Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Operacija „lažne zastave“: Ko stoji iza letaka na severu KiM

© Tanjug / STRProtest u Severnoj Mitrovici
Protest u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Utisak je da su leci fantomske organizacije „Narodna odbrana“ delo nekoga ko pokušava da namerno okrene pažnju međunarodne zajednice prema Srbima i da ih proglasi činiocem ugrožavanja bezbednosti na severu Kosova, a to mi liči na Prištinu, kaže doskorašnji šef skupštinskog odobora za KiM Milovan Drecun.
Odmah posle završenog protesnog skupa koji su Srbi održali u Kosovskoj Mitrovici zbog represivnih mera Prištine među kojima je poslednja ukidanje dinara kao platežnog sredstva, na ulicama ovog grada osvanuli su leci koje potpisuje izvesna „Narodna odbrana” a u kojima se poziva na „otpor Kurtijevoj policiji”.

Oprobani recept za „odbranu“ od Srba

Srpska lista odmah je upozorila građane da ne nasedaju na ovakve zlonamerne provokacije i zamolili ih da ostanu mirni, jer su ovakve akcije, kako su rekli, ko god ih sprovodi, usmerene protiv mira i čine se sa zlom namerom u cilju dalje destabilizacije, kako bi se Srbi okrivili za eventualne nove incidente.
Sa ovakvim stavom se slaže i Milovan Drecun, doskorašnji predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, uz podsećanje da su se svojevremeno na Severu KiM isto tako preko noći pojavili i natpisi neidentifikovane grupacije koja je sebe nazivala „Severna brigada“.
„Imali smo situaciju u Zvečanu kada je došlo do sukoba sa Kforom koje su po nas imale teške posledice a do dan danas nije razrešeno u stvari ko je u tome učestvovao i organizovao. Jer imali smo mirne proteste koje je tada organizovala Srpka lista, gde je odjednom neka grupa ljudi napala pripadnike Kfora. Pre toga smo imali proglašenje od strane Prištine dve nepostojeće terorističke organizacije - „Severna brigada“ i „Civilna zaštita“, što je Priština iskoristila. Dokaza da su te organizacije zaista postojale nena ni do danas, osim grafita koji su se tada pojavili. Međutim, Prištini je to bilo dovoljno da bi u stvari mogla da opravdava prisustvo svojih specijalnih jedinica i teror koji su sprovodili nad Srbima,“ podseća Drecun.

Priština ne preza ni od čega

Sada je takođe, dodaje naš sagovornik, situacija gde Priština trpi kritike dela međunarodne zajednice zbog svojih jednostranih poteza, posebno zbog odluke vezne za ukidanje dinara.
„Odjednom se sada, kako mi se čini, sa ovim lecima pokušava da, kako bi oni rekli, stvori pretnja stabilnosti i miru. Ne znam od kad su ispisivanje grafita i leci terorizam. Ovaj letak je takođe od nepostojeće organizacije i bojim se da su to aktivnosti koje Priština sprovodi kao tajne, i da spadaju u operaciju „lažne zastave“ da bi se pripremio teren za neke nove nasilne akcije,“ upozorava Drecun.
Naš sagovornik smatra da bi te akcije mogle da budu usmerene ka onemogućavanju funkcionisanja zdravstvenog i obrazovnog sistema ili preduzimanja nekih novih nasilnih akcija od strane Prištine.
„Nikada ne znamo šta Priština namerava ali mi se sve čini da neko sada pokušava da namerno okrene pažnju međunarodne zajednice prema Srbima i da ih proglasi činiocem ugrožavanja bezbednosti na severu Kosova,“ ocenjuje Drecun.
Iz Srpske liste, su poručili da će srpski narod sa Kosova i Metohije mirnim metodama nastaviti da se bori za zaštitu svojih prava i interesa na ovim prostorima, kao i da je očigledna namera da se ovakvom propagandom Srbi predstave kao nasilni i da se skrene pritisak sa Prištine koji se na nju vrši zbog ugnjetavanja Srba.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
SRBIJA
Srpska lista: Građani da ne nasedaju na letke tzv. „Narodne odbrane“ u Kosovskoj Mitrovici
Protest u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
SRBIJA
Nećete nas proterati s naših ognjišta! Veliki protestni skup Srba na KiM zbog odluke o dinaru /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala