- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ostanimo smireni“: Nemački ministar odbrane o Trampovoj izjavi o NATO i Rusiji

© AP Photo / Julian Stratenschulte/dpaMinistar odbrane Nemačke Boris Pistorijus
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da se treba smirenije odnositi prema rečima bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o NATO, jer i sama Amerika zavisi od Severnoatlantske alijanse.
„Svima bih savetovao da sačuvamo smirenost“, rekao je Pistorijus u intervjuu izdanju „Velt“.
Prema njegovom mišljenju, nema potrebe uznemiravati se toliko zbog toga, jer Tramp, koji čak još uvek nije ni kandidat na predsedničkim izborima za 2024. godinu, daje slične izjave.
„Ukoliko bi Tramp realizovao njegove izjave, to bi nanelo ozbiljnu štetu transatlantskim odnosima i, na kraju, time bi se odsekla grana na kojoj i Amerika takođe sedi“, dodao je Pistorijus.
Podsetimo, Tramp je rekao da bi, u slučaju pobede na izborima, sazvao samit NATO u junu 2025. godine kako bi se diskutovalo o budućnosti saveza.
On je ranije na stranačkom skupu u Južnoj Karolini ispričao da ga je lider jedne velike države NATO pitao dok je bio predsednik da li će Amerika zaštititi Alijansu u slučaju napada Rusije.
On mu je rekao da to neće raditi jer zemlje NATO nedovoljno izdvajaju za odbranu i da će, štaviše, pustiti Rusiju da radi šta god hoće prema onima koji ne izdvajaju dva odsto svog BDP za potrebe odbrane Alijanse.
"Ne, u tom slučaju vas neću braniti, štaviše, podsticaću ih da rade šta hoće. Morate da platite svoj račun", rekao je Tramp.
Pogledajte i:
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
SVET
Bajden se obrušio na Trampa zbog NATO: Nijedan predsednik nikad nije saginjao glavu pred Putinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala