- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tajna rimskog jajeta koje i posle dva milenijuma sadrži tečnost /foto/

© Foto : Pexels/Photo by Edneil Jocusol ostaci rimskih građevina
ostaci rimskih građevina - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
U jajetu iz rimskog doba koje je pronađeno pre nekoliko godina u gradu Olsberiju u centralnoj Engleskoj, otkriven je i tečan sadržaj. Rukovodilac iskopavanja sa Oksforda Edvard Bidalf rekao je da stručnjaci pretpostavljaju da se radi o belancetu i žumancetu koji su spojeni u jednu tečnost.
Analiza je pokazala tečnost kao i mehurić vazduha. Skeniranje je obavljeno pre nekoliko meseci kako bi se razjasnilo kako se jaje, verovatno kokošje, može najbolje sačuvati. Jaje je navodno pronađeno u jami ispunjenoj vodom iz koje se nekada crpela voda za proizvodnju piva. Moguće je da je na tom mestu ostavljeno između 270. i 300. godine.
Ostala jaja koja su takođe tamo otkrivena razbila su se nakon kontakta s vazduhom - pojavila se tečnost prodornog mirisa sumpor-dioksida.
„Jaje ima ogroman istraživački potencijal“, rekao je Bidalf.
Ono otvara pitanje kako ovakvi predmeti mogu da se sačuvaju, ali i koja vrsta kokoški je u pitanju, kao i kako je korišćena i držana živina u rimsko doba.
Osim jaja, tokom iskopavanja od 2007. do 2016. pronađena je i retka korpa u kojoj je možda bio i hleb. Bidalf je rekao da je moguće da su predmeti stavljeni u jamu u simboličnoj formi ponude podzemnom svetu u okviru pogrebnog obreda.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala