- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Muzej savremene umetnosti: Izložba dela Nadežde Petrović za Dan državnosti

© Foto : Sputnjiku ustupio MUzej savremene umetnostiPortret Nadežde Petrović, vlasnik Miloš Kolarž
Portret Nadežde Petrović, vlasnik Miloš Kolarž - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
U okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti - Sretenja Muzej savremene umetnosti priređuje izložbu dela najznačajnije srpske slikarke Nadežde Petrović, pionirke modernizma i jednog od glavnih utemeljivača srpskog modernističkog slikarstva 20. veka.
Izložbu „Nadežda Petrović - Boje života“ u Muzeju savremene umetnosti će svečano otvoriti 14. februara potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković.
Izložba predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih umetničkih perioda njenog stvaralaštva.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej savremeen umetnostiNadežda Petrović, Manastir Dečani, 1913
Nadežda Petrović, Manastir Dečani, 1913 - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Nadežda Petrović, Manastir Dečani, 1913
Cilj je upoznavanje publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali i pojedinim delima iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.
Nadežda Petrović (1873 - 1915) je bila svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka.
Sa vremenske distance duže od jednog veka, umetnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica, a najviše na umetničkom polju.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej savremene umetnostiNadežda Petrović, Predeo sa vodenicom, oko 1906
Nadežda Petrović, Predeo sa vodenicom, oko 1906 - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Nadežda Petrović, Predeo sa vodenicom, oko 1906
Nadeždin pristup slikarstvu je rezultat školovanja u Minhenu i boravaka u Parizu i Italiji, ali i konstantnog vraćanja voljenoj Srbiji, što će se reflektovati kroz teme koje nose predznak nacionalnog.
Njeno slikarstvo prepoznato je kao modernističko i može se podeliti na nekoliko perioda: vreme školovanja u Minhenu, srbijanski period u više faza, ranafaza kada stvara u stilu impresionizma, i kasnija kada nastaju dela bogatog kolorističkog ekspresionizma.
Potom odlazi u Pariz gde nastavlja sa usvojenim kolorizmom i dostiže potpunu zrelost, i na kraju ratni period, u kom učestvuje kao bolničarka, slika dela inspirisana rodnim podnebljem, u stilu ekspresionističkog kolorizma.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej savremene umetnostiNadežda Petrović, Vlačare (Devojke), 1902 – kopija
Nadežda Petrović, Vlačare (Devojke), 1902 – kopija - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Nadežda Petrović, Vlačare (Devojke), 1902 – kopija
Slikala je sa pod‌jednakim interesovanjem i umetničkim žarom pejzaže, portrete i figuralne kompozicije.
Zajednički imenitelj za njeno slikarstvo koji i danas svi prepoznaju je snaga boje i gesta, kao lični stavovi i život, koji su obojili predele i ljude srpskog podneblja sa kojeg je potekla.
Ulaz na izložbu biće besplatan za sve posetioce u danima obeležavanja praznika 14, 15. i 16. februara.
Nadežda Petrović - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
KULTURA
Nadežda Petrović: Nacionalna heroina koja je životom platila odanost svom rodu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala