- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Pravoslavni volonteri u zdravstvu“ - dragoceni za medicinske radnike, 9 meseci najboljeg iskustva

© Tanjug / JADRANKA ILIĆPredstavljanje projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“
Predstavljanje projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da su učesnici projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“, koji se sprovodi na Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra dragoceni za medicinske radnike, jer im pomažu u zahtevnom poslu.
Grujičić je na predstavljanju tog projekta u Palati Srbija istakla da su tokom proteklih devet meseci, koliko se projekat sprovodi, i pacijenti i volonteri imali samo najbolje iskustvo.
„Odnedavno vi kao volonteri ste zauzeli posebno mesto kod pacijenata, da im pružite ruku, pomoć oko onoga što ne mogu sami, da ih ohrabrite, oraspoložite, vratite im pozitivan duh, neophodan za njihov dalji oporavak“, navela je Grujičić.
© Tanjug / JADRANKA ILIĆPredstavljanje projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“
Predstavljanje projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Predstavljanje projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“
Vikar patrijarha Episkop toplički Petar koji rukovodi projektom rekao je da volonteri nisu ni svesni koliko nade ulivaju i čine da društvo bude humano i koliko svetla unose na jedan vrlo suptilan način.
„Želim da prenesem srdačne pozdrave i blagoslove našega patrijarha Porfirija i da zajedno sa njim iskažem jednu vrstu duhovne radosti i zadovoljstva, budući da kontinuitet ovog hrabrog, lepog, humanog, ali ni malo lakog dela, koji evo već traje devet meseci možemo da kažemo da sve lepo funkcioniše, najpre na dobrobit i korist pacijenata koji se nalaze u pomenutoj klinici“, naveo je on.
Direktor Klinike za kardiohirurgiju Svetozar Putnik zahvalio se volonterima u ime 1.200 pacijenata, koji su kako je rekao operisani u proteklih devet meseci, od kada su volonteri prisutni na klinici.
„Vi ne samo da boravite na našoj klinici, nego direktno učestvujete u lečenju bolesnika na našoj klinici. Mogu da zamislim koliko je teško da kada izađete sa naše klinike, gde provedete šest ili osam sati negujući najteže bolesnike nastavite sa vašim svakodnevnim životom“, rekao je Putnik.
Jedna od volontera Ljiljana Goranović istakla je za Tanjug da, svako od nas treba da razmišlja šta može da pruži društvu i da unapredimo zajednicu i da ju je to motivisalo da se priključi ovom projektu.
„Pre svega, to da svi mi možemo pojedinačno da se nađemo u situaciji u kojoj se nalaze ti bolesnici. Da nam nečije malo znači mnogo. Mi u početku nismo mogli mnogo toga da pružimo bolesnicima, ali uz pomoć našeg oca Željka koji nam je vodič u celom postupku, mi smo počeli polako da se uključujemo u sve zahtevnije zadatke“, rekla je ona i dodala da volonteri dobijaju mnogo ljubavi od pacijenata i da im mnogo znači kada vide krst na njihovim maramama.
Tankosava Damjanović, koja je takođe deo projekta „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“istakla je da nije imala dilemu da li da se priključi ovom projektu ili ne:
„Bilo je samo pitanje da li ćemo znati da odgovorimo svoju pozivu, da li ćemo znati da priđemo pacijentu, da mu prenesemo ljubav. Imamo izuzetno divne iskustva. Mi ne možemo stručno ništa da pomognemo, ali mi možemo da umijemo pacijenta, da mu presvučemo krevet, da porazgovaramo s njim“.
Projekat „Pravoslavni volonteri u zdravstvu“ zajedno realizuju Versko dobrotvorno starateljstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i Ministarstvo zdravlja Srbije.
Kroz njega volonteri Verskog dobrotvornog starateljstva SPC-a pomažu medicinskom osoblju na Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala