- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Količina novca opljačkana tokom neokolonijalizma ─ 300 biliona dolara

© Sputnik / Nina ZotinaRuski senator Andrej Klimov
Ruski senator Andrej Klimov - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Suma plena opljačkanog tokom čitavog perioda kolonijalne vladavine širom sveta iznosi oko 300 biliona dolara, izjavio je prvi zamenik predsednika organizacionog komiteta foruma „Za slobodu nacije!“, zamenik predsednika odbora Generalnog saveta „Jedinstvene Rusije“ za međunarodnu saradnju i podršku sunarodnicima u inostranstvu, Andrej Klimov.
„Napravili smo određenu analizu. Ispostavilo se da je tokom čitavog perioda kolonijalne vladavine, ako računamo konkretno pre formalnog oslobođenja nacija, ukupan iznos plena širom sveta iznosio je oko 300 biliona dolara. Ovo je kolosalna cifra, ne računajući izgubljene ljudske živote“, rekao je Klimov na brifingu povodom osnivačkog sastanka Međunarodnog međupartijskog foruma pristalica borbe protiv savremenih praksi neokolonijalizma „Za slobodu naroda!“ koji će se održati 15-17. februara u Moskvi.
On je dodao da su, između ostalog, tokom godina britanske vladavine iz Indije izvezene dragocenosti u vrednosti od oko 40 biliona funti u savremenoj protivvrednosti.
„Naši materijali će sadržati predloge da se odredi dan sećanja na žrtve kolonijalizma, da svet ne bi zaboravio i da se istorija ne bi menjala“, dodao je senator.

Zapad opstruiše rad foruma

Klimov je primetio da zapadne zemlje, pre svega Sjedinjene Američke Države, opstruišu rad foruma pristalica borbe protiv savremenih praksi neokolonijalizma.
„Zapad, pre svega SAD, čine sve da ućutkaju naš forum, štaviše, direktno ometaju njegov rad“, istakao je Klimov.
On je naveo nekoliko primera, među kojima je najupečatljiviji odbijanje da se deputatu iz Perua dozvoli da se ukrca na let zbog zabrane Vašingtona, jer ruta leta prolazi preko teritorije ove zemlje. Osim toga, prema njegovim rečima, u jednoj od zemalja ASEAN-a istaknuta politička ličnost koja se spremala da dođe u Moskvu odustala je od putovanja nakon što su „razgovarali“ sa njim.
„Još jedan slučaj se desio u jednoj afričkoj zemlji. Dolaze kod velikog lidera i kažu: ‘Očekujete da dobijete kredit od nekoliko milijardi dolara. S tim u vezi, da li treba da idete u Moskvu i uopšte imate odnose sa Rusima’“, rekao je Klimov i dodao da namerno nije naveo imena kako ne bi pogoršao situaciju ovih ljudi.
On je, pri tome, rekao da će na forumu učestvovati oko 200 delegata iz 50 zemalja, dok će na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja će biti održana 16. februara, u isto vreme kada i plenarna sednica foruma, biti manje učesnika.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala