- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dan državnosti u Etnografskom muzeju: Omaž Nadeždi Petrović i predstava o Tanasku Rajiću

© Foto : Printskrin/JutjubEtnografski muzej
Etnografski muzej - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Izložbom „Tragovi nasleđa“ i predstavom „Vetar i zastave“ o čuvenom srpskom junaku i ustaniku Tanasku Rajiću, Etnografski muzej će proslaviti Dan državnosti – Sretenje 2024.
Program pripremljen povodom naznačajnijeg državnog praznika Srbije počinje danas u 10 časova, kada će najmlađi posetioci Etmografskog muzeja moći da se oprobaju u brojnim veštinama kroz igru i zabavu i otkriju mnoge zanimljivosti o Srbiji.
Kroz kaligrafsku radionicu „Piši kao Vuk” i tematsku slikarsku radionicu „Zašto volim Srbiju?”, deca će učestvovati u stvaranju izložbe, a njihovi crteži činiće integralni deo postavke koja će biti dostupna javnosti do 18. februara.
Od 18.30 časova proslava Dana državnosti počeće himnom „Bože pravde“, nakon koje će nastupiti baletski studio „Adađo“, a izložbu „Tragovi Nasleđa” otvoriće ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.
Izložba „Tragovi nasleđa” autorke Jelene Sekulović, zamišljena je kao svojevrstan omaž Nadeždi Petrović, nacionalnoj heroini, humanistkinji, borcu za ženska prava i rodonačelnici moderne u srpskom slikarstvu, koja je u tadašnje srpsko društvo uvela savremene evropske tokove ostajući pri tome verna narodu.
Etnografski predmeti koje je Nadežda prikupljala u najtežim vremenima za srpski narod sačuvani su u turobnim ratnim okolnostima, daleko od domovine, kao originalni svedoci kulturnog karaktera jednog naroda, da bi 1927. pristigli u Etnografski muzej gde se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta koji odoleva istorijskim neprilikama.
Narednog dana, 15. februara u 19 časova, mladi glumac Nikola Šurbanović predstaviće lik čuvenog srpskog junaka i ustanika Tanaska Rajića, u predstavi „Vetar i zastave”, po scenariju pisca Dejana Stojiljkovića.
Republika Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma - kada je na zboru u Orašcu 1804. podignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa i kada je u Kragujevcu 1835. usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije - Sretenjski ustav, kojim je ograničen apsolutizam i uvedena parlamentarna monarhija, čime je vlast prvi put podeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.
Uokviru obeležavanja Dana državnosti, od 14. do 16. februara, ulaz u Etnografski muzej biće besplatan.
„Turen” kralja Petra II Karađorđevića premijerno za Dan državnosti u Muzeju Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
KULTURA
„Turen” kralja Petra Drugog Karađorđevića premijerno za Dan državnosti u Muzeju Jugoslavije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala