- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vojislavu Brajoviću Statueta „Joakim Vujić“ za životno delo

© Sputnik / Lola ĐorđevićVoja Brajović
Voja Brajović - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Glumac Vojislav Voja Brajović ovogodišnji je dobitnik Statuete „Joakim Vujić“ koju Knjaževsko-srpski teatar dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Jelena Kajgo, dramska spisateljica, Miloš Latinović, književnik i direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu i mlade u Kragujevcu, Ana Kolanđeli, glumica Knjaževsko-srpskog teatra i Mladen Knežević, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.
„Malo je glumaca za koje možemo da kažemo ono čuveno, bard našeg glumišta, a Voja Brajović je upravo to - bard glume, ličnost koja je svojim umećem, talentom, harizmom i šarmom, obeležila decenije našeg teatra, filma i televizije. Otmenog držanja, blage prirode, a snažnog glumačkog izraza, Brajović u svaku ulogu unosi višeslojnost i nijanse. Ništa ne ostaje na površini, ništa nedorečeno, ništa preterano, sa merom i nadahnućem svojstvenim samo malom broju odabranih“, istakao je žiri.
Borio se za svoju profesiju, podseća žiri, i kao ministar kulture i kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije:
„Posle brojnih uloga u decenijama koje su pratile razvoj srpskog teatra i filma, njegovo poslednje ostvarenje u predstavi 'Otac' na sceni Ateljea 212 predstavlja svedočanstvo pune glumačke zrelosti, energije koja isijava na sceni, i čini da teatar dobije punoću a publika katarzu. Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma, nadahnuće, to su osobine koje karakterišu Voju Brajovića, osobine koje su mu donele brojne nagrade, pa tako i ovu - Statuetu „Joakim Vujić“ za životno delo“.
Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljena je glumcu Ivanu Vidosavljeviću, koji je tokom svog dvodecenijskog rada dobio veliki broj nagrada kako na domaćim tako i na međunarodnim pozorišnim festivalima u Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, preneo je Tanjug.
Za najbolja glumačka ostvarenja u protekloj kalendarskoj godini Knjaževsko-srpski teatar je nagradio glumce Nenada Vulevića, Jasminu Dimitrijević i Katarinu Janković, zatim glumicu Mariju Rakočević za doprinos afirmaciji teatra, a rekviziterku Mariju Vujičić za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini.
Nagrade Knjaževsko-srpskog teatra biće svečano uručene 15. februara. Iste večeri biće premijerno izvedena predstava „Staklena menažerija“ Tenesija Vilijamsa, u režiji Olivere Ježine.
Voja Brajović - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2020
Voja Brajović: Nagrada „Pavle Vuisić” se ne osvaja, ona se dobija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala