- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Strela 10 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski stručnjak: Avdejevka postaje drugi Artjomovsk

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 720. Ruske snage zauzele su povoljnije položaje na donjeckom i krasnolimanskom pravcu. Američki Senat podržao je nacrt o pomoći Ukrajini i Izraelu tokom proceduralnog glasanja, predstoji njegovo konačno razmatranje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:15 13.02.2024
Situacija na avdejevskom pravcu postaje izuzetno kritična za ukrajinske oružane snage, slanje ukrajinskog pojačanja može imati čisto politički zadatak da se stanovništvo zadrži po svaku cenu, smatra vojni ekspert, bivši službenik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Stupak.
„Na avdejevskom pravcu svakim danom postaje sve teže, jer Rusi napreduju u ovom smeru.... Već je bilo slučajeva prolaska... (ruskih trupa) duboko u naše položaje. Rusi shvataju da treba još malo da pritisnu - i biće rezultat", rekao je ekspert televiziji Espreso.
On je dodao da je 3. jurišna brigada poslata da spase Avdejevku.
„Još ne znamo za koju svrhu: da li da u potpunosti zadržimo grad dok se naša vojska ne povuče, ili je to politički cilj, kao što je bio slučaj sa Bahmutom (Artjomovskom) – držite ga i to je to, po svaku cenu. Situacija je veoma kritična. Vidimo kako Rusi svakim danom sve jače napadaju", naglasio je Stupak.
15:18 13.02.2024
14:28 13.02.2024
U Ukrajini je iz stroja izbačena Pridnjeprovska termoelektrana. Tačni rokovi kada će ponovo proraditi mogu se meriti u „nedeljama i mesecima“, saopštio je izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK Dmitrij Saharuk.
13:38 13.02.2024
Prema podacima iz Ukrajine, novi glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski zabranio je da se šire bilo kakve informacije o ukrajinskim gubicima u Selidovu, gde se nalazio kamp za obuku hiljadu ljudi, saopštila je glavna urednica „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan.
„Iz Ukrajine pišu da je Sirski zabranio sve informacije o gubicima u Selidovu, gde su naši izveli jak udar. Tamo su obučavali hordu ukrajinske vojske za Avdejevku. Pišu o hiljadu i po ljudi“, napisala je ona na Telegramu.
Selidovo se nalazi u DNR i pod kontrolom je Ukrajinaca. Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su izvedeni raketni udari na uporišta jedinica 59. motorizovane brigade pešadije, 79. desantno-jurišne brigade i stranih plaćenika sa oko 600 ljudi. Pored toga, izvedeni su napadi na lokacije gde je koncentrisana vojna tehnika i artiljerijski sistemi u mestima Selidovo, Kurahovo i na području rudnika Korotčenko u DNR.
12:20 13.02.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu krasnolimanskog pravca, protivnik je izgubio do 310 vojnika, a uništena su dva tenka, osam oklopnih vozila, 27 automobila i borbeno vozilo sistema „grad“;
Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile pet napada formacija ukrajinske vojske;
Ukupni gubici ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu iznose do 325 vojnika, tenk i četiri oklopna vozila;
Ruske snage uništile su skladište municije 126. brigade teritorijalne odbrane ukrajinskih Oružanih snaga;
U poslednja 24 časa ukrajinske snage izgubile su do 180 vojnika i devet jedinica tehnike na kupjanskom pravcu;
Na južnodonjeckom pravcu ubijeno je i ranjeno do 250 ukrajinskih vojnika i uništena dva borbena vozila pešadije, dva oklopna vozila, tri automobila, artiljerijski sistem M777 i radarska stanica;
Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 63 ukrajinska drona i tri rakete „hajmars“;
Na hersonskom pravcu ruske snage uništile su dve brigade Oružanih snaga Ukrajine i brigadu nacionalne garde.
11:46 13.02.2024
Tri civila poginula su u Kremenoj u LNR u granatiranju koje su izvele Oružane snage Ukrajine.
Prema saopštenju ministra zdravlja republike Natalije Paščenko na Telegram kanalu, ukrajinske snage gađale su područje gde se nalazi lokalna bolnica.
11:36 13.02.2024
Još tri ukrajinska drona uništena su oko 12.30č iznad Belgorodske oblasti, a jedan iznad Brjanske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:07 13.02.2024
PVO sistemi uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:02 13.02.2024
Ruski PVO sistemi oborili su iznad Brjanske oblasti ukrajinski izviđački dron avionskog tipa uništen, u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
10:24 13.02.2024
Brigadu, koja je prebačena kao pomoć ukrajinskim snagama u Avdejevki, čine uglavnom borci odreda „Azov“ (teroristička organizacija zabranjana u Rusiji), rekao je za Sputnjik poslanik Narodnog saveta DNR Dmitrij Pletenj.
Prema pisanju evropskih medija, Kijev je poslao u Avdejevku 3. jurišnu brigadu koja je do tada bila u rezervi.
10:20 13.02.2024
10:14 13.02.2024
Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije sprečili su diverziju na distributivnoj gasnoj stanici u Lenjingradskoj oblasti, priveden je agent ukrajinskih tajnih službi, od koga je oduzeto pet eksplozivnih naprava, saopštio je Centar za veze sa javnošću FSB Rusije.
Kako se navodi u saopštenju, privedeni muškarac priznao je da je nameravao da po zadatku Službe bezbednosti Ukrajine digne u vazduh gasovod.
Povodom incidenta pokrenut je krivični postupak zbog diverzije i nedozvoljenog prometa eksplozivnih supstanci i naprava.
09:14 13.02.2024
Novi zamenik glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Vadim Suharevski poznat je po tome da je u aprilu 2014. godine izdao prvo naređenje da se otvori vatra u Donbasu, objavio je ukrajinski „Forbs“.
Sve se dogodilo kod Slavjanska, navodi se u članku.
Dan ranije ustanici su zauzeli zgradu lokalne milicije. Komandant ukrajinske brigade naredio je da se ne puca, ali je Suharevski to prekršio.
08:39 13.02.2024
Ruski vojnici sproveli su potragu za minama na ključnim rutama u Crnom moru, saopštilo je odeljenje za informacionu podršku Crnomorske flote.
„U uslovima realne opasnosti od mina, minolovci Crnomorske flote izvršili su izviđačku potragu za minama u Kerč-Jenikalskom kanalu i na rutama intenzivnog komercijalnog transporta“, saopštila je flota.
U saopštenju se ističe da je realna opasnost od mina uslovljena aktivnošću ukrajinske strane usled miniranja pojedinih delova obale i akvatorije.
Posade su sprovele aktivnosti prelaska preko minskih polja i njihovog uništavanja na različite načine u dnevnim i noćnim uslovima.
07:52 13.02.2024
Ruski borbeni helikopteri Mi-28 izveli su napad na uporišta i ljudstvo ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu. U napadu je uništen komandni punkt i ukrajinska oklopna tehnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Posle napada, helikopteri su ispalili termalne mamce kako bi sprečili da ih rakete iz neprijateljskih prenosnih PVO sistema pogode.
07:48 13.02.2024
Pripadnik FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
FSB: Pronađeno skrovište sa oružjem i tajnim dokumentima Službe bezbednosti Ukrajine u Marijupolju
07:43 13.02.2024
Raketni sistemi „tornado G“ grupe snaga „Zapad“ su, izvodeći zadatke na kupjanskom pravcu, izveli napad na koncentrisanje ljudstva Oružanih snaga Ukrajine za vreme rotacije jedinica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:43 13.02.2024
U Dnjepropetrovsku su tokom noći odjeknule eksplozije, javili su ukrajinski mediji.
Portal „Strana“ piše da je nakon eksplozija nekoliko delova grada ostalo bez struje.
07:43 13.02.2024
Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju na bojnom polju čak ni uz podršku zapadnih zemalja i ni sa „stotine milijardi dolara neće moći da potisne ruske vojnike sa teritorije istočne Ukrajine“, izjavio je novinar Taker Karlson tokom intervjua sa američkim senatorom Džejmsom Dejvidom Vensom.
Karlson je, pri tome, primetio da će nastavak zapadne podrške Kijevu doneti još „više poginulih Ukrajinaca“ i „dalju degradaciju zapadne ekonomije“.
07:42 13.02.2024
Ruski „lutajući minobacač“ uništio je ukrajinsku pešadijsku grupu i operatore dronova na hersonskom pravcu. Ukrajinske snage nalazile su se u napuštenoj zgradi na desnoj obali Dnjepra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala