanzivom u Rafi pošto je civili napuste
Izrael će nastaviti sa ofanzivom na Hamas u Rafi, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nakon što je dozvolio civilima da napuste to područje u južnoj Gazi.
"Borićemo se do potpune pobede, a to uključuje i snažnu akciju u Rafi, nakon što dozvolimo civilnom stanovništvu da napusti borbene zone", napisao je Netanijahu na svom Telegram nalogu, preneo je Rojters.
18:29 14.02.2024
Vatikan: Niko ne može reći da je ono što se dešava u Gazi kolateralna šteta
Vatikan je danas saopštio da ponovo upozorava da pravo Izraela na samoodbranu ne opravdava "pokolj" nedužnih civila u Gazi.
Vatikanski dnevni listi „Oservatore Romano“navodi da je sekretar kardinala Pjetra Parolina, zamenika papa Franje, reagujući na saopštenje izraelske ambasade koja je nazvala Vatikan "žalosnim", izjavio je da je reakcija Izraela na napad Hamasa 7. oktobra "neproporcionalna", prenosi ANSA.
"Za Svetu Stolicu žrtve su uvek na prvom mestu. Bilo da je reč o Izraelcima koji su ubijani u svojim kućama u kibucima dok su se pripremali za proslavu Simhat Tore, bilo da se radi o taocima koji su otrgnuti od svojih porodica, bilo da je reč o deci koja su poginula u bombardovanjima Gaze", navodi se u saopštenju.
Prema oceni Vatikana, niko ne može reći da je ono što se dešava u Pojasu Gaze "kolateralna šteta" u borbi protiv terorizma.
"Pravo Izraela na odbranu i da privede pravdi odgovorne za oktobarske masakre, ne može opravdati pokolj", navodi se u saopštenju kabineta kardinala Pjetra Parolina.
Izrael je danas uputio Vatikanu protesnu notu i saopštenje kabineta kardinala Pjetra Parolina ocenio kao "žalosnu izjavu".
17:37 14.02.2024
Makron izrazio Netanijahuu protivljenje mogućoj izraelskoj ofanzivi u Rafi
Kancelarija predsednika Francuske Emanuela Makrona saopštila je danas da je on u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom izrazio čvrsto protivljenje mogućoj izraelskoj vojnoj ofanzivi u Rafi, na jugu Gaze.
"To bi moglo dovesti samo do humanitarne katastrofe novih razmera i do prisilnog raseljavanja stanovništva, što bi predstavljalo kršenje međunarodnih ljudskih prava i donelo dodatni rizik od regionalne eskalacije", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.
17:14 14.02.2024
Netanijahu: Nema nove ponude Hamasa za dogovor o taocima
Tokom pregovora održanih ove nedelje u Kairu Hamas nije predstavio nikakav novi predlog za dogovor o taocima u Gazi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ponovio da Izrael ne prihvata aktuelne zahteve Hamasa.
"Izrael nije dobio nikakav novi predlog od Hamasa o oslobađanju talaca", navodi se u saopštenju Netanjahuovog kabineta, prenosi Rojters.
U saopštenju se poručuje da Izrael neće kapitulirati pred "smešnim zahtevima Hamasa". "Promena pozicije Hamasa omogućiće da se krene napred u pregovorima", poručio je izraelski premijer.
14:53 14.02.2024
14:23 14.02.2024
Izrael bombarduje Liban
Izraelski avioni bombarduju južni Liban nakon raketnog napada koji je izveden iz pravca Libana na sever Izraela. Izraelski zvaničnici tvrde da je za napad odgovoran Hezbolah.
12:46 14.02.2024
Abas pozvao Hamas da što pre dogovori primirje i razmeni talaca sa Izraelom
Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas pokret Hamas da što pre postigne sporazum o primirju i razmeni talaca, kako bi poštedeo Palestince još jedne katastrofe u Rafi.
On je za katastrofu upotrebio termin "nakba" koji se odnosi na etničko čišćenje Palestine 1948. godine kada je proglašena Država Izrael i proterano najmanje 750.000 Palestinaca iz svojih domova.
Abas je apelovao na Hamas da postigne sporazum kako bi se izbegao izraelski napad na Rafu koji bi doveo do više hiljada žrtava, novih patnji i raseljavanja palestinskog naroda, prenosi Al Džazira.
12:39 14.02.2024
Izraelski ministar odbrane: Današnji raketni napad na Safed znači rat
Izrelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir izjavio je da današnji raketni napad na bazu štaba severne komande u gradu Safed na severu zemlje znači rat.
"Ovo nije povremen upad, to je rat. Vreme je da ostavimo iza sebe 'koncepciju“ i na severu takođe", napisao je Ben Gvir na društvenim mrežama.
On je, kako prenosi "Tajms of Izrael" pozivajući se na kanal 12, zahtevao hitan sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi razgovarali o eskalaciji nasilja na severu te zemlje.
Poziv na oštar odgovor Izraela na napad na Safed uputio je i izraelski opozicioni političar Avigdor Liberman.
"Crvena linija se pretvorila u belu zastavu. Ratni kabinet je popustio Hezbolahu i izgubio sever", napisao je Liberman na društvenim mrežama.
Bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Jakov Amidror rekao je da je severni Izrael uhvaćen u nečemu što se čini da je kontrolisana igra odmeravanja snaga sa Hezbolahom, grupom koju podržava Iran.
"Rat sa Hezbolahom je vatreni razgovor, u kojem svaka strana kaže drugoj - pažljivo, prešli ste granicu", rekao je Amidror za izraelski javni servis "Kan".
U raketnom napadu koji je danas izveden iz pravca Libana na sever Izraela, i za koji se sumnja da su ga izveli militanti Hezbolaha, poginula je jedna osoba, a osam je ranjeno, saopštila je ranije danas izraelska Zdravstvena služba Magen David Adom (MDA).
Dok je izraelska vojska navela da je uzvratila na napad.
10:19 14.02.2024
Rakete pogodile severni Izrael, jedna osoba poginula, nekoliko povređeno
U raketnom napadu koji je izveden iz pravca Libana na sever Izraela, i za koji se sumnja da su ga izveli Hezbolaha, poginula je jedna osoba, a sedam je ranjeno, saopštila je izraelska Zdravstvena služba Magen David Adom.
Izraelska vojska je saopštila da su pripadnici libanskog Hezbolaha gađali raketama bazu štaba severne komande u Safedu, prenosi Tajms of Izrael. "Identifikovana su brojna lansiranja iz Libana u oblasti Netua, Manara i u bazu izraelske vojske u severnom Izraelu“, navodi se u saopštenju.
Izraelska vojska je navela da je uzvratila na napad i da gađa mesta lansiranja. Generalni direktor službe MDA, Eli Bin, rekao je da je jedna osoba poginula u raketnom napadu iz Libana. On je rekao da je tokom pretrage zgrada koje su pogođene raketnom vatrom, otkriveno telo žene.
Još sedam osoba je ranjeno u napadu, koji je navodno izvela militantna grupa Hezbolah, navodi Tajms of Izrael.
07:52 14.02.2024
Huti: Protekle nedelje nije prošao nijedan brod povezan sa Izraelom
Lider jemenskih Huta izjavio je da tokom prošle nedelje Adenskim zalivom nije prošao nijedan brod povezan sa Izraelom, jer je tagrupa, kako navodi, tokom prošle nedelje bila u stanju da spreči njihov prolazak.
"Amerikanci i Britanci nisu uspeli da obezbede prolaz nijednog broda koji ide u Izrael. Nisu bili u stanju da ih zaštite. Oni više ne mogu da zaštite čak ni američke i britanske brodove i to je prava, velika pobeda za nas", izjavio je Abdul Malik al-Huti tokom televizijskog obraćanja.
Snage Huta koji kontrolišu najnaseljenije regione Jemena, od sredine novembra više puta su raketirale strane komercijalne brodove povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom ili Izraelom.
"Izraelska, američka i britanska agenda nastoji da zatvori palestinsko pitanje", rekao je Al-Huti i istakao da su operacije Huta u Crvenom moru bile čin solidarnosti sa narodom u Pojasu Gaze, legitimni pokušaj da im se pruže pomoć i podrška i prekine opsada koja im je nametnuta, prenosi Rojters.
07:49 14.02.2024
UN upozoravaju: Izraelska ofanziva na Rafu mogla dovesti do pokolja
Ujedinjene nacije upozorile su da bi izraelska kopnena ofanziva na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, mogla dovesti do pokolja na tom prostoru gde se nalazi više od milion ljudi.
Izrael je ranije najavio da namerava da izbaci pripadnike Hamasa iz njihovih skrovišta u Rafi.
"Vojne operacije u Rafi mogle bi dovesti do pokolja u Pojasu Gaze i mogle bi da zakucaju poslednji ekser u kovčeg humanitarne pomoći koja je već na izdisaju. Nedostaju nam bezbednosne garancije, zalihe pomoći i kadrovski kapacitet da bi se ova operacija održala. Vlada Izraela ne može nastaviti da ignoriše ove pozive", rekao je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.
Međunarodna zajednica je upozoravala na opasne posledice bilo kakve izraelske kopnene invazije na Rafu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala