- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov u Dumi: Namere Zapada da izoluju Rusiju pretrpele krah

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je glavni pravac celokupnog rada Rusije na spoljnopolitičkom nivou bio i ostaće stvaranje povoljnih, bezbednih uslova za stabilan razvoj zemlje i jačanje njenog suvereniteta, kao i povećanje kvaliteta života ruskih građana.
Šef ruske diplomatije naglasio je da se Rusija, braneći svoje interese, nalazi u avangardnoj borbi za bolju budućnost sveta.
„Izbor koji je napravio predsednik zemlje Vladimir Putin, uz podršku političke elite i celog naroda, a koji se odnosi na odbranu vitalnih interesa Rusije, stavio je našu zemlju, bez preterivanja, u poziciju avangardne borbe za bolju budućnost celog sveta“, poručio je Lavrov.
Kada je reč o ukrajinskom sukobu, on je naglasio da je Rusija spremna za političko-diplomatsko rešavanje tog pitanja uz uzimanje u obzir realnosti na terenu.
On je, međutim, dodao da se opcije dogovora po pitanju Ukrajine ne razmatraju s obzirom na sadašnju poziciju Zapada.
Sjedinjene Države pokušavaju da rukovode haosom, destabilizujući region za regionom, rekao je ruski ministar.
Pokretači antiruskih sankcija prinuđeni su da priznaju da su namere o izolaciji Rusije pretrpele krah, ali "još postoji potencijal neprijateljskih koraka".
"Jasno da nisu iscrpeli neprijateljski kapacitet i da će nastaviti da vrše pritisak na nas i naše saveznike, koristeći pri tome ne samo kijevski režim već i čitav arsenal instrumenata hibridnog rata u ekonomiji, finansijama, informacionom prostranstvu, kulturi, sportu. Sve to svaki dan vidimo", rekao je on.
Mnoge države, dodao je on, bez obzira na izuzetan pritisak sa strane SAD i EU, pokazuju interesovanje za izgradnju odnosa sa Rusijom.
„Neprijateljski kurs kolektivnog Zapada ne stvara samo pretnje nego i otvara dodatne mogućnosti za naše aktivnosti u raznim pravcima polazeći od važnosti jačanja mnogostrukih veza sa zemljama u neposrednom susedstvu, kao i sa globalnim jugom i istokom“, rekao je Lavrov.

O Kini i ODKB

Odnosi Rusije i Kine su na najvišem nivou u čitavoj istoriji, ocenio je Lavrov i dodao da razvoj saradnje sa tom zemljom sada predstavlja najvažniji zadatak za Moskvu.
Rusija takođe jača potencijal ODKB zajedno sa saveznicima.
„Neizbežan zadatak jeste formiranje kontinentalne bezbednosti u Evroaziji“, rekao je on.
Pored toga, Lavrov je takođe istakao da Rusija radi na širenju njenog diplomatskog, ekonomskog, humanitarnog prisustva u Africi, koja je pozvana da postane jedan od važnih polova multipolarnog sveta koji se formira.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala