- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Trampove izjave o zaštiti saveznika podrivaju bezbednost članica NATO

© AP Photo / Saul LoebGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Evropske članice NATO i Kanada povećale svoje vojne rashode za 600 milijardi dolara od 2014. godine, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Mogu da navedem najnovije cifre. Od 2014. godine evropske članice Alijanse i Kanada su povećale vojne rashode za 600 milijardi dolara. Prošle godine smo imali rekordan rast od 11 odsto. Očekujem da će 18 saveznika izdvojiti dva odsto BDP za odbranu, to je još jedan rekord“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane.
Prema njegovim rečima, evropske članice će 2024. potrošiti na odbranu 380 milijardi dolara.
„To je prvi put tri odsto od ukupnog BDP. Evropski saveznici troše više. Ali, neke zemlje treba tek treba da pređu taj put“, rekao je šef NATO.
On je ocenio da izjave bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o NATO podrivaju bezbednost svih članica Alijanse.
„Zadatak NATO je da očuva mir, Alijansa je to uspešno radila decenijama, dokazujući pouzdanost politike obuzdavanja. Sve izjave o tome kako nećemo braniti jedni druge podrivaju bezbednost svih nas“, rekao je on.
Stoltenberg smatra da postojeći sistem nuklearnog obuzdavanja u Evropi dobro funkcioniše i treba podržavati njegovu pouzdanost.
Podsetimo, Tramp je rekao da bi, u slučaju pobede na izborima, sazvao samit NATO u junu 2025. godine kako bi se diskutovalo o budućnosti saveza.
On je ranije na stranačkom skupu u Južnoj Karolini ispričao da ga je lider jedne velike države NATO pitao dok je bio predsednik da li će Amerika zaštititi Alijansu u slučaju napada Rusije.
On mu je rekao da to neće raditi jer zemlje NATO nedovoljno izdvajaju za odbranu i da će, štaviše, pustiti Rusiju da radi šta god hoće prema onima koji ne izdvajaju dva odsto svog BDP za potrebe odbrane Alijanse.
"Ne, u tom slučaju vas neću braniti, štaviše, podsticaću ih da rade šta hoće. Morate da platite svoj račun", rekao je Tramp.

O Rusiji

On je dodao da u NATO ne vide da postoje direktne vojne pretnje sa strane Rusije.
"Ali, postoji stalna opasnost od hibridnih napada, uključujući sajber napade protiv saveznika", rekao je šef NATO i dodao da zbog toga Alijansa održava vežbe i podstiče razmenu informacija između zemalja.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
SVET
Bajden se obrušio na Trampa zbog NATO: Nijedan predsednik nikad nije saginjao glavu pred Putinom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala